Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες και ΔΕΗ τα δύο τοξικά προβλήματα που δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο – Το μεγάλο βάρος θα πέσει στην επόμενη κυβέρνηση

tags :
Τράπεζες και ΔΕΗ τα δύο τοξικά προβλήματα που δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο – Το μεγάλο βάρος θα πέσει στην επόμενη κυβέρνηση
Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει γενναίες αποφάσεις τόσο για τις τράπεζες όσο και για τη ΔΕΗ
Τράπεζες και ΔΕΗ αποτελούν τα δύο πιο σοβαρά, τοξικά, προβλήματα στην ελληνική οικονομία, με το χρόνο να κυλά αντίστροφα καθώς όσο καθυστερεί η λύση τόσο θα διογκώνονται τα αδιέξοδα.
Στις τράπεζες το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το διάδοχο νόμο Κατσέλη έχει δημιουργηθεί ένα τοξικό περιβάλλον επαναφέροντας στο προσκήνιο τις μαύρες ημέρες του 2015 όπου έννοιες όπως ανακεφαλαιοποίηση, bail in καταθέσεων και άλλα, βρίσκονταν καθημερινά στο προσκήνιο.
Ο διάδοχος νόμος Κατσέλη με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα προσδιοριστεί με βάση ένα συμβιβαστικό μοντέλο που θα συμφωνήσουν κυβέρνηση και τράπεζες.
Όμως το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με το εάν τα 83 δισ. NPEs, μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, καλύπτονται από επαρκείς προβλέψεις ύψους 45,5 δισ. και επαρκή κεφάλαια 27,3 δισ..
Το bankingnews.gr έχει προσδιορίσει ότι για να υπάρξει ολοκληρωτική εξυγίανση στο τραπεζικό σύστημα θα απαιτηθούν 12 δισ. κεφάλαια, η Morgan Stanley έχει προσδιορίσει το ύψος των νέων κεφαλαίων σε 11,2 δισ. ευρώ και η UBS κάνει λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες 6 δισ. ευρώ.
Για να υπάρξει εμπροσθοβαρής εξυγίανση στα προβληματικά δάνεια θα απαιτηθούν κεφάλαια, ενώ οι συλλογικές λύσεις, όπως το ιταλικό μοντέλο (APS) και η λύση της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν πολλά κενά και προσκρούουν σε πολλά εμπόδια.
Ακόμη και αν προωθηθούν οι εξεταζόμενες λύσεις δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν νωρίτερα από τις αρχές του 2020 και κατ’ ουσίαν μεταφέρονται ως πρόβλημα για την επόμενη κυβέρνηση.
Συν τοις άλλοις το πρόβλημα των στεγαστικών προβληματικών δανείων ύψους 27 δισ. παραμένει κεφαλαιώδες με τις λύσεις που προτείνονται να ενέχουν ρίσκο και να απαιτούν haircut από τις τράπεζες.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρρεύσει και η χρηματιστηριακή απαξίωση είναι απότοκος όλης αυτής της αβεβαιότητας για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ αποτελεί το δεύτερο πυλώνα υψηλού ρίσκου για την οικονομία, καθώς ενώ όλοι επικεντρώνονται στο εάν θα πουληθούν μέχρι το Μάιο οι λιγνιτικές μονάδες τα ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 3 δις., ο υπερδανεισμός και ο κακός ισολογισμός αποτελούν κεφαλαιώδη προβλήματα για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Μία ρηξικέλευθη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα ήταν να αλλάξει το ισοζύγιο κόστους – κατανάλωσης ρεύματος και δαπάνες δημοτικών τελών.
Δηλαδή, για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό 100 ευρώ τα 40 ευρώ αντιστοιχούν στην κατανάλωση ρεύματος και τα 60 ευρώ σε λοιπά έξοδα, όπως τα δημοτικά τέλη.
Εάν άλλαζε το ισοζύγιο και τα 40 ευρώ ρεύματος αυξάνονταν στα 50 και τα 60 ευρώ των λοιπών εξόδων μειώνονταν στα 50 ευρώ, η ΔΕΗ θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμη σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει γενναίες αποφάσεις τόσο για τις τράπεζες, ενόψει και των stress tests του Ιουλίου 2020, όσο και για τη ΔΕΗ λόγω των υποχρεώσεων που έχει προς τους δανειστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης