Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος; - Ο Τσίπρας να αφήσει το τραπεζικό πρόβλημα για τον επόμενο ενόψει stress tests 2020

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος; - Ο Τσίπρας να αφήσει το τραπεζικό πρόβλημα για τον επόμενο ενόψει stress tests 2020
Στο τέλος θα είναι αναπόφευκτη η ανάγκη των νέων κεφαλαίων…τόσο αναπόφευκτη που οι χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών θα έχουν εκμηδενιστεί, θα έχουν κατεδαφιστεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα τρέχοντα
Ορατός είναι ο κίνδυνος η κυβέρνηση Τσίπρα να αφήσει για την επόμενη κυβέρνηση το τραπεζικό πρόβλημα όπως προκύπτει από τις καθυστερήσεις στις συλλογικές λύσεις στα NPEs, όπως και στον νέο νόμο Κατσέλη ο οποίος «σαμποτάρει» τα σχέδια εξυγίανσης των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων.
Όπως φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να προωθήσει μόνο εκείνα τα μέτρα που θα χρησιμοποιήσει προεκλογικώς  για ψηφοθηρικούς λόγους και θα αφήσει τα πιο σημαντικά ζητήματα για την επόμενη κυβέρνηση με στόχο να σαμποτάρει το έργο της…
Εάν δει κανείς πως πράττει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει αφήσει στον αντριπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και στον Αλ. Φλαμπουράρη το καυτό ζήτημα των τραπεζών και από την μια παρουσιάζουν ένα νέο νόμο – έκτρωμα – Κατσέλη με όριο στην προστασία πρώτης κατοικίας έως 200 χιλιάδες από 280 χιλιάδες…ενώ οι τράπεζες ζητούσαν 80 με 100 χιλιάδες.
Ταυτόχρονα το τραπεζικό πρόβλημα οξύνεται για τρεις λόγους
1)Η πίεση που ασκούν τα short funds είναι μεγάλη, οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν καταρρεύσει γιατί με τις ανοικτές πωλήσεις πιέζουν για εμπροσθοβαρείς λύσεις στα προβληματικά δάνεια
2)Όσο καθυστερεί η εμπροσθοβαρής λύση των προβληματικών δανείων τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για ανάγκη νέων κεφαλαίων.
Είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν τραπεζίτες και αναλυτές για να υπάρξει εμπροσθοβαρής λύση στα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα μεγάλης κλίμακας θα απαιτηθούν από 8 έως 12 δισεκ. νέα κεφάλαια.
3)Στην Ευρώπη οι υγιείς τράπεζες έχουν NPEs 2,5% και στην Ελλάδα είναι 47% είναι χαοτική η διαφορά και αυτή η παράμετρος καθιστά τις τράπεζες ως μη επενδύσιμες.

Ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος;

Εφόσον η κυβέρνηση Τσίπρα αφήσει να σέρνεται το πρόβλημα των τραπεζών και οι εκλογές διεξαχθούν Οκτώβριο 2019 καθίσταται σαφές ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα υποχρεωθεί να πάρει γενναία μέτρα αρχές του 2020 ενόψει και των stress tests του Ιουλίου 2020.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι το τραπεζικό πρόβλημα δεν θα έχει επιλυθεί, θα έχουν αυξηθεί τα SREP η αξιολόγηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και θα έχουν αυξηθεί τα ελάχιστα όρια του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Θα αυξηθεί η επιβάρυνση στα εποπτικά κεφάλαια λόγω του IFRS9.
Π.χ. το 2020 η επιβάρυνση στα κεφάλαια θα είναι 30% της συνολικής επιβάρυνσης
Από το 2020 θα αρχίσουν να ισχύσουν νέοι κανόνες για τα νέα προβληματικά δάνεια με πρόβλεψη στο 100% του δανείου κ.α.
Το περιβάλλον θα καταστεί πολύ πιο αυστηρό και όλα αυτά σε μια χρονιά που τον Ιούλιο του 2020 θα διεξαχθούν νέα τραπεζικά stress tests.
H ΝΔ κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των τραπεζών, να παγιδευτεί σε ένα πρόβλημα που θα έχει αφήσει σκόπιμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί γιατί κάθε μήνας που περνάει χωρίς γενναίες αποφάσεις θα υποχρεώσει την επόμενη κυβέρνηση να λάβει επώδυνες αποφάσεις και τις τράπεζες να επωμιστούν επώδυνα βάρη.
Στο τέλος θα είναι αναπόφευκτη η ανάγκη των νέων κεφαλαίων…τόσο αναπόφευκτη που οι χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών θα έχουν εκμηδενιστεί, θα έχουν κατεδαφιστεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα τρέχοντα εάν δεν παρθούν αποφάσεις άμεσα….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης