Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως με κρατικά κεφάλαια θα ανακάμψουν τα τραπεζικά έσοδα, θα βελτιωθούν τα κεφάλαια και οι μετοχές θα αποκτήσουν αξία;

Πως με κρατικά κεφάλαια θα ανακάμψουν τα τραπεζικά έσοδα, θα βελτιωθούν τα κεφάλαια και οι μετοχές θα αποκτήσουν αξία;
Υπάρχει τρόπος…για να ανακάμψουν οι τράπεζες
Στους εναπομείναντες επενδυτές του χρηματιστηρίου ένα βασικό ερώτημα αιωρείται;
Πως θα ανακάμψουν τα προ προβλέψεων έσοδα, πως θα βελτιωθούν τα κεφάλαια και πως οι μετοχές των τραπεζών θα αποκτήσουν αξία;
Στις διοικήσεις των τραπεζών ένα βασικό ερώτημα αιωρείται.
Πως θα ανακάμψουν τα προ προβλέψεων έσοδα, πως θα βελτιωθούν τα κεφάλαια και πως οι μετοχές των τραπεζών θα αποκτήσουν αξία;
Στο πολιτικό σύστημα που βλέπει ξανά τις τράπεζες σε ομηρία ένα ερώτημα αιωρείται πότε θα ανακάμψουν οι τράπεζες;
Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν.
Όμως υπάρχει μια λύση η οποία και το 2012 και το 2013 αλλά και το 2015 θα έπρεπε οι ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν.
Η λύση είναι χρήση κρατικών κεφαλαίων.
Η κυβέρνηση η σημερινή ή η επόμενη της ΝΔ θα πρέπει αντί να εστιαστούν στην λύση των τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων 20 δισεκ. με έκδοση 6 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων που θα τα εγγυηθεί το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πιο στρατηγικά το πρόβλημα.
Οι τιτλοποιήσεις και οι εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων αποτελούν μια αντιμετώπιση αλλά όχι μια σφαιρική λύση.
Μια ενέργεια της Πειραιώς με τον διαχωρισμό σε καλή τράπεζα και PLU που συμπεριλαμβάνονται τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία είναι ένας ορθός διαχωρισμός που όλες οι τράπεζες πρέπει να πραγματοποιήσουν.
Εάν σήμερα οι 4 αντίστοιχες PLU διαχωρίζονταν από τις τράπεζες, εάν είχαν μόνο τα υγιή περιουσιακά τους στοιχεία, τότε ο τραπεζικός κλάδος θα επιτύγχανε σχεδόν 1,5 δισεκ. κέρδη
Εάν σήμερα με κάποιο μαγικό τρόπο μπορούσαν να αφαιρεθούν όλα τα προβληματικά assets των τραπεζών οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύγχαναν 1,5 δισεκ. κέρδη σε ετήσια βάση.
Μαγεία όμως δεν υπάρχει.
Όμως ο διαχωρισμός των καλών και κακών ελληνικών τραπεζών δείχνει ότι από το υγιές τμήμα των τραπεζών μπορούν να επιτευχθούν κέρδη.
Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι «σαπάκια» για να χρησιμοποιήσουμε μια παλιά χρηματιστηριακή ορολογία.
Οι τράπεζες κρύβουν εσωτερική αξία και εάν δεν είχαν τα προβλήματα του παρελθόντος θα μπορούσαν να επιτύχουν 1,5 δισεκ. κέρδη που με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις το P/E θα διαμορφωνόταν στο 3 με μέσο όρο 9 με 11 στην Ευρώπη.
Όλα αυτά θα πουν πολλοί θεωρητικά είναι ενδιαφέροντα αλλά στην πράξη είναι zombie bank είναι τράπεζες σε ομηρία διαρκείας.

Τι μπορεί να γίνει;

Θα πρέπει να ειπωθεί μια αλήθεια στους μετόχους – ιδιώτες.
Θέλουν εμπροσθοβαρή ή οπισθοβαρή λύση στα προβληματικά δάνεια;
Οι τράπεζες σήμερα δεν χρειάζονται κεφάλαια, ούτε η Πειραιώς βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό.
Και η Πειραιώς έχει χρόνο έως το τέλος Καλοκαιριού του 2019 για να βρει τα 500 εκατ ευρώ, οπότε δεν πιέζεται.
Εάν θα κάνει κάτι άμεσα θα το πράξει για δικούς τους λόγους όχι γιατί πιέζεται από τις εποπτικές αρχές.
‘Όμως εάν ακολουθηθεί το οπισθοβαρές πλάνο μείωσης των προβληματικών δανείων θα πρέπει να φθάσουμε στο 2020 για να διαπραγματεύονται οι μετοχές ξανά στις τιμές αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Επί της ουσίας αποτυχία.
Να ληφθεί υπόψη ότι οι ιδιώτες μέτοχοι έχουν αποκτήσει τις μετοχές των τραπεζών 400% με 500% υψηλότερα από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές.  
Με αυτό το σενάριο ποτέ δεν θα πάρουν πίσω τα κεφάλαια που επένδυσαν.
Η λύση που όλες οι τράπεζες και οι 4 πρέπει να δουν με προσοχή είναι να πάρουν κεφάλαια από το κράτος.
Θα μπορούσαν να τα πάρουν με έκδοση cocos δηλαδή μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές περίπου 4-5 δισεκ.
Θα πουν πολλοί που θα τα βρει το κράτος, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει από το κεφαλαιακό απόθεμα των 30 δισεκ. και τι θα συμβεί με το θέμα της κρατικής βοήθειας stat aid και άλλα.
Είναι θέμα πολιτικής απόφασης.
Να εκδοθούν 5 δισεκ. Cocos δηλαδή ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές με διάρκεια 5 χρόνια.
Με την ολοκλήρωση των cocos και της χρήσης κρατικών κεφαλαίων και έχοντας 5 δισεκ. νέα κεφάλαια όλες οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτούσαν ισχυρά κεφαλαιακά μαξιλάρια.
Υπολογίζεται ότι το κεφαλαιακό μαξιλάρι στις τράπεζες θα άγγιζε τα 10 δισεκ. ευρώ.
Με 10 δισεκ. μέσα σε ένα χρόνο οι τράπεζες λύνουν το μεγαλύτερο μέρος των προβληματικών τους δανείων.
Οι τράπεζες θα αρχίσουν να παράγουν κέρδη αισθητά βελτιωμένα και όχι λογιστικά παραποιημένα, τα κεφάλαια θα αρχίσουν να αυξάνονται και μαζί θα μειώνεται και η αναβαλλόμενη φορολογία.
Το ρίσκο του κράτους με τα 5 δισεκ. μετατρέψιμα ομόλογα μερικώς θα ισοσκελίζονται από την μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας ενώ θα παίρνει και τόκους το κράτος από τις τράπεζες περί τα 400 εκατ ετησίως.  
Οι τράπεζες θα έχουν επιταχύνει την εξυγίανση τους, το κράτος θα απολαμβάνει υψηλά έσοδα από τόκους λόγω των μετατρέψιμων ομολόγων και σε βάθος χρόνου είτε θα αντληθούν νέα κεφάλαια για να αποπληρωθούν τα cocos είτε θα μετατραπούν σε μετοχές και εν συνεχεία με την μορφή placement θα πωληθούν οι τραπεζικές μετοχές σε ιδιώτες επενδυτές.
Οι τράπεζες δεν πρέπει να στηρίζονται στο κράτος αλλά σήμερα τα κρατικά κεφάλαια θα είναι σωτήρια γιατί θα φέρουν εμπροσθοβαρώς την λύση της εξυγίανσης.
Με τα κρατικά κεφάλαια που θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα οι τράπεζες θα ξαναγίνουν τράπεζες.

Υποσημείωση

Προφανώς και κάποιοι θα διαφωνήσουν.
Όμως εάν δει κανείς ψύχραιμα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα τι συνέβη θα διαπιστώσει ότι στις ΗΠΑ τα κρατικά κεφάλαια απέδωσαν αλλά όχι στην Ελλάδα.
Η αποτυχία της Ελλάδος στις τράπεζες αποδίδεται στο ότι λόγω των stress tests οι τράπεζες κρίνονταν αφερέγγυες οπότε τα κεφάλαια που έβρισκαν δεν πήγαιναν στην εξυγίανση τους αλλά στην κάλυψη της υποχρέωσης τους προς τις εποπτικές αρχές να είναι επαρκείς κεφαλαιακά και φερέγγυες.
Στις 3 προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες έχασαν την φερεγγυότητα τους οπότε ότι κεφάλαια επενδύθηκαν είχαν συγκεκριμένο σκοπό να τις ξανακάνουν φερέγγυες.
Είναι διαφορετικό μια αφερέγγυα τράπεζα να πάρει κρατικά κεφάλαια, τότε μιλάμε για resolution και bail in και διαφορετικό όταν μια φερέγγυα τράπεζα πάρει κρατικά κεφάλαια δεν υφίτσταται θέμα bail in.
Σήμερα που οι τράπεζες είναι φερέγγυες δηλαδή δεν χρειάζονται κεφάλαια για να διαμορφώσουν εποπτικά επαρκείς κεφαλαιακούς τους δείκτες, τα 5 δισεκ. κρατικά κεφάλαια θα έλυναν σε μεγάλο βαθμό το τραπεζικό πρόβλημα.
Η λύση στο πρόβλημα των τραπεζών δεν είναι τραπεζική αλλά πολιτική.
Οι ιδιώτες μέτοχοι έχουν κάθε συμφέρον να επιζητούν εμπροσθοβαρή εξυγίανση.
Εάν δεν θέλουν….ας κάνουν υπομονή ακόμη 3-4 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης