Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαφαίνεται συμβιβαστική λύση από την σημερινή 10/2 τηλεδιάσκεψη τραπεζιτών - κυβέρνησης - Το όριο προστασίας 120 χιλ από 280 χιλ;

tags :
Διαφαίνεται συμβιβαστική λύση από την σημερινή 10/2 τηλεδιάσκεψη τραπεζιτών - κυβέρνησης - Το όριο προστασίας 120 χιλ από 280 χιλ;
Υπάρχει διάθεση κυβέρνησης - Τραπεζιτών να βρεθεί συμβιβαστική λύση
(upd5) Διάθεση για να υπάρξει συμβιβαστική λύση προέκυψε από την σημερινή 10 Φεβρουαρίου τηλεδιάσκεψη τραπεζιτών και ελληνικής κυβέρνησης για το πλαίσιο του νέου νόμου Κατσέλη...ωστόσο ακόμη δεν βρισκόμαστε στο σημείο του τελικού συμβιβασμού όπως με νόημα ανέφερε τραπεζίτης.
Πολλά θα κριθούν στην συνάντηση τραπεζιτών και Τσίπρα στο Μαξίμου στις 11 Φεβρουαρίου 2019 στις 18:00 το απόγευμα
Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που κράτησε σχεδόν 4 ώρες πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μεγάλου χάσματος που είχε δημιουργηθεί και το οποίο θα ήταν εμπόδιο στο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2019 και θα ακολουθήσει στις 11 Μαρτίου 2019.
Με βάση πληροφορίες ο συμβιβασμός φαίνεται ότι περιλαμβάνει τα εξής
1)Η κυβέρνηση δέχεται να μειωθεί το όριο προστασίας πρώτης κατοικίας από έως 200 χιλιάδες σε 120 χιλιάδες ευρώ.
Υπήρξε πίεση να μειωθεί στις 100 χιλιάδες για την προστασία της πρώτης κατοικίας με βασικό επιχείρημα ότι το 80% των δανείων αφορούν ακίνητα κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ οπότε περιλαμβάνονται στην προστασία πρώτης κατοικίας.
Το βασικό σενάριο πάντως θέλει να υπάρχει συμβιβασμός στις 110 με 120 χιλιάδες.
2)Η κυβέρνηση ζήτησε να ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη και τα δάνεια επιχειρηματιών που έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία, θέμα για το οποίο αντιδρούσαν οι τράπεζες.
Φαίνεται ότι θα ενταχθούν στον νέο νόμο τα δάνεια επιχειρηματιών που έχουν προστασία πρώτη κατοικία αλλά υπό όρους.
3)Εξετάστηκε και το θέμα της επιδότησης δόσης αλλά αυτό το θέμα θα εξεταστεί σε επόμενη φάση.
4)Στο μόνο θέμα που δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κανένας συμβιβασμός είναι το οριζόντιο κούρεμα που ζητάει η κυβέρνηση, οι τραπεζίτες διαφωνούν πλήρως.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Η λαϊκίστικη αριστερή γραμμή φαίνεται ότι κυριαρχεί στον νέο νόμο Κατσέλη καθώς δεν δίνει ουσιώδεις λύσεις στο φλέγον ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας…το χάσμα μεταξύ τραπεζιτών και δανειστών από την μια πλευρά και κυβέρνησης από την άλλη παραμένει μεγάλο και αυτή ήταν η αιτία να υπάρξει έκτακτη τηλεδιάσκεψη σήμερα Κυριακή 10 Φεβρουαρίου μεταξύ των δύο πλευρών.

Η έκτακτη επικοινωνία πραγματοποιείται μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης με επίκεντρο τον νέο νόμο Κατσέλη ο οποίος αποτελεί μείζον πρόβλημα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και την κυβέρνηση καθώς οι δανειστές απειλούν όχι μόνο με την μη εκταμίευση των 700 εκατ από τα κέρδη των ομολόγων ANFA αλλά και για την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στις 27 Φεβρουαρίου.
Εάν δεν υπάρξει μια αποδεκτή λύση τότε οι δανειστές έχουν προειδοποιήσει ότι η έκθεση προόδου θα έχει αστερίσκο για την Ελλάδα.
Πάντως δεν είναι μόνο το ζήτημα του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας εάν δηλαδή θα είναι 80 ή 100 χιλιάδες που θέλουν τράπεζες και δανειστές ή τα 150 κατ  ελάχιστο έως 200 χιλ μέγιστο που θέλει η κυβέρνηση αλλά και εάν θα αυξηθεί η περίμετρος του νόμου Κατσέλη.
Στον παλαιό νόμο δεν περιλαμβάνονταν π.χ. οι πρώτες κατοικίες που είχαν χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση σε επιχειρηματικά δάνεια.
Οι τραπεζίτες ζητούν να αυξηθεί η περίμετρος στον νόμο Κατσέλη και να περιλαμβάνονται και τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εγγύηση πρώτη κατοικία.
Εν τω μεταξύ μπορεί να υπάρξει και στις 11 Φεβρουαρίου συνάντηση στο Μαξίμου για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια αλλά και τον νόμο Κατσέλη που αποτελεί πεδίο έντονης αντιπαράθεσης.
Ταυτόχρονα θα εξεταστούν και οι δύο προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την συλλογική αντιμετώπιση των NPEs δηλαδή το Ιταλικό μοντέλο APS και την πρόταση της ΤτΕ.
Ωστόσο και οι δύο προτάσεις έχουν σοβαρές αδυναμίες με την πρόταση της ΤτΕ να θεωρείται έως επικίνδυνη για την συστημική σταθερότητα.
Το bankingnews έχει πολλές φορές αναφέρει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος η κυβέρνηση Τσίπρα να αφήσει για την επόμενη κυβέρνηση το τραπεζικό πρόβλημα όπως προκύπτει από τις καθυστερήσεις στις συλλογικές λύσεις στα NPEs, όπως και στον νέο νόμο Κατσέλη ο οποίος «σαμποτάρει» τα σχέδια εξυγίανσης των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων.
Όπως φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να προωθήσει μόνο εκείνα τα μέτρα που θα χρησιμοποιήσει προεκλογικώς  για ψηφοθηρικούς λόγους και θα αφήσει τα πιο σημαντικά ζητήματα για την επόμενη κυβέρνηση με στόχο να σαμποτάρει το έργο της…
Εάν δει κανείς πως πράττει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει αφήσει στον αντριπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και στον Αλ. Φλαμπουράρη το καυτό ζήτημα των τραπεζών και από την μια παρουσιάζουν ένα νέο νόμο – έκτρωμα – Κατσέλη με όριο στην προστασία πρώτης κατοικίας από 150 χιλιάδες το ελάχιστο έως 200 χιλιάδες το μέγιστο από 280 χιλιάδες…ενώ οι τράπεζες ζητούσαν 80 με 100 χιλιάδες.
Ταυτόχρονα το τραπεζικό πρόβλημα οξύνεται για τρεις λόγους
1)Η πίεση που ασκούν τα short funds είναι μεγάλη, οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν καταρρεύσει γιατί με τις ανοικτές πωλήσεις πιέζουν για εμπροσθοβαρείς λύσεις στα προβληματικά δάνεια
2)Όσο καθυστερεί η εμπροσθοβαρής λύση των προβληματικών δανείων τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για ανάγκη νέων κεφαλαίων.
Είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν τραπεζίτες και αναλυτές για να υπάρξει εμπροσθοβαρής λύση στα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα μεγάλης κλίμακας θα απαιτηθούν από 8 έως 12 δισεκ. νέα κεφάλαια.
3)Στην Ευρώπη οι υγιείς τράπεζες έχουν NPEs 2,5% και στην Ελλάδα είναι 47% είναι χαοτική η διαφορά και αυτή η παράμετρος καθιστά τις τράπεζες ως μη επενδύσιμες.

Ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος;

Εφόσον η κυβέρνηση Τσίπρα αφήσει να σέρνεται το πρόβλημα των τραπεζών και οι εκλογές διεξαχθούν Οκτώβριο 2019 καθίσταται σαφές ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα υποχρεωθεί να πάρει γενναία μέτρα αρχές του 2020 ενόψει και των stress tests του Ιουλίου 2020.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι το τραπεζικό πρόβλημα δεν θα έχει επιλυθεί, θα έχουν αυξηθεί τα SREP η αξιολόγηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και θα έχουν αυξηθεί τα ελάχιστα όρια του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Θα αυξηθεί η επιβάρυνση στα εποπτικά κεφάλαια λόγω του IFRS9.
Π.χ. το 2020 η επιβάρυνση στα κεφάλαια θα είναι 30% της συνολικής επιβάρυνσης
Από το 2020 θα αρχίσουν να ισχύσουν νέοι κανόνες για τα νέα προβληματικά δάνεια με πρόβλεψη στο 100% του δανείου κ.α.
Το περιβάλλον θα καταστεί πολύ πιο αυστηρό και όλα αυτά σε μια χρονιά που τον Ιούλιο του 2020 θα διεξαχθούν νέα τραπεζικά stress tests.
H ΝΔ κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των τραπεζών, να παγιδευτεί σε ένα πρόβλημα που θα έχει αφήσει σκόπιμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί γιατί κάθε μήνας που περνάει χωρίς γενναίες αποφάσεις θα υποχρεώσει την επόμενη κυβέρνηση να λάβει επώδυνες αποφάσεις και τις τράπεζες να επωμιστούν επώδυνα βάρη.
Στο τέλος θα είναι αναπόφευκτη η ανάγκη των νέων κεφαλαίων…τόσο αναπόφευκτη που οι χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών θα έχουν εκμηδενιστεί, θα έχουν κατεδαφιστεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα τρέχοντα εάν δεν παρθούν αποφάσεις άμεσα….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης