Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΒΑ: Αδύναμες οι ελληνικές τράπεζες με τον δείκτη LCR χαμηλότερο του 100% - Πάνω από 200% ο δείκτης στην Κύπρο

tags :
ΕΒΑ: Αδύναμες οι ελληνικές τράπεζες με τον δείκτη LCR χαμηλότερο του 100% - Πάνω από 200% ο δείκτης στην Κύπρο
Στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ ο LCR κινείται μεταξύ 100% και 200%
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εμφανίζει Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) χαμηλότερο του 100%, την ώρα που στην πλειονότητα των συστημάτων ο δείκτης είναι μεταξύ 100% και 200%.
Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), υπό τον τίτλο "EBA REPORT ON LIQUIDITY MEASURES UNDER ARTICLE 509(1) OF THE CRR", στην οποία εξηγείται η ανθεκτικότητα των τραπεζικών συστημάτων στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος όρος του Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στην Ε.Ε. είναι 145%.
Στην πλειονότητα των χωρών κινείται μεταξύ 100% και 200%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Λετονία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία υπερβαίνει το 300%.
Υψηλός είναι επίσης σε Λιθουανία και Κύπρο, υπερβαίνοντας το 200%.
 

Όπως εξηγεί η ΕΒΑ, λόγω της κρίσης χρέους, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα νομισματοποίησαν το μαξιλάρι ρευστότητας LCR, με αποτέλεσμα τα επίπεδα LCR να είναι κατώτερα του ελάχιστου ορίου των 100%.
Το άρθρο 412 παράγραφος 1 του CRR (και το άρθρο 4 παράγραφος 3 του LCR DR) προβλέπει τη δυνατότητα αποταμίευσης ρευστών περιουσιακών στοιχείων σε περιόδους στρες (που οδηγούν τους LCR κάτω του 100%), δεδομένου ότι το LCR διατηρείται στο 100%, αυτές οι περιστάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αδικαιολόγητες αρνητικές επιπτώσεις στο πιστωτικό ίδρυμα και σε άλλους συμμετέχοντες στην αγορά.
Σύμφωνα με το άρθρο 414 της CRR (και το άρθρο 4 παράγραφος 4 του LCR DR), τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνταν να υποβάλλουν σχέδια για την αποκατάσταση της συμμόρφωσης με την απαίτηση LCR.



Σύνθεση κυκλοφορούν ενεργητικού σε σχέση με το σύνολο του ενεργητικού (GR - Ελλάδα)



Σύνθεση ταμειακών εκροών (GR - Ελλάδα)



Σύνθεση ταμειακών εισροών (GR - Ελλάδα)



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης