Τραπεζικά νέα

Τι θα συνέβαινε εάν σε μια τράπεζα από το NPLs management προέκυπτε «κρυφή» ζημία 800 εκατ με 1 δισ; - Κραχ στην μετοχή

Τι θα συνέβαινε εάν σε μια τράπεζα από το NPLs management προέκυπτε «κρυφή» ζημία 800 εκατ με 1 δισ; - Κραχ στην μετοχή
Εάν οι τράπεζες σήμερα υποχρεώνονταν να έχουν coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις κοντά στο 54% στον μέσο όρο δηλαδή τότε οι 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες θα είχαν πρόβλημα
Τι θα συνέβαινε εάν μια τράπεζα από την διαχείριση των NPLs – NPLs management – ανέκυπτε κρυφή ζημία 800 εκατ ευρώ έως 1 δισεκ. ευρώ;
Αν και οι short επενδυτές διαρρέουν ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου 2018 ότι υπάρχει μεγάλη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα που έχει βρεθεί με ένα πρόβλημα στα NPLs το οποίο δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 800 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ.
Το πρόβλημα αυτό δεν σχετίζεται με τον τρόπο υπολογισμού των τόκων και των προβλέψεων επί των προβληματικών δανείων – άλλο μεγάλο θέμα που θα ανακύψει προσεχώς – αλλά με τον λογιστικό τρόπο διαχείρισης ορισμένων προβληματικών δανείων και την λογιστική τους απεικόνιση.
Ορισμένα hedge funds υποστηρίζουν ότι υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και το οποίο έχει έως σήμερα κρατηθεί μυστικό και αφορά διαχείριση NPLs.
Το πρόβλημα αυτό υπό κάποιες παραδοχές προσεγγίζει τα 800 εκατ και ίσως να πλησιάσει και το 1 δισεκ. ευρώ.
Οι φήμες είναι συγκεκριμένες και αφορούν τράπεζα υπεράνω υποψίας.
Το βασικό θέμα είναι εάν αυτή η διαρροή από συγκεκριμένα επενδυτικά κέντρα είναι ακριβής τι θα μπορούσε να συμβεί;
-Θα ήταν δικαιολογημένη η κατάρρευση της μετοχής;
-Θα ήταν δικαιολογημένη η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών;
Η γενίκευση είναι εύκολη, όταν ένας έχει πρόβλημα, τότε και οι άλλες τράπεζες θα έχουν πρόβλημα.
-Ίσως αυτή η φήμη να δικαιολογεί και το χάος που έχει προκληθεί χρηματιστηριακά στις τράπεζες
-Ίσως αυτή η φήμη να επιβεβαιωθεί στο δ΄ τρίμηνο του 2018 όπου μπορεί να καταγραφεί σημαντική αύξηση προβλέψεων.
Θα πρέπει με πολύ μεγάλη προσοχή να εξεταστεί το εξής ζήτημα.
Γιατί οι short επιμένουν σε συγκεκριμένες τράπεζες;
Γιατί αυξάνουν τις short θέσεις;
Από τύχη;
Σίγουρα όχι, προφανώς όμως μπορεί να ειπωθεί ότι κάποιοι κάτι γνωρίζουν, κάτι ξέρουν ή κάτι προβλέπουν.
Τα funds έχουν προκαλέσει σοβαρή χρηματιστηριακή ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες με βασικό στόχο να τις οδηγήσουν σε εμπροσθοβαρείς λύσεις μείωσης των NPEs…ενώ την ίδια στιγμή διαρρέουν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παγιδευτεί σε ένα αέναο φαύλο κύκλο με τα προβληματικά ανοίγματα 84 δισεκ. ευρώ.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να φθάσουν στο 2,5% με 3% NPEs που είναι ο μέσος όρος των υγιών τραπεζών της Ευρώπης απαιτούνται από 10 έως 12 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Υπενθυμίζονται τα εξής
-Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν tangible book 27,7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 21,2 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογία και 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
-Οι τράπεζες διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο με discount έως 90% ή κατά άλλους σαν να έχουν υποστεί dilution οι παλαιοί μέτοχοι έως 90%.
-Με όρους P/BV η αποτίμηση των τραπεζών είναι 0,12 και ορισμένες τράπεζες έχουν αποτίμηση κάτω από 0,09 δηλαδή μηδενισμός.
-Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την λύση της ΤτΕ για τα NPLs.
Η λύση αυτή αφενός θα βαρύνει πέραν της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης 7,4 δισεκ. και με 700 εκατ ετησίως το ελληνικό κράτος αφετέρου λόγω της ανάγκης για νέα κεφάλαια στις τράπεζες κατά 5 με 5,5 δισεκ. οι μετοχές θα καταρρεύσουν.
-Εάν οι τράπεζες σήμερα υποχρεώνονταν να έχουν coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις κοντά στο 54% στον μέσο όρο δηλαδή τότε οι 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες θα είχαν πρόβλημα, θα χρειάζονταν νέα κεφάλαια και θα μηδένιζαν το κεφαλαιακό τους μαξιλάρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης