Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε εξέλιξη έκτακτη επικοινωνία σήμερα 10/2 μεταξύ κυβέρνησης - Τραπεζιτών για τον νόμο Κατσέλη και τα NPEs

tags :
Σε εξέλιξη έκτακτη επικοινωνία σήμερα 10/2 μεταξύ κυβέρνησης - Τραπεζιτών για τον νόμο Κατσέλη και τα NPEs
Σε εξέλιξη κρίσιμη επικοινωνία τραπεζιτών με κυβέρνηση για τον νόμο Κατσέλη και τα NPEs
Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα 10 Φεβρουαρίου Κυριακή πραγματοποιείται έκτακτη επικοινωνία τραπεζιτών με κυβέρνηση με επίκεντρο τον νέο νόμο Κατσέλη ο οποίος αποτελεί μείζον πρόβλημα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και την κυβέρνηση καθώς οι δανειστές απειλούν όχι μόνο με την μη εκταμίευση των 700 εκατ από τα κέρδη των ομολόγων ANFA αλλά και για την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στις 27 Φεβρουαρίου.
Εάν δεν υπάρξει μια αποδεκτή λύση τότε οι δανειστές έχουν προειδοποιήσει ότι η έκθεση προόδου θα έχει αστερίσκο για την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα θα εξεταστούν και οι δύο προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την συλλογική αντιμετώπιση των NPEs δηλαδή το Ιταλικό μοντέλο APS και την πρόταση της ΤτΕ.
Ωστόσο και οι δύο προτάσεις έχουν σοβαρές αδυναμίες με την πρόταση της ΤτΕ να θεωρείται έως επικίνδυνη για την συστημική σταθερότητα.
Το bankingnews έχει πολλές φορές αναφέρει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος η κυβέρνηση Τσίπρα να αφήσει για την επόμενη κυβέρνηση το τραπεζικό πρόβλημα όπως προκύπτει από τις καθυστερήσεις στις συλλογικές λύσεις στα NPEs, όπως και στον νέο νόμο Κατσέλη ο οποίος «σαμποτάρει» τα σχέδια εξυγίανσης των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων.
Όπως φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να προωθήσει μόνο εκείνα τα μέτρα που θα χρησιμοποιήσει προεκλογικώς  για ψηφοθηρικούς λόγους και θα αφήσει τα πιο σημαντικά ζητήματα για την επόμενη κυβέρνηση με στόχο να σαμποτάρει το έργο της…
Εάν δει κανείς πως πράττει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει αφήσει στον αντριπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και στον Αλ. Φλαμπουράρη το καυτό ζήτημα των τραπεζών και από την μια παρουσιάζουν ένα νέο νόμο – έκτρωμα – Κατσέλη με όριο στην προστασία πρώτης κατοικίας από 150 χιλιάδες το ελάχιστο έως 200 χιλιάδες το μέγιστο από 280 χιλιάδες…ενώ οι τράπεζες ζητούσαν 80 με 100 χιλιάδες.
Ταυτόχρονα το τραπεζικό πρόβλημα οξύνεται για τρεις λόγους
1)Η πίεση που ασκούν τα short funds είναι μεγάλη, οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν καταρρεύσει γιατί με τις ανοικτές πωλήσεις πιέζουν για εμπροσθοβαρείς λύσεις στα προβληματικά δάνεια
2)Όσο καθυστερεί η εμπροσθοβαρής λύση των προβληματικών δανείων τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για ανάγκη νέων κεφαλαίων.
Είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν τραπεζίτες και αναλυτές για να υπάρξει εμπροσθοβαρής λύση στα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα μεγάλης κλίμακας θα απαιτηθούν από 8 έως 12 δισεκ. νέα κεφάλαια.
3)Στην Ευρώπη οι υγιείς τράπεζες έχουν NPEs 2,5% και στην Ελλάδα είναι 47% είναι χαοτική η διαφορά και αυτή η παράμετρος καθιστά τις τράπεζες ως μη επενδύσιμες.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης