Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σοκάρει η αδιαφορία των funds για τις ελληνικές μετοχές – Κρίση επενδυτικής εμπιστοσύνης στις τράπεζες, όπως πριν την περίοδο των ΑΜΚ του 2015

Σοκάρει η αδιαφορία των funds για τις ελληνικές μετοχές – Κρίση επενδυτικής εμπιστοσύνης στις τράπεζες, όπως πριν την περίοδο των ΑΜΚ του 2015
Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές γνωρίζουν ότι ούτε αυξήσεις κεφαλαίου μπορούν να υλοποιηθούν, ούτε κεφάλαια να αντληθούν μέσω ομολογιακών tier 2 από τις ελληνικές τράπεζες.
Η κεφαλαιοποίηση, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών δέχεται ισχυρότατες πιέσεις και έχει υποχωρήσει στα 6 δισεκ. καθώς funds από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία αποχωρούν είτε λόγω της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές, είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για μια ζημιογόνα αγορά όπως η ελληνική.
Οι τράπεζες με όρους tangible book στα 24,5 δισεκ. αποτιμώνονται με όρους P/BV περί το 0,2450 ενώ με όρους P/E ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι απλά πανάκριβος.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι 4 είναι οι βασικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτή την εικόνα απαξίωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο δεν συμμερίζεται τις θετικές εκτιμήσεις των ελλήνων πολιτικών.
1)Πολλά διεθνή funds που είχαν επενδύσει και στην Ελλάδα ακολουθούν μια στρατηγική επαναξιολόγησης, αποχωρούν από τις αναδυόμενες αγορές και στρέφονται στις έδρες τους κυρίως τις ΗΠΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ το 2018 εκτιμάται ότι από επαναγορές ιδίων μετοχών θα επενδυθούν 1,3 τρισεκ. δολάρια είναι η αιτία που συντηρούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street σε επίπεδα ρεκόρ.
Έχει εκτιμηθεί ότι με την αναβάθμιση της Πολωνίας από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά θα αυξηθούν τα ειδικά βάρη των υπολοίπων αναδυόμενων αγορών όπως και της Ελλάδος.
Μάλιστα έχει προβλεφθεί ότι θα υπάρξουν εισροές 180 εκατ δολαρίων αλλά αυτό τελεί υπό αιρέσεις.
2)Η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση θεωρείται μια χώρα που με όρους χρηματιστηρίου είναι αδιάφορη έως αποκρουστική.
Υπάρχει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης, οι επενδυτές έχουν χάσουν αλλεπάλληλες φορές και το κυριότερο δεν θεωρούν ότι στους επόμενους μήνες θα αλλάξει αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Μέχρι την προκήρυξη των εκλογών δεν υπάρχει κανένας λόγος οι επενδυτές να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο σε assets που δεν ενδείκνυνται για αγορά.
Η Ελλάδα δεν είναι success story.
3)Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα επενδυτικής εμπιστοσύνης στις τράπεζες.
Όταν ο Coeure της ΕΚΤ αναφέρει ότι οι τράπεζες είναι αδύναμες κεφαλαιακά και έχουν φτωχά ποιοτικά κεφάλαια αυτό μεταφράζεται ως εξής
-Tangible book 24,5 δισεκ. με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3
-Αναβαλλόμενη φορολογία 21,2 δισεκ. σχεδόν το 75% των κεφαλαίων των τραπεζών είναι λογιστικά κεφάλαια
-Προβληματικά ανοίγματα 88 δισεκ.
-Κόπωση και πτώση στα προ προβλέψεων έσοδα, οι τράπεζες εμφανίζουν προβληματική εικόνα και αυτό δεν θα αλλάξει τουλάχιστον στο γ΄ τρίμηνο του 2018.
-Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα μηχανισμό αντίδρασης, απλά περιμένουν πότε και εάν η ανάκαμψη της οικονομίας περάσει και στις αποτιμήσεις και στα αποτελέσματα των τραπεζών.
Οι τράπεζες είναι παθητικοί δέκτες δεν μπορούν να έχουν ενεργητική δράση για να αλλάξουν αυτή την ζοφερή εικόνα.
4)Για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες η ορατότητα έχει θολώσει σε τέτοιο βαθμό που συγκρίνεται με την περίοδο πριν τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015.
Είναι εντυπωσιακό ότι οι τράπεζες απέχουν από 40% έως 65% από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές γνωρίζουν ότι ούτε αυξήσεις κεφαλαίου μπορούν να υλοποιηθούν, ούτε κεφάλαια να αντληθούν μέσω ομολογιακών tier 2 από τις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης