Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε 48 ώρες η ΤτΕ μπορεί να εκτιμήσει διεξοδικά τις επιπτώσεις στις τράπεζες από τον ν. Κατσέλη; - Μετατίθενται τα ANFA για το Eurogroup 5/4

Σε 48 ώρες η ΤτΕ μπορεί να εκτιμήσει διεξοδικά τις επιπτώσεις στις τράπεζες από τον ν. Κατσέλη; - Μετατίθενται τα ANFA για το Eurogroup 5/4
Η ΕΚΤ ή θα κάνει τα στραβά μάτια για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες ή κατά το ορθότερο την ελληνική κυβέρνηση για να πάρει τα κέρδη από τα ANFA στο Eurogroup 11 Μαρτίου ή δεν θα κάνει τα στραβά μάτια
Και ενώ η κυβέρνηση μπορεί έως το Σάββατο 9 Μαρτίου να έχει ψηφίσει τον διάδοχο νόμο Κατσέλη ένα σοβαρό θέμα εγείρεται που μπορεί να δημιουργήσει προσωρινά επιπλοκές.
Η ΕΚΤ για να συντάξει την γνώμη που εξέφρασε στις 27 Φεβρουαρίου για τον διάδοχο – νόμο Κατσέλη που προστατεύει την πρώτη κατοικία χρειάστηκε 5 ημέρες δηλαδή 120 ώρες.
Για να συντάξει 15 σελίδες όπου εξέφραζε τις βασικές αντιρρήσεις της στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας,  χρειάστηκε 120 ώρες η ΕΚΤ.
Μεταξύ των παραμέτρων που έθεσε ως προϋπόθεση ήταν να συνταχθεί ΔΙΕΞΟΔΙΚΗ εκτίμηση επιπτώσεων στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αλλά και στην οικονομία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Μάλιστα η ΕΚΤ στην γνώμη που διατύπωσε στις 27 Φεβρουαρίου γραπτώς τόνισε ότι ανησυχεί ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες, στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, στην ανάγκη σχηματισμού νέων προβλέψεων αλλά και στην ανάγκη αποτίμησης των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Θα πρέπει να συγκεντρωθεί ένα μεγάλο δείγμα δανείων και παραμέτρων και πάνω σε αυτό να συνταχθεί εκτίμηση επιπτώσεων στις τράπεζες, αυτό ζητάει η ΕΚΤ.
Το πρόβλημα είναι μπορεί η ΤτΕ να διατυπώσει διεξοδική εκτίμηση επιπτώσεων για τις τράπεζες μέσα σε 48 ώρες;
Δηλαδή χρειάστηκε 5 ημέρες η ΕΚΤ να συντάξει τις απορίες της και θα χρειαστούν 2 ημέρες για την διεξοδική εκτίμηση επιπτώσεων;
Σίγουρα δεν θα είναι σοβαρή εκτίμηση, ούτε καν ιμιτασιόν αλλά μια ασόβαρη προσέγγιση που δεν θα συνάδει με την θεσμική λειτουργία της ΤτΕ….
Βέβαια οι ελληνικές τράπεζες έχουν βρει μια λύση.
Ποια είναι αυτή;
Οι 4 τράπεζες έχουν συντάξει μια υποτυπώδη – η κάθε μια χωριστά – εκτίμηση επιπτώσεων και την έχουν καταθέσει στην ΤτΕ.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η κεφαλαιακή επίδραση θα είναι μηδέν και οι επιπτώσεις από νέες προβλέψεις από μηδέν έως 300 εκατ ή το πολύ 400 εκατ ευρώ.
Η ΤτΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει τις 4 εκτιμήσεις επιπτώσεων των 4 συστημικών τραπεζών Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς στην ΕΚΤ με την υποσημείωση ότι και οι 4 τράπεζες συμφωνούν με τον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Η ΤτΕ θέλει περίπου ένα μήνα για να εκπονήσει σοβαρή και διεξοδική εκτίμηση επιπτώσεων στους τραπεζικούς ισολογισμούς και στα κεφάλαια.
Προφανώς έως το Eurogroup στις 11 Μαρτίου τέτοιος χρόνος δεν υπάρχει.
Οι σχεδιασμοί είναι οι εξής.
Να ψηφιστεί ο νόμος 8 ή 9 Μαρτίου 2019 από την ελληνική βουλή, να σταλεί στην ΕΚΤ η εκτίμηση επιπτώσεων του νέου νόμου Κατσέλη που έχουν συντάξει οι τράπεζες στην ΕΚΤ και εάν γίνει δεκτή έχει καλώς…
Εάν δεν γίνει δεκτή ο νόμος θα έχει ψηφιστεί, η ΤτΕ θα παραδώσει διεξοδική εκτίμηση στην ΕΚΤ και στο Eurogroup στις 5 Απριλίου 2019 θα δοθεί το πράσινο φως για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ANFA που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ύψους 945 εκατ ευρώ.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, ο νόμος Κατσέλη να ψηφιστεί από την ελληνική βουλή….αλλά να κωλύσει προσωρινά στην ανυπαρξία διεξοδικής εκτίμησης επιπτώσεων του νόμου Κατσέλη στα κεφάλαια των τραπεζών.
Η ΕΚΤ έχει τρεις επιλογές
1)Θα κάνει τα στραβά μάτια και θα δεχθεί ως διεξοδική εκτίμηση την προσέγγιση των τραπεζών
2)Θα κάνει τα στραβά μάτια και θα δεχθεί το επιχείρημα των ελληνικών τραπεζών ότι συμφωνούν με τον διάδοχο νόμο Κατσέλη
3)Θα ζητήσει από την ΤτΕ να προχωρήσει σε διεξοδική εκτίμηση επιπτώσεων.

Πάντως ενώ οι τράπεζες συμφωνούν με τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ συγκλίνουν ότι η επίδραση στα κεφάλαια είναι μηδενική και η επίδραση σε νέες προβλέψεις είναι από μηδέν έως 300-400 εκατ ευρώ – το μέγιστο 600 εκατ – η ΤτΕ θα καταφέρει σε 48 ώρες να εκπονήσει διεξοδική εκτίμηση επιπτώσεων;
Η ΕΚΤ ή θα κάνει τα στραβά μάτια για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες ή κατά το ορθότερο την ελληνική κυβέρνηση για να πάρει τα κέρδη από τα ANFA στο Eurogroup 11 Μαρτίου ή δεν θα κάνει τα στραβά μάτια και τα κέρδη από τα ANFA θα πάρουν το πράσινο φως στο επόμενο Eurogroup 5 Απριλίου 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης