Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

StormHarbour: Θετικό το σχέδιο μείωσης των NPLs, αλλά οι θεσμοί πιθανόν να ζητήσουν αλλαγές στην προστασία α’ κατοικίας

tags :
StormHarbour: Θετικό το σχέδιο μείωσης των NPLs, αλλά οι θεσμοί πιθανόν να ζητήσουν αλλαγές στην προστασία α’ κατοικίας
Οι τράπεζες μπορούν να αναμένουν ανακτήσεις έως και 10 δισ. ευρώ από τα σχεδόν "νεκρά" δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια
Το νέο σχέδιο που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βελτιώσει την ελκυστικότητα των ελληνικών χαρτοφυλακίων NPLs, ιδιαίτερα των distressed στεγαστικών δανείων.
Αυτό αναφέρει ο Γεώργιος Κοφινάκος, επικεφαλής της StormHarbour, σχολιάζοντας το νέο σχέδιο, που περιλαμβάνει την επιδότηση των μηνιαίων πληρωμών και την προστασία των δανειοληπτών από κατασχέσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τον Γεώργιο Κοφινάκο, «για χρόνια, τα ενυπόθηκα δάνεια ήταν ένα ευαίσθητο ζήτημα, λόγω της νομοθεσίας και άλλων παραγόντων που καθιστούσαν τους πλειστηριασμούς ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Η τελευταία πρόταση όμως βοηθάει στο να αυξηθεί ο ρυθμός μείωσης των NPLs, τόσο μέσω της πώλησης χαρτοφυλακίων όσο και μέσω των τιτλοποιήσεων.
"Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον η πρόταση συμμορφώνεται με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ θα απορρίψει το σχέδιο, αλλά μπορεί να επιδιώξει τη μείωση των ανώτατων ορίων των κριτηρίων επιλεξιμότητας.
Και ο κ. Κοφινάκος συνεχίζει: «Το πρόσθετο όφελος του νέου προγράμματος είναι ότι μπορεί να ενθαρρύνει τους δανειολήπτες να προβούν σε αναδιαρθρώσεις λόγω επιδοτήσεων και haircut.
Οι τράπεζες μπορούν να αναμένουν ανακτήσεις έως και 10 δισ. ευρώ από τα σχεδόν "νεκρά" δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα πρόταση θέτει ορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως ανώτατο όριο 250.000 ευρώ και 130.000 ευρώ για την εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας και των ανεξόφλητων υπολοίπων δανείων αντίστοιχα.
Τα ετήσια κριτήρια εισοδήματος για την προστασία από τους πλειστηριασμούς είναι 12.500 ευρώ για τους μεμονωμένους δανειολήπτες και 36.000 ευρώ για μια οικογένεια.
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιχορηγήσει επίσης το ένα τρίτο των μηνιαίων πληρωμών και οι δανειολήπτες θα επωφεληθούν επίσης από haircut.
Ωστόσο, εάν ένας επιλέξιμος δανειολήπτης δεν εκπληρώνει τις μηνιαίες υποχρεώσεις του για τρεις μήνες, αποκλείεται αυτόματα από οποιαδήποτε προστασία πλειστηριασμού.
Το σχέδιο είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης, ενώ στηρίζεται στο κυπριακό πρόγραμμα Estia.
Δεδομένων των ωφελειών του σχεδίου, δεν είναι σαφές γιατί δεν συμφωνήθηκε νωρίτερα.
Οι πηγές της αγοράς πιστεύουν ότι η κυβέρνηση περίμενε τις εκλογές του Μαΐου να επικοινωνήσει το πρόγραμμα στο κοινό και πριν οι κατασχέσεις επηρεάσουν τα νοικοκυριά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει μείωση των NPLs από 107,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016 σε 85 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2018.
Από τα 85 δισ. Ευρώ, σχεδόν το ένα τρίτο αποτελείται από ενυπόθηκα δάνεια.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά 60% το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μέχρι το τέλος του 2021, οπότε η αντιμετώπιση υποθηκών θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Το νέο πρόγραμμα ακολουθεί την ανακοίνωση άλλων σχεδίων που βρίσκονται επίσης υπό συζήτηση, όπως τα σχέδια τιτλοποίησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης