Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανησυχία στον SSM για την κατολίσθηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών – Στις 25/1 η συνάντηση τραπεζιτών με Enria

Ανησυχία στον SSM για την κατολίσθηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών – Στις 25/1 η συνάντηση τραπεζιτών με Enria
Για να φθάσουν οι τράπεζες ξανά στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 θα απαιτήσουν αύξηση έως 983% η Πειραιώς ή η Εθνική τράπεζα θα χρειαστεί άνοδο 326%
Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα έχει αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών και μάλιστα υπάρχει ανησυχία γιατί έχει προσλάβει χαρακτήρα κραχ.
Ο SSM εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν θα αποσταθεροποιήσει το σύστημα με ένέργειες που ενέχουν ρίσκο, ωστόσο ενώ είχε αποφασίσει να δημιουργήσει πέμπλο προστασίας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, οι πιέσεις που ασκούν οι επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου έχει ανησυχήσει τους επόπτες των τραπεζών.

Την ίδια στιγμή η συντελεσθείσα καταστροφή στις τραπεζικές μετοχές θα πρέπει άμεσα να απασχολήσει και την κυβέρνηση γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ατύχημα σε τράπεζα ή τράπεζες και αυτό αυτομάτως να μετατραπεί σε μείζον πολιτικό πρόβλημα.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 11:00 στην Γερμανία όπου θα συναντηθούν οι έλληνες τραπεζίτες με τον A. Enria τον νέο επικεφαλής του SSM θα είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο τρίπτυχο, μείωσης προβληματικών δανείων, κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για την εξυγίανση και χαμηλή εμπιστοσύνη στους επενδυτές οι οποίοι απομακρύνονται κακήν κακώς από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ίδιες τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο SSM το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί σθενά την συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα γιατί οι αποτιμήσεις έχουν καταρρεύσει και ο κίνδυνος ακόμη και για τραπεζικό ατύχημα μπορεί να μην είναι μόνο θεωρητικός.
Αυτό που συμβαίνει στις τράπεζες είναι όχι απλά σοβαρό, συντελείται μια καταστροφή με τεράστιες επιπτώσεις στις τράπεζες άρα και στην οικονομία…και όλοι πιστεύουν ότι όλα βαίνουν καλώς…
Το φαινόμενο χάους έχει πάρει τις εξής μορφές
-Οι 3 από τις 4 τράπεζες στην Ελλάδα (Πειραιώς, Alpha και Εθνική) γράφουν συνεχή ιστορικά χαμηλά.
-Οι αποτιμήσεις έχουν καταρρεύσει, 3,5 δισεκ. ευρώ αξίζουν και οι 4 τράπεζες μαζί.
-Η Πειραιώς έχει κεφαλαιοποίηση 269 εκατ ευρώ και η Εθνική 841 εκατ ευρώ.
Ποιες είναι οι αιτίες της κατάρρευσης των τραπεζών, γιατί οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες;
1)Οι αποτιμήσεις των τραπεζών αποδεικνύουν ότι οι ξένοι θεωρούν ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα υποστούν ακραίο dilution δηλαδή οι παλαιοί μέτοχοι θα εξαφανιστούν γιατί οι τράπεζες αναπόφευκτα θα χρειαστούν κεφάλαια
2)Τα εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των NPEs – που θα καταστούν υποχρεωτικά τους επόμενους μήνες – θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες να δαπανήσουν κεφάλαια και η δαπάνη κεφαλαίων σημαίνει…ανάγκη για νέα κεφάλαια.
3)Ακόμη και τράπεζες που έχουν πλεόνασμα κεφαλαίων 2,6 με 2,7 δισεκ. ευρώ όπως η Alpha bank εάν π.χ. χρειαστεί να αυξήσει το coverage ratio NPEs π.χ. στα επίπεδα της Eurobank ουσιαστικά έχει χάσει όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι χωρίς να έχει μειώσει τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα.
4)Η περίπτωση της Πειραιώς είναι ξεκάθαρα η πιο σοβαρή γιατί η αγορά την αποτιμάει ωσάν να μην διαθέτει κεφάλαια.
Τα 269 εκατ κεφαλαιοποίηση δείχνουν ότι η αγορά θεωρεί ότι η Πειραιώς έχει μηδενικά κεφάλαια σε σχέση με τα NPEs στα 26 δισεκ. ευρώ.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι τα short funds όπως Oceanwood και Lansdowne αυξάνουν τις short θέσεις με ένα στρατηγικό στόχο.
Βλέπουν ότι υποχρεωτικά θα έρθουν εμπροσθοβαρείς λύσεις στα προβληματικά δάνεια και αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες.
Το αποτέλεσμα θα είναι οι παλαιοί μέτοχοι να καταστραφούν, να υποστούν ακραίο dilution – απίσχναση.
Έτσι εξηγούνται γιατί οι τράπεζες ενώ πέρασαν τα stress tests στις 5 Μαΐου 2018 έχουν χρηματιστηριακά καταρρεύσει.
Το 2015 – πάλι το bankingnews – είχε προειδοποιήσει όταν οι τράπεζες με τεράστιο αγώνα προσπάθησαν να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες σε 13,8 δισεκ. – αρχικό ποσό 14,2 δισεκ. – που ανέφερε ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθούν και τα 25 δισεκ. που είχαν προβλεφθεί από το μνημόνιο.
Οι τράπεζες το 2015 θα είχαν κρατικοποιηθεί μεν αλλά θα είχαν ολοκληρώσει την εξυγίανση τους.
Φθάσαμε 2019 και ακόμη οι τράπεζες έχουν 84 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα έχουν αποτύχει με όρους χρηματιστηριακούς ξεκάθαρα.

Προειδοποίηση

Δεν μπορούμε πλέον να κωφεύουμε απέναντι στην συντελεσθείσα καταστροφή.
Οι μετοχές των τραπεζών καταρρέουν, έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
Οι τράπεζες διατρέχουν κίνδυνο.
Να αναφέρουμε ότι για να φθάσουν οι τράπεζες στους στόχους των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 θα απαιτήσουν αύξηση έως 983% π.χ. η Πειραιώς ή η Εθνική τράπεζα θα χρειαστεί άνοδο 326% μόνο για να φθάσει στις τιμές αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Αυτό είναι ανέφικτο, εξωπραγματικό...


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης