Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εκ του ασφαλούς η αδιάφορη έκδοση 5ετούς ελληνικού ομολόγου στο 3,6% με προσφορές 10,2 δισ – Αδυναμία έκδοσης 10ετούς, υψηλά τα CDS

Εκ του ασφαλούς η αδιάφορη έκδοση 5ετούς ελληνικού ομολόγου στο 3,6% με προσφορές 10,2 δισ – Αδυναμία έκδοσης 10ετούς, υψηλά τα CDS
Η Ελλάδα αδυνατεί να εκδώσει 10ετές ομόλογο το οποίο αποτελεί ομόλογο αναφοράς καθώς θα έπρεπε να πληρώσει 4,40% όταν η Κύπρος πρόσφατα εξέδωσε 10ετές με επιτόκιο 2,40%.
(upd4) Σχεδόν αδιάφορη – έχει ήδη κριθεί non event – είναι η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές καθώς η άντληση 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 3,6% πραγματοποιείται εκ του ασφαλούς και για λόγους πολιτικών εντυπώσεων.
To αρχικό εύρος απόδοσης έχει καθοριστεί μεταξύ 3,75% με 3,85% αλλά το τελικό επιτόκιο καθορίστηκε στο 3,60% με τις συνολικές προσφορές να φθάνουν στα 10,2 δισεκ. υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό 4,08 φορές.
Κλειδί για την έκδοση πέραν του επιτοκίου είναι και η σύνθεση των επενδυτών που συμμετέχουν στην έκδοση και από τις ενδείξεις η ποιότητα τους είναι χείριστη όπως και στο 7ετές ομόλογο.

Προφανώς και κάθε έκδοση ομολόγου, όπου το ελληνικό κράτος ζητάει από ιδιώτες επενδυτές να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα είναι θετική αλλά η κυβέρνηση επέλεξε στρατηγική εκ του ασφαλούς.
Η έξοδος στις αγορές της Ελλάδος πραγματοποιείται υπό την προστασία της ασφάλειας των μέτρων για το χρέος και του κεφαλαιακού μαξιλαριού έως 30 δισεκ. και δεν αντικατοπτρίζει την ελεύθερη και χωρίς περιοριστικούς όρους έξοδο στις αγορές.
Η Ελλάδα αδυνατεί να εκδώσει 10ετές ομόλογο το οποίο αποτελεί ομόλογο αναφοράς καθώς θα έπρεπε να πληρώσει 4,40% όταν η Κύπρος πρόσφατα εξέδωσε 10ετές με επιτόκιο 2,40%.
Ποια είναι τα συμπεράσματα από την έκδοση του 5ετούς η διαδικασία του οποίου θα ολοκληρωθεί σήμερα 29 Ιανουαρίου 2019 όπου θα ανοίξει και θα κλείσει το βιβλίο προσφορών;

1)Από την σύνθεση των αναδόχων προκύπτει ότι έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%.
Η ομάδα των συνηθισμένων 250 υπόπτων επενδυτών συμμετείχε ξανά σε ελληνική δημοπρασία προσφέροντας περί τα 10 δισεκ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μη ανταγωνιστικές προσφορές τα επιτόκια ήταν άνω του 4%.
Επίσης πολλά hedge funds έκαναν την εμφάνιση τους, η ποιότητα των επενδυτών που έχει εμφανιστεί είναι πολύ χαμηλής στάθμης.

2)Η κυβέρνηση με επιτόκια 3,6% προφανώς και θα θριαμβολογήσει καθώς τον Απρίλιο του 2014 ο Σαμαράς τότε πρωθυπουργός είχε εκδώσει 5ετές με επιτόκιο 4,95%.
Το 3,5% είναι πολύ καλύτερο και από το 4,625% που είχε επιτύχει πάλι με 5ετές η κυβέρνηση Τσίπρα το 2017.
Με όρους πολιτικών εντυπώσεων το 3,6% μπορεί να επιτρέψει πολιτική σπέκουλα αλλά αποκρύπτεται η αδυναμία έκδοσης μακροχρόνιου χρέους.
Π.χ. η 25ετία στην Ελλάδα εμφανίζει επιτόκια στο 5% και θεωρητικά έκδοση 25ετούς θα είχε επιτόκια έως 5,5%.

3)Το bankingnews από τις 22 Ιανουαρίου που είχε αποκαλύψει ότι στις 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί βιβλίο προσφορών για το 5ετές είχε αναφέρει ότι αυτό θεωρείται non event δηλαδή έκδοση ουδέτερη για την αγορά.
Τεχνικά τα περιθώρια βελτίωσης των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραστικά ενώ το χρηματιστήριο τουλάχιστον στις 28 Ιανουαρίου όπου ανακοινώθηκε η έξοδος στις αγορές υποχώρησε λόγω των πιέσεων στις τράπεζες αλλά και σε άλλες μετοχές.
Έχει ενδιαφέρον να αναλυθεί γιατί δεν πείστηκε η χρηματιστηριακή αγορά, θεωρεί το 5ετές μια ουδέτερη έκδοση ή αντέδρασε με προβληματισμό στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού;
Κύκλοι στους δανειστές διατύπωναν τον προβληματισμό τους για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά ο Τσίπρας αποκλείεται να προέβη σε τέτοια ανακοίνωση χωρίς την έγκριση των δανειστών.
Οι αγορές δεν ενθουσιάστηκαν.

4)Στις 8 Φεβρουαρίου η Fitch θα αναβαθμίσει το outlook δηλαδή τις προοπτικές της Ελλάδος από ουδέτερες σε θετικές ενώ την 1η Μαρτίου η Moody’s θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα από Β3 σε Β2 δηλαδή κατά 1 κλίμακα.
Οι επικείμενες αναβαθμίσεις είναι θετικές για την Ελλάδα αλλά με όρους ρίσκου χώρας αδιάφορες.
Όσο η Ελλάδα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade – τόσο η κατάσταση θα παραμένει θολή για το ελληνικό χρέος.
Απαιτείται χρόνος και πολύ προσπάθεια για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ΒΒΒ- όχι προφανώς νωρίτερα από τα τέλη του 2020.

5)Η Ελλάδα δανείζεται στην 5ετία περίπου στο 3,5%.
Όμως η Πορτογαλία δανείζεται στο 0,32%, η Ιταλία στο 1,57%, η Μάλτα 0,28%, η Σερβία που είναι εκτός ευρώ δανείζεται στο 3,60% και η Κύπρος 0,78%.
Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με επιτόκιο «βιτρίνας» που ωστόσο δεν αποκαλύπτει τις βασικές αδυναμίες, ότι δηλαδή δεν μπορεί να δανειστεί μακροπρόθεσμα.

6)Με τα κεφάλαια που θα αντλήσει το ελληνικό κράτος, είτε θα αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά που λήγει Απρίλιο 2019 είτε θα αποπληρώσει μερικώς τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 9,8 δισεκ. ευρώ.

7)Το μέγεθος της επιτυχίας ή αδιαφορίας για την έκδοση του 5ετούς δεν θα φανεί ούτε στο επιτόκιο, ούτε στις προσφορές αλλά στο πως θα αντιδράσει η αγορά ομολόγων της Ελλάδος μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης.
Η γενική αίσθηση είναι ότι τα περιθώρια βελτίωσης στις τιμές στα ελληνικά ομόλογα έχουν περιοριστεί σημαντικά ειδικά στα ομόλογα της καμπύλης από 7 έως 25 χρόνια.

8)Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές, δεν είναι απόδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ελληνικό χρέος.
Είναι μια προσχεδιασμένη έκδοση εντυπώσεων χωρίς ουσιώδη αντίκτυπο στην οικονομία ή στο country risk στο ρίσκο χώρας.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια είναι στις 417 μονάδες δηλαδή 4,17% δηλαδή το CDS βρίσκεται πάνω από την τιμολόγηση – απόδοση του ελληνικού 5ετούς στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.
Το ρίσκο χώρας παραμένει υψηλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης