Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη άρση των capital controls – κεφαλαιακών ελέγχων - με πλήρη ανάληψη μετρητών από αρχές Οκτωβρίου 2018 θα θεωρηθεί credit positive για τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από 1η Οκτωβρίου αποσύρονται πλήρως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι από τις τράπεζες και μπορεί να υπάρξει ανάληψη μετρητών χωρίς όριο.
Ωστόσο παρέμειναν οι περιορισμοί στην μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό αυξήθηκε το όριο ωστόσο από 3 σε 10 χιλιάδες ευρώ.
Μετά από 3 χρόνια λοιπόν αίρονται τα capital controls και η εξέλιξη αυτή δικαιώνει το bankingnews που είχε αναφέρει από το Καλοκαίρι του 2019 ότι θα απαιτηθούν 36 με 48 μήνες για να αποσυρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στις καταθέσεις.
Η απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την άρση των capital controls έχει μάλλον πολιτική σκοπιμότητα.
Η κυβέρνηση ήθελε να δείξει ότι αποκαθιστά την ομαλότητα και την κανονικότητα στο σύστημα.
Οι καταθέσεις εσχάτως αυξάνονται.
Έχουν ανέλθει στα 147 δισεκ. εκ των οποίων 15 δισεκ. είναι του δημοσίου και 131,5 δισεκ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων και από αυτά τα 107 δισεκ. είναι νοικοκυριών.
Από τα χαμηλά ετών οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί 12,5 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η πλήρης απελευθέρωση δεν αναμένεται να προκαλέσει κραδασμούς στο σύστημα γιατί όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία με το όριο των 5.000 ευρώ μηνιαίως δεν υπήρξαν φαινόμενα υπεραναλήψεων.
Με βάση ενδείξεις το τραπεζικό σύστημα θα επανέλθει σε πλήρη κανονικότητα, με οριστική άρση των capital controls δηλαδή μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό χωρίς περιορισμούς Μάρτιο 2019.
Τι σημαίνει το νέο σημαντικό βήμα για την άρση των capital controls;
Προφανώς είναι θετική εξέλιξη αν και πρέπει να διαπιστωθεί ότι κάποιοι πολίτες δεν θα κάνουν βεβιασμένες κινήσεις.
1)Για τους ξένους οίκους η άρση των capital controls τουλάχιστον στο εσωτερικό είναι θετικό βήμα και θα αποτελέσει credit positive για μελλοντική αναβάθμιση.
2)Για την Fitch όταν πλήρως απελευθερωθούν τα capital controls θα αποσύρει την βαθμολογία της περιορισμένης χρεοκοπίας όπου βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες.
Δεν μπορεί να βαθμολογεί την Ελλάδα ΒΒ- με την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των οίκων αξιολόγησης και οι τράπεζες να παραμένουν RD δηλαδή περιορισμένης χρεοκοπίας – default –
3)Ως προς τις μετοχές και την αντιμετώπιση των τραπεζών από τις αγορές θα είναι προφανώς ένα θετικό βήμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών