Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνάντηση Τσακαλώτου - Στουρνάρα για τα σχέδια μείωσης των NPEs - Στο επίκεντρο Ιταλικό μοντέλο και DTC

tags :
Συνάντηση Τσακαλώτου - Στουρνάρα για τα σχέδια μείωσης των NPEs - Στο επίκεντρο Ιταλικό μοντέλο και DTC
Συνάντηση Τσακαλώτου - Στουρνάρα για τα δύο σχέδια για την μείωση των NPLs
Με αντικείμενο τα σχέδια για την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων συναντήθηκαν σήμερα (25/2) το απόγευμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει το APS ή Ιταλικό μοντέλο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp για αξιολόγηση και αναμένεται η τελική αξιολόγηση μέσα Απριλίου ενώ η πρόταση της ΤτΕ ακόμη δεν έχει υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού καθώς απαιτούνται πλειάδα παραμέτρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει 244 δισεκ. ενεργητικό μαζί με τις μικρές τράπεζες – μόνο οι 4 συστημικές 237,5 δισεκ. ευρώ ενεργητικό -.
Μόλις σε 6 μήνες χάθηκαν 15 δισεκ. ενεργητικό.
Διαθέτει 27,4 δισεκ. κεφάλαια, εκ των οποίων 21,2 δισεκ. DTA αναβαλλόμενο φόρο και 16 δισεκ. αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Τα NPEs ανέρχονται σε 83 δισεκ. ευρώ ή 47,7% στο σύνολο των δανείων εκ των οποίων 36 δισεκ. νοικοκυριών και 48 δισεκ. επιχειρηματικά NPEs.
Τα NPEs των νοικοκυριών δομούνται σε 27 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια και 10 δισεκ. καταναλωτικά.
Τα NPEs των επιχειρήσεων δομούνται σε 11 δισεκ. μεγάλων εταιριών, 22 δισεκ. NPEs σε μικρές και μεσαίες εταιρίες, περίπου 13 δισεκ. είναι τα NPEs σε δάνεια προς πολύ μικρές εταιρίες και 2 δισεκ. τα NPEs στην ναυτιλία.
Ενώ έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις το Ιταλικό μοντέλο ή APS που στηρίζεται σε μηχανισμό εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος και την πρόταση της ΤτΕ που μεταφέρει 7,4 δισεκ. κεφάλαια υπό την μορφή DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης σχεδόν όλοι υποστηρίζουν ότι αποτελούν ημίμετρα.
Βέβαια το ιταλικό μοντέλο με κάποια μορφή θα εφαρμοστεί σε αντίθεση με την πρόταση της ΤτΕ που είναι ανεφάρμοστη ιδέα καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 3-4 νομοθετικές παρεμβάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης