Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Ελλάδα βγαίνει στις αγορές τον Ιούλιο για τα έντοκα ή η Ελλάδα βγαίνει στην Ελλάδα;

 H Ελλάδα βγαίνει στις αγορές τον Ιούλιο για τα έντοκα ή η Ελλάδα βγαίνει στην Ελλάδα;
Κάποιοι ξένοι επενδυτές ελάχιστοι ομολογουμένως έχουν αρχίσει και προβαίνουν σε επιλεκτικές αγορές, δηλαδή αγοράζουν μακροπρόθεσμα ομόλογα 30-40 χρόνια. Μετά από καιρό ορισμένες τράπεζες πραγματοποίησαν και ελάχιστες πελατειακές εντολές αγοράς πάλι μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Όμως το αμυδρό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται δεν σημαίνει ότι θα μετουσιωθεί σε μαζικό ενδιαφέρον στις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων....
Με βάση ενδείξεις από τις δημοπρασίες εντόκων 3μηνης, 6μηνης και 12μηνης διάρκειας οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να εκδηλώσουν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Για να το θέσουμε στην πραγματική διάσταση.
Ο κ Σαχινίδης υφυπουργός οικονομικών θα ζητήσει από τις τράπεζες να συμμετάσχουν ενεργά στις δημοπρασίες εντόκων. Ούτως η άλλως περίπου τα 2,7 δις ευρώ τα κατείχαν οι ελληνικές τράπεζες και θα τους ζητηθεί να τα ανανεώσουν.
Ο κ Σαχινίδης δεν θα είναι η πρώτη φορά που ζητά από τις τράπεζες να στηρίξουν τις δημοπρασίες ομολόγων του ελληνικού δημοσίου το έχει πράξει ουκ ολίγες φορές.
Το ελληνικό δημόσιο ποντάρει σε δύο πράγματα
1)Να υπάρξει και συμμετοχή ξένων. Αν υπάρξει το ερώτημα είναι τι θα έχουν υποσχεθεί στους ξένους για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα
2)Η τιμολόγηση ένα καλό επιτόκιο προφανώς και θα επιδρούσε θετικά στην ψυχολογία της αγοράς.
Επειδή όμως τόσο η κάλυψη και ειδικά η γεωγραφική κάλυψη δύσκολα θα ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και επειδή η τιμολόγηση μπορεί να διαμορφωθεί κατά το δοκούν και κατά το πρέπον από την συγκεκριμένη δημοπρασία δεν θα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα ουσιαστικά.
Ίσως αποχρώσεις αλλά έως εκεί….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης