Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προβόπουλος: Ισχυρές κεφαλαιακά οι τράπεζες - Τρισέ: Έχω εμπιστοσύνη στο ευρώ - Κρουγκμαν: Επικίνδυνος ο Βέμπερ για την ΕΚΤ

tags :
Προβόπουλος: Ισχυρές κεφαλαιακά οι τράπεζες - Τρισέ: Έχω εμπιστοσύνη στο ευρώ - Κρουγκμαν: Επικίνδυνος ο Βέμπερ για την ΕΚΤ
(upd3)Ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal, διαβεβαιώνοντας ότι τα stress tests που διενεργούνται θα το επιβεβαιώσουν σε κάθε σενάριο οικονομικής ύφεσης...
Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι «όταν ξεκίνησε η κρίση το τραπεζικό μας σύστημα είχε πλεονάζοντα κεφάλαια αρκετά πάνω από 10 δισ. ευρώ, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας γύρω στο 12%. Τα stress tests δείχνουν ότι αυτά τα πλεονάζοντα κεφάλαια επαρκούν πλήρως ώστε να καλύψουν όποια τυχόν διάβρωση της κεφαλαιακής βάσης για το σύστημα στο σύνολό του»
Αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2010, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίστηκε αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του Προγράμματος, δηλαδή να διαμορφώσει το έλλειμμα σε επίπεδο ίσο ή και λίγο χαμηλότερο από το 8%.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ενός βελτιωμένου σχεδίου για την παρακολούθηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και της όποιας διόρθωσης των εξωτερικών ανισορροπιών. Οι δείκτες που θα πρέπει να λαβαίνονται υπόψη είναι οι τιμές και το μοναδιαίο κόστος παραγωγής, καθώς και το κόστος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Την αισιοδοξία του ότι τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και να επιτύχει τη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών της εξέφρασε ο Γ. Προβόπουλος, μιλώντας και σε Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Χρηματοπιστωτική και Οικονομική Κρίση: Η Επιστροφή στη Σταθερότητα», που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση.
Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, η κρίση και η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελέσει ευκαιρία για γενικότερη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, είπε π κ. Προβόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί ωστόσο κάποιο χρονικό διάστημα για πειστούν οι αγορές για την αποδοτικότητα των μέτρων.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηριστικά και επαρκή κεφάλαια.

Τρισέ (ΕΚΤ):Έχω εμπιστοσύνη στο ευρώ και στη διάσωση της Ελλάδος - Αν δεν είχαμε σώσει πολλές τράπεζες τώρα δεν θα υπήρχαν

Την εκτίμηση ότι το ευρώ είναι ισχυρό νόμισμα διατύπωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ Τρισέ στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Έχω εμπιστοσύνη στο ευρώ ενώ δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη και στην διάσωση της Ελλάδος.
Νωρίτερα μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Τρισέ σε άλλη συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι αν δεν τις είχαμε σώσει πολλές θα είχαν εξαφανιστεί με αυτή την σκληρή δήλωση ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ Τρισέ άσκησε δριμύτατη κριτική στις τράπεζες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα  τόνισε ότι είναι αδιανόητο να θέλουν οι διοικήσεις να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Ο  Τρισέ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με τις  υπερβολικές αμοιβές και την αντίληψη ότι άμεσα θα πρέπει να επιτύχουν υψηλά κέρδη στοιχεία που δεν εναρμονίζονται με την  πραγματική οικονομία.
Από τη μεριά του, ανεπαρκή χαρακτήρισε τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον περιορισμό των εντάσεων στην αγορά ο Christian Noyer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελούν υποκατάστατο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Για να μετριαστούν οι εντάσεις στην αγορά πρέπει να εφαρμοστεί δημοσιονομική πειθαρχία,  υπογράμμισε ο Noyer, καταγράφοντας και τις διαταραχές που έχουν εμφανιστεί και σε άλλες αγορές, όπως τη διατραπεζική και την αγορά των repos, ενώ ορισμένες τράπεζες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης.
Τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής για την επίβλεψη των πολιτικών δαπανών και φορολογίας των εθνικών κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να προτείνει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Το νέο καθεστώς θα προβλέπει κυρώσεις για τους δημοσιονομικούς παραβάτες και ένα σύστημα που θα εντείνει την εποπτεία για όσες χώρες χάνουν σε ανταγωνιστικότητα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προτείνει ένα κατάλληλο θεσμό διαχείρισης κρίσεων ικανό να σταθεροποιήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων. Στόχος είναι να αποφευχθούν στο μέλλον καταστάσεις όπως αυτή που υποχρέωσε την ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, εξέλιξη που έχει προκαλέσει αυστηρή κριτική από τη Γερμανία.
Aξιόπιστο το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ για την Ελλάδα, δήλωσε Γιούργκεν Σταρκ, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επισημαίνοντας ότι οι αγορές δεν έχουν κατανοήσει πλήρως το περιεχόμενό του, κατά συνέπεια δεν έχουν αξιολογήσει πλήρως και εκτιμήσει πλήρως την πολιτική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα.
Τα οικονομικά μεγέθη επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ευρωζώνης στο α' 6μηνο του 2010, δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της ΕΚΤ, τονίζοντας ωστόσο ότι την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά η ανάκαμψη των χωρών που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ θα είναι μετριοπαθής και ανομοιογενής, καθώς κυριαρχεί αβεβαιότητα.
«Η νομισματική πολιτική είναι κατάλληλη» ανέφερε επίσης, σημειώνοντας ακόμη πως «Οι πληθωριστικές πιέσεις θα περιοριστούν μεσοπρόθεσμα».
Ως πότε θα συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα, ρωτήθηκε ο Τρισέ. «Τα μέτρα είναι προσωρινά» απάντησε.

Κρουγκμαν: Επικίνδυνος ο Βέμπερ για την ΕΚΤ


Ο διορισμός του Άξελ Βέμπερ θα αποτελούσε "σημαντικό κίνδυνο" για το ευρώ, εκτιμά ο νομπελίστας της Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν σε  συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα "Χάντελσμπλατ", επικρίνοντας τον Βέμπερ, ένα από τα φαβορί για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για τη μάχη κατά του πληθωρισμού, ακόμη κι αν θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη.
Ο κίνδυνος μιας διάχυσης της κρίσης της Ελλάδας στην Ισπανία και στην Πορτογαλία μέχρι και την Ιταλία θα ήταν πολύ μεγαλύτερος με έναν τόσο συντηρητικό πρόεδρο στην ΕΚΤ", δήλωσε ακόμη ο Κρούγκμαν, επισημαίνοντας ότι η  ΕΚΤ πρέπει να γίνει πολύ πιο ευέλικτη και επιθετική. Η συντηρητική πολιτική της εξηγείται πρώτα απ' όλα από την ευαισθησία της Γερμανίας
"Ο κίνδυνος για τη ζώνη του ευρώ θα ήταν σημαντικός", τόνισε, δηλώνοντας σε τόνο ειρωνείας ότι "αν ψάχνετε κάποιον που θέλει ένα πληθωρισμό 0% ακόμη κι όταν το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 13%, τότε ο Βέμπερ είναι ο άνθρωπός σας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης