Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει κανένα σενάριο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει κανένα σενάριο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων
Να κατευνάσει την ανησυχία για ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον απόηχο των σχετικών δηλώσεων Δραγασάκη.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο News 24/7,  ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
«Τα σενάρια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχουν μόνο στη φαντασία δημοσιογράφων που για δικούς τους λόγους κινδυνολογούν.
Όσα είπε ο κ. Δραγασάκης στο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου εντός κοινοβουλίου διαστρεβλώθηκαν για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.
Ο κ. Δραγασάκης απλώς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η καταπολέμηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι κοινωνικό ζήτημα".
"Υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές -συνέχισε- για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια.
Πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν το στόχο.
Αυτό το οποίο συζητείται είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οι συγκεκριμένες διατάξεις του οποίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκπνέουν στις 28 Φλεβάρη και θα πρέπει να αντικατασταθούν.
Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις, υπάρχει διάλογος και συνεννόηση, τα υπόλοιπα είναι τερατολογίες", είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον News 24/7.
Ως προς την διακηρυγμένη επιδίωξη για προοδευτικές συγκλίσεις ανέφερε ότι «η κα Γεννηματά αντί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κατηγορεί τον εαυτό της που απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών υιοθέτησε επιχειρήματα που προέρχονται από την άκρα δεξιά.
Εχει ταυτιστεί πλήρως με τη ΝΔ την ταυτότητα της οποίας έχει μεταλλάξει ο κ. Μητσοτάκης.
Εχει αλλάξει πολιτικό στρατόπεδο έχει περάσει στην πλευρά της συντήρησης».
«Ο κ. Καμμένος -συνέχισε- έχει δικαίωμα να αντιπολιτεύεται.
Δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε την πτώση της κυβέρνησης.
Δεν θα μιλήσω με ηθικούς όρους.
Ηταν μια πολιτική επιλογή να ρίξει την κυβέρνηση, δική μας επιλογή ήταν να προστατεύσουμε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε σχέση με όσα είπε ο Manfred Weber από την Αθήνα σημείωσε ότι "η ΝΔ είχε συμφωνήσει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2031 τουλάχιστον.
Ο κ. Weber είναι μάλλον ατόπημα να λειτουργεί ως πολιτικός ατζέντης του κ. Μητσοτάκη, είναι κακή αρχή γι αυτόν.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η ανύπαρκτη δυνατότητα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το καρότο για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που αποτελεί το μαστίγιο και είναι το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με τις θέσεις του.
Μιλώντας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ανέφερε ότι "τμήμα των αγροτών παίρνει μέρος στις κινητοποιήσεις, έχουν υλοποιηθεί πολλά μέτρα ελάφρυνσης για τους αγρότες, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο.
Δεν μπορεί κανείς να ζητά διάλογο με την κυβέρνηση καθορίζοντας τους συμμετέχοντες σ αυτόν, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τελεσίγραφα (σ.σ στην ερώτηση αν αποδέχονται διάλογο με τους δρόμους κλειστούς".
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές υποστήριξε ότι "θα είναι μάχη των δυνάμεων της προόδου απέναντι στις δυνάμεις της δεξιάς-ακροδεξιάς".

Γιατί Τσακαλώτος - Δραγασάκης συντηρούν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης

Οι δηλώσεις Δραγασάκη περί πιθανής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για «κούρεμα» στις καταθέσεις.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εξηγώντας ότι δεν μίλησε για ανάγκη ανακεφαλαιοποίσης, αλλά για κίνδυνο στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μάλιστα στο θέμα παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν σοβαρότητα.
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, προκαλεί απορία πραγματικά που εδώ και 8 ημέρες δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Δραγασάκης και ο υπουργός οικονομικών Τσακαλώτος συνεχίζουν να ασχολούνται με τις τράπεζες και την ανάγκη ή μη ανακεφαλαιοποίησης τους.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, των NPLs και NPEs και δεν προσέξουμε το μέγεθος του προβλήματος θα μπορούσε να προκύψει ανάγκη για νέα κεφάλαια.
Εν συνεχεία ο Δραγασάκης έσπευσε να αναφέρει ότι ουδέποτε είπε ότι οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια και εσχάτως ο Τσακαλώτος συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή σε όσους μιλούν για τις τράπεζες.
Η συνεχής επί 8 ημέρες διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό και υποψίες ότι κάτι άλλο υπάρχει.
Ένας υπουργός έκανε μια δήλωση για τις τράπεζες.
Η αρχική δήλωση Δραγασάκη ήταν σωστή, τι είπε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα οι τράπεζες θα χρειαστούν ξανά κεφάλαια.
Αυτό αποτελεί μια πικρή αλήθεια και ούτως ή άλλως έχει αναλυθεί διεξοδικά γιατί οι τράπεζες για να φθάσουν στο 2,5% NPEs που είναι ο μέσος όρος των υγιών τραπεζών στην ευρωζώνη θα χρειαστούν επιπλέον 11-12 δισεκ. ευρώ.
Ο Δραγασάκης δεν είπε κάτι λάθος…ωστόσο ο χειρισμός της όλης υπόθεσης προκαλεί αλγεινή εντύπωση.
Για να κατανοήσουμε γιατί επί 8 ημέρες δύο υπουργοί ασχολούνται με το εάν χρειάζονται ή όχι ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες στην Ελλάδα…για τον πολύ κόσμο που δεν παρακολουθεί τις τραπεζικές εξελίξεις…γεννάται η βεβαιότητα ότι…τελικώς χρειάζονται νέα κεφάλαια οι τράπεζες.
Δια της άρνησης περνούν τα σωστά μηνύματα.
Όμως ο Δραγασάκης επέλεξε να αναφερθεί στην ανάγκη ή μη ανάγκη για νέα κεφάλαια μια χρονική στιγμή που ο ίδιος διαχειρίζεται τον νέο νόμο Κατσέλη.
Ο νέος νόμος όπως έχει εμφανιστεί είναι τουλάχιστον απαράδεκτος, σίγουρα όχι βοηθητικός για τις τράπεζες.
Οι αναφορές για νέα κεφάλαια σχετίζεται με τον νόμο Κατσέλη, αποτελεί μια τρομοκράτηση, σκόπιμη δραματοποίηση μιας ομολογουμένως θολής κατάστασης…ώστε οι τράπεζες να μην αντιδράσουν σε ένα νόμο που δεν τις εξυπηρετεί.
Προφανώς και η κυβέρνηση θα δώσει κάποια ανταλλάγματα στις τράπεζες…όμως τα ανταλλάγματα υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και οι δύο προτάσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων προσκρούει σε εμπόδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης