Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι αμερικανοί θεωρούν μη επενδύσιμες τις ελληνικές τράπεζες έως το α΄ 6μηνο 2019 – Προς έκδοση 5ετούς με 3,30% από 4,625%...και εκλογές 10/2019

Οι αμερικανοί θεωρούν μη επενδύσιμες τις ελληνικές τράπεζες έως το α΄ 6μηνο 2019 – Προς έκδοση 5ετούς με 3,30% από 4,625%...και εκλογές 10/2019
Βλέπουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 και όχι τον Μάιο ή Μάρτιο του 2019 στην Ελλάδα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές θα παραμείνουν μη επενδύσιμες για το ορατό μέλλον είναι το ξεκάθαρο μήνυμα των αμερικανών επενδυτών που βρέθηκαν στο συνέδριο του capital link στις ΗΠΑ.
Τα βασικά στοιχεία που εξήχθησαν ως συμπέρασμα είναι πέντε
1)Υπάρχει εκτίμηση που υποστηρίζεται από όλο και περισσότερους επενδυτές ότι στο α΄ 4μηνο του 2019 θα σημειωθούν χρηματιστηριακές ακρότητες και ίσως βίαιες διορθώσεις στις αγορές διεθνώς.
Μια παράμετρος που έχει υποτιμηθεί είναι ότι όταν θα ξεκινήσει ο ελληνικός ανοδικός κύκλος στην οικονομία θα συμπέσει με την έναρξη του καθοδικού κύκλου διεθνώς και πιθανότατα να εκμηδενίσει τις προοπτικές κερδών στην Ελλάδα και στα ελληνικά assets. 
Όταν το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να ανακάμψει και οι διεθνείς αγορές υποχωρούν....τι θα συμβεί;
Απλά το ελληνικό χρηματγιστήριο θα βυθιστεί μαζί με τις άλλες αγορές.

2)Η Ελλάδα με όρους χρηματιστηρίου έχει τεθεί εκτός του μικροσκοπίου των αμερικανών επενδυτών.
Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους αμερικανούς για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Είναι η πρώτη φορά που κανείς ξένος επενδυτής δεν είπε "σχεδιάζουμε να επενδύσουμε" αλλά τόνισε θα δούμε τι θα γίνει διεθνώς τους επόμενους μήνες και θα επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα.
3)Για τις ελληνικές τράπεζες το μόνο ενδιαφέρον σχετίζεται με την διαχείριση των NPEs, μετοχικά οι τράπεζες θα παραμείνουν μη επενδύσιμες για το α΄ 6μηνο του 2019 είναι εκτίμηση των περισσότερων ξένων.
Οι αμερικανοί πιστεύουν ότι και το 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε καθεστώς ομηρίας.
4)Βλέπουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 και όχι τον Μάιο ή Μάρτιο του 2019 στην Ελλάδα.
Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας δεν θα τελειώσει πολιτικά και ότι θα παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι.
Θα χάσει τις εκλογές με διαφορά "λογική" και θα παραμείνει ζωντανός πολιτικά.

5) Η έκδοση 5ετούς ομόλογου από το ελληνικό δημόσιο προσδιορίζεται τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο 2019 υπό τον όρο ότι δεν θα αυξηθούν τα spreads.
Υπάρχει εκτίμηση ότι μπορεί να αυξηθούν τα spreads σε όλη την καμπύλη αποδόσεων λόγω αναταραχών στις αγορές και παύσης του QE της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Στο 3,30% από 4,625% θα μπορούσε να εκδοθεί ελληνικό 5ετές ομόλογο

Το 5ετές ομόλογο είχε εκδοθεί στο 4,625% και θα μπορούσε να εκδοθεί στο 3,30% με βάση τωρινές παραδοχές.
Με βάση την τωρινή συγκυρία το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να εκδώσει 5ετές ομόλογο με βασικό στόχο να μειώσει αισθητά το επιτόκιο που πληρώνει στο 4,625%.
Η πιθανότητα πάντως τα επιτόκια να υποχωρήσουν περαιτέρω είναι σημαντικά εάν υπάρξει κάποιας μορφής εκτόνωση στην ένταση Ιταλίας και Βρυξελλών.
Το ελληνικό δημόσιο έχει 5 κίνητρα για να βγει ξανά στις αγορές.
1)Για λόγους πολιτικών εντυπώσεων.
2)Για να αποπληρώσει μέρος των ακριβών δανείων του ΔΝΤ που φέρουν επιτόκιο 3,5% με 3,75%.
Τα υφιστάμενα δάνεια του ΔΝΤ έχουν υποχωρήσει περίπου στα 9,8 με 10 δισεκ. ευρώ.
3)Να επαναγοράσει το ήδη υπάρχον ομόλογο λήξης 2022 το οποίο φέρει επιτόκιο 4,625%.
4)Να συγκεντρώσει ρευστότητα για να πραγματοποιήσει νέα επαναγορά των ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI+ και τα οποία δεν ανταλλάγησαν στην προ καιρού διαδικασία επαναγοράς ομολόγων.
5)Οι υποχρεώσεις για την κάλυψη ομολόγων το 2019 ανέρχονται σε 8,778 δισ. ευρώ και σε δάνεια 1,983 δισ. προς το ΔΝΤ, 324 εκατ. προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 472,2 εκατ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, χωρίς έξοδο στις αγορές, θα ξοδευτούν έως 11,1 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων με αποτέλεσμα αυτό να συρρικνωθεί στα 15,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Εάν το Δημόσιο καταφέρει να αντλήσει ένα ποσόν κοντά στα 4 -5 δισ. ευρώ από νέες ομολογιακές εκδόσεις τότε οι απώλειες στο μαξιλάρι θα είναι πολύ μικρότερες.
 Το θέμα πάντως είναι να μην καταλάβουν οι αγορές ότι η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί και για το λόγο αυτό αναγκάζεται να παίρνει συνέχεια λεφτά από το μαξιλάρι.
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ότι χειρότερο για την πορεία της χώρας.
Την ίδια στιγμή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θέτουν ως άμεση προτεραιότητα την επαναγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Πρόκειται για ένα ποσόν που φτάνει τα 5 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,8 δισ. ευρώ που είναι οι υποχρεώσεις της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό.
Για τα δάνεια των 5 δισ. η χώρα πληρώνει επιτόκιο 4,9% στο ΔΝΤ. Και αυτό γιατί το Ταμείο υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνειά του. Η ελληνική πλευρά θέλει να απαλλαγεί από το μεγάλο αυτό βάρος της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και ταυτόχρονα να μειώσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης