Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η σχεδιασμένη έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά από 10 χρόνια στο 3,95% στις 5 ή 12 Μαρτίου θετική εξέλιξη - Non event η αναβάθμιση της Moody's

tags :
Η σχεδιασμένη έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά από 10 χρόνια στο 3,95% στις 5 ή 12 Μαρτίου θετική εξέλιξη - Non event η αναβάθμιση της Moody's
Μεγάλης σπουδαιότητας για τις τράπεζες η έκδοση 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο μετά από 10 χρόνια
Μπαράζ θετικών ειδήσεων έως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται στην ελληνική οικονομία με επίκεντρο NPEs, αξιολόγηση, αναβάθμιση, έκδοση 10ετούς ομολόγου και καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFA.
Όμως η κυριότερη είδηση του Μαρτίου 2019 θα είναι η έκδοση 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Πρακτικά το μπαράζ των 6 θετικών ειδήσεων περιλαμβάνει τα εξής…
Παρουσιάζονται με βάση την χρονική σειρά που θα ανακοινωθούν

1)Ο διάδοχος νόμος Κατσέλη θα κατατεθεί στην Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου μπορεί να μην αποτελεί σπουδαία θεσμική παρέμβαση αλλά επιδοτεί τις τράπεζες με 50 εκατ ευρώ κάθε τράπεζα ή 600 εκατ συνολικά νέα έσοδα στο σύστημα σε ετήσια βάση εάν οι συμμετέχοντες φθάσουν τους 100 χιλιάδες.
Ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία με όριο τα 130 χιλιάδες ευρώ εμπορική αξία και 250 χιλιάδες ευρώ αντικειμενική.
Οι θεσμοί και η ΕΚΤ δεν διάκεινται θετικά στα όρια που έχουν τεθεί αλλά επίκειται να βρεθεί κοινή φόρμουλα.
Τα NPEs οριακά θα μειωθούν από αυτή την θεσμική παρέμβαση αλλά δεν παύει να είναι βήμα προς τα εμπρός…

2)Υποβλήθηκε για αξιολόγηση και έγκριση στην DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών.
Στο APS θα ενταχθούν έως και 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια και έναντι αυτών θα εκδοθούν τραπεζικά ομόλογα senior, mezzanine και junior.
Τα senior bond τα κύρια ομόλογα θα φέρουν την εγγύηση του δημοσίου χωρίς να θεωρηθεί state aid κρατική βοήθεια.
Βέβαια υπάρχουν θέματα όπως εάν είναι επαρκείς οι προβλέψεις ή η προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο κράτος με βάση το CDS το μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου των ομολόγων.
Το APS πάντως έστω και μερικώς θα βοηθήσει στην μείωση των προβληματικών δανείων.
Το χρονοδιάγραμμα είναι έως τα μέσα Απριλίου 2019 να αξιολογηθεί από την DGComp.

3)Στις 27 Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να είναι σχετικά μέτρια καθώς θα έχει κλείσει και το θέμα του διαδόχου νόμου Κατσέλη.
Η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας δεν θα δώσει bonus στην αγορά.

4)Την 1η Μαρτίου 2019 η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε Β2 από Β3.
Αν και η αναβάθμιση θα είναι ουδέτερη υπό την έννοια ότι η Fitch ήδη βαθμολογεί υψηλότερα την Ελλάδα θα αποτελέσει ένα θετικό έναυσμα για αναβάθμιση των τραπεζών αλλά και του επενδυτικού κλίματος
Είναι non event όπως κατ΄ επανάληψη έχουμε αναφέρει γιατί ακόμη και με βαθμολογία Β2 η Moody’s υπολείπεται 2 βαθμίδες χαμηλότερα από την Fitch ΒΒ- και μια βαθμίδα χαμηλότερα από την Standard and Poor’s Β+.
Επίσης ως γνωστό η ΕΚΤ, οι διεθνείς επενδυτές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία δηλαδή της Fitch στην κλίμακα ΒΒ- οπότε η αναβάθμιση από την Moody’s θα έχει ουδέτερη επίδραση στην οικονομία.
Ωστόσο βραχυπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών των ομολόγων και να ευνοήσει τα σχέδια του ελληνικού δημοσίου να εκδώσει 10ετές ομόλογο ύψους 2 δισεκ. και με επιτόκιο οριακά κάτω από 4% στο 2,95% με 2,90%.
Εφόσον εκδοθεί 10ετές ομόλογο μπορεί να υπάρξει επίσπευση αξιολογήσεων από τους οίκους αξιολόγησης.
Εν τω μεταξύ με βάση τον προγραμματισμό τον Αύγουστο του 2019 και συγκεκριμένα 2 Αυγούστου από την Fitch θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δύο κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade – επενδυτική βαθμίδα – στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Εφόσον υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ελλάδα θα επιδιώξει να καρπωθεί το όφελος από μια τέτοια αναβάθμιση οπότε οι εκλογές θα μεταφερθούν για τον Οκτώβριο του 2019.
Για την ιστορία η Ελλάδα το 2005 είχε βαθμολογία Α+ δηλαδή 8 κλίμακες υψηλότερα από ότι είναι σήμερα που παραμένει ακόμη στην ζώνη των junk bond των ομολόγων σκουπιδιών.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το σχέδιο αυτό η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί πέριξ του 3,5% από 3,77%.
Οι ημερομηνίες κλειδιά
1 Μαρτίου 2019 Moody’s αναμένεται αναβάθμιση της Ελλάδος από Β3 σε Β2 ή κατά 1 βαθμίδα
26 Απριλίου 2019 Standard and Poor’s
3 Μαΐου 2019 DBRS
2 Αυγούστου 2019 Fitch
23 Αυγούστου 2019 Moody’s
25 Οκτωβρίου 2019 Standard and Poor’s

5)Στις 5 Μαρτίου ή το αργότερο 12 Μαρτίου η Ελλάδα θα βγει στις αγορές εκδίδοντας 10ετές ομόλογο μετά από 10 χρόνια.
Το επιτόκιο εκτιμάται σε 3,95% ή 3,90% με την προοπτική να υποχωρήσει στην δευτερογενή αγορά στο 3,5%.
Να σημειωθεί ότι η έκδοση 10ετούς ομολόγου είναι το πιο σπουδαίο γεγονός του Μαρτίου 2019 και αναμένεται να δώσει ώθηση σε χρηματιστήριο και ομόλογα.
Όλα τα μέτρα έχουν μια σπουδαιότητα αλλά το κυριότερο όλων είναι η έκδοση 10ετούς ομολόγου.

6)Στις 11 Μαρτίου στο Eurogroup θα επικυρωθεί η πρόοδος στην οικονομία και στα κόκκινα δάνεια και έναντι αυτών θα δοθούν τελικώς τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 700 εκατ ευρώ που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες

Οι 6 θετικές ειδήσεις που αναμένονται στην οικονομία θα συμβάλλουν στον μεν χρηματιστήριο να υπερβεί την ζώνη των 720 μονάδων και στα ομόλογα να διαμορφωθεί το 10ετές στην δευτερογενή αγορά στο 3,5% με 3,6%.
Όλα αυτά θα έχουν συμβεί έως τα μέσα Μαρτίου 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης