Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι αποτιμήσεις των τραπεζών προσομοιάζουν με dilution των μετόχων 90% - Προσεχώς θα δούμε τα τελικά ιστορικά χαμηλά στις τραπεζικές μετοχές

Οι αποτιμήσεις των τραπεζών προσομοιάζουν με dilution των μετόχων 90% - Προσεχώς θα δούμε τα τελικά ιστορικά χαμηλά στις τραπεζικές μετοχές
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών δεν επαρκούν για την εξυγίανση των NPEs
Σοβαρότατο προβληματισμό προκαλεί η συνεχής κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών που γράφουν διαρκώς νέα ιστορικά χαμηλά.
Ήδη σήμερα 31 Ιανουαρίου 2019 η Alpha bank κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό 0,8680 ευρώ και η Πειραιώς 0,5540 ευρώ απόρροια της διάχυτης ανησυχίας για τα NPEs και την επάρκεια κεφαλαίων συνολικά του τραπεζικού συστήματος. 
Εν τω μεταξύ μια μεγάλη αναντιστοιχία σημειώνεται μεταξύ της πεποίθησης των τραπεζιτών ότι οι στόχοι μείωσης των NPEs θα επιτευχθούν, η εξυγίανση θα είναι επιτυχής και της στάσης των διεθνών επενδυτών που προφανώς πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο καταγράφεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Δεν μπορεί από την μια η ΕΚΤ, ο SSM και οι διοικήσεις των τραπεζών να επικοινωνούν ότι η εξυγίανση πάει καλά και ταυτόχρονα οι μετοχές των τραπεζών να σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά.
Είναι ενδεικτικό ότι η Πειραιώς έχει γράψει μόνο το τελευταίο διάστημα 8 φορές νέα ιστορικά χαμηλά και είναι επίσης ενδεικτικό ότι από τα 0,56-0,5540 ευρώ της τρέχουσας περιόδου στα 6 ευρώ που ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 απαιτείται άνοδος… 1071%....επίπεδα εξωπραγματικά προφανώς;
Την ίδια στιγμή στους κύκλους των short διαρρέονται ότι η μετοχή της Πειραιώς θα μπορούσε να βρεθεί στα 0,38 ή ακόμη και κάτω από 0,30 ευρώ, πρακτικά η Πειραιώς θα χρειαστεί ξανά reverse split.
(Το χειρότερο σενάριο που έχει αναφερθεί από fund manager στο Λονδίνο είναι ότι μετοχή τράπεζας θα βρεθεί στα 0,20 ευρώ που σημαίνει κεφαλαιοποίηση 87 εκατ ευρώ)
Η Πειραιώς βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το Cerberus για την διάθεση NPEs αλλά η όλη διαδικασία δεν προχώρησε και επανεξετάζεται.
Η ίδια εικόνα παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις τράπεζες με εξαίρεση την Eurobank που διασώθηκε χρηματιστηριακά λόγω της σχεδιαζόμενης απορρόφησης της Grivalia.
Να σημειωθεί ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2018 θα σημειώσει σημαντική αύξηση στα κέρδη ενώ υπάρχει και το σχέδιο διαχείρισης έως 25 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων NPLs και NPEs.
Η Εθνική χρειάζεται για να φθάσει στις τιμές της αύξησης του 2015 άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα περίπου 310%
Επίσης η Alpha bank έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις σημειώνοντας στις 31 Ιανουαρίου 2019 νέο ιστορικό χαμηλό 0,8680 ευρώ.
Ειδικά η Alpha bank πιέζεται από short χαρτοφυλάκια ώστε να υποχρεώσουν την τράπεζα σε εμπροσθοβαρείς λύσεις στα προβληματικά δάνεια.
Βέβαια υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2018 θα εμφανίσει σημαντική αύξηση προβλέψεων για προβληματικά δάνεια.
Τι συμβαίνει όμως γιατί υπάρχει αυτή η αναντιστοιχία;
Οι διοικήσεις δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τις αγορές, οι επενδυτές είναι καχύποπτοι και δεν πιστεύουν τις διοικήσεις ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Οι αιτίες για τα ιστορικά χαμηλά αποδίδονται στις εξής αιτίες
1)Οι διεθνείς επενδυτές και ειδικά τα funds που σορτάρουν την αγορά και ακόμη περισσότερο τα funds που θέλουν να αγοράσουν ελληνικά προβληματικά δάνεια προκαλούν σκηνικό χάους, πανικού και ασφυξίας.
Είναι το μήνυμα που στέλνουν, εξαναγκάζοντας τις τράπεζες σε εμπροσθοβαρείς λύσεις στην μείωση των προβληματικών δανείων.
2)Οι εμπροσθοβαρείς λύσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δαπάνη κεφαλαίων, αυτό σημαίνει ότι εάν σήμερα οι τράπεζες εμπροσθοβαρώς αντιμετώπιζαν 30-35 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα θα έπρεπε να δαπανήσουν 5-6 δισεκ. ευρώ.
Η ανάγκη για νέα κεφάλαια θα γίνεται όλο και πιο έντονη το επόμενο διάστημα.
3)Αποτελεί πεποίθηση των short funds όπως το Ocenwood και Lansdowne ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα καταστραφούν, θα υποστούν ακραίο dilution δηλαδή θα χάσουν ξανά τα κεφάλαια που επένδυσαν.
Η πιθανότητα επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου είναι πολύ μεγάλη.
4)Οι θεσμοί όπως η ΤτΕ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος των τραπεζών και η κυβέρνηση υπέπεσαν – όχι σκόπιμα ή με δόλο προφανώς και όχι – σε ένα μεγάλο λάθος.
Δεν μπορεί να ζητούν από τις τράπεζες να παρουσιάσουν στόχους μείωσης των προβληματικών τους δανείων έως το 2021 και ταυτόχρονα να επεξεργάζονται σχέδια εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs.
Ξέρετε πως μεταφράζεται αυτό;
ΤτΕ και ΤΧΣ δεν πιστεύουν στην στοχοθεσία των τραπεζών και στην ικανότητα τους να μειώσουν αποφασιστικά τα προβληματικά δάνεια.
Οπότε ΤτΕ και ΤΧΣ έστειλαν λάθος μήνυμα και υποχρεωτικά πλέον πρέπει τουλάχιστον η πρόταση για το APS το Ιταλικό μοντέλο να εφαρμοστεί.
5)Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος.
Δεν πιστεύουν οι περισσότεροι ότι τα υπάρχοντα κεφάλαια των τραπεζών επαρκούν.
Τα 27 δισεκ. κεφάλαια ή 25,5 δισεκ. tangible book δεν επαρκούν για να ολοκληρωθεί η εξυγίανση.
Το σχέδιο της σταδιακής εξυγίανσης μέσω της αύξησης των προβλέψεων ετησίως μπορεί να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα νέων κεφαλαίων αλλά έχει αποδοκιμαστεί από τους επενδυτές που θέλουν εξυγίανση άμεσα.
6)Σήμερα οι τράπεζες έχουν χρηματιστηριακή αξία 3,6 δισεκ. και η αξία της επένδυσης του ΤΧΣ που συνολικά κατέβαλλε 44-45 δισεκ. είναι μόλις 680 εκατ ευρώ.
Πραγματική καταστροφή.
Οι επενδυτές ιδιώτες και κράτος έχουν καταστραφεί και οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε επίπεδα dilution των παλαιών μετόχων έως 90%.

Συμπέρασμα

Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν τελείωσε η πτώση των τραπεζών.
Όχι η πτώση των τραπεζικών μετοχών δεν τελείωσε έως ότου απαντηθούν πειστικά τα βασικά προβλήματα του κλάδου.
Πειστικά σημαίνει ότι και ο πλέον καχύποπτος επενδυτής να πειστεί ότι η λύση βρέθηκε.
Ακόμη είμαστε μακριά από την πραγματική λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης