Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι συλλογικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια εργαλειοθήκη, για την διαχείριση του δυσμενούς σεναρίου, του stress tests του Ιουλίου 2020

Οι συλλογικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια εργαλειοθήκη, για την διαχείριση του δυσμενούς σεναρίου, του stress tests του Ιουλίου 2020
Το stress tests του Ιουλίου του 2020 θα αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία για τις ελληνικές τράπεζες γιατί αυτό που θα στρεσαριστεί στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν θα είναι όπως στο παρελθόν π.χ. ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ή η ανεργία ή τα ακίνητα αλλά οι εμπροσθοβαρείς λύσεις μείωσης των NPEs.
Οι συλλογικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια όπως το APS το Ιταλικό μοντέλο θα αποτελέσουν εργαλειοθήκη για την διαχείριση του δυσμενούς σεναρίου των stress tests του Ιουλίου 2020 αναφέρει πολύ καλά ενημερωμένη πηγή.
Τον Ιούλιο του 2020 οι ελληνικές τράπεζες όπως και οι ευρωπαϊκές θα συμμετάσχουν σε νέα stress tests.
Στα νέα τεστ αντοχής προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του Ιουλίου 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση τόσο των κεφαλαιακών αναγκών όσο και της ολοκληρωτικής εξυγίανσης τους.
Μια παράμετρος που θα τεθεί στο stress tests για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι και η επίδραση στα κεφάλαια εάν πραγματοποιούσαν επιθετικά εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων NPEs.
Οι συλλογικές λύσεις που εξετάζονται το μοντέλο τιτλοποίησης με παροχή εγγυήσεων στα senior bond των ελληνικών τραπεζών ή ιταλικό μοντέλο και στην λύση της ΤτΕ που προτείνει δημιουργία SPV με μεταφορά DTC δηλαδή κεφαλαίων μαζί με προβληματικά δάνεια δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.
Έχει εκτιμηθεί ότι το Ιταλικό μοντέλο που φέρει εγγυήσεις από το ελληνικό κράτος δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί νωρίτερα από τον Νοέμβριο του 2019.
Η πρόταση της ΤτΕ επειδή έχει πολλά κενά και το κυριότερο πλήττει τα κεφάλαια των τραπεζών έως 5-6 δισεκ. δηλαδή δαπανάει όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι είναι αμφίβολο εάν τελικώς εφαρμοστεί και εάν αυτό συμβεί δεν θα είναι νωρίτερα από τα μέσα του 2020.

Το stress tests του Ιουλίου του 2020 θα αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία για τις ελληνικές τράπεζες γιατί αυτό που θα στρεσαριστεί στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν θα είναι όπως στο παρελθόν π.χ. ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ή η ανεργία ή τα ακίνητα αλλά οι εμπροσθοβαρείς λύσεις μείωσης των NPEs.

Αδύναμα κεφάλαια, υψηλό DTC και δαπάνη του κεφαλαιακού μαξιλαριού 5-6 δισεκ.

Δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν tangible book κεφάλαια δηλαδή καθαρά κεφάλαια χωρίς προνομιούχες ή Cocos περίπου 25,5 δισεκ. και ο αναβαλλόμενος φόρος DTA να βρίσκεται στα 22 δισεκ. και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC να βρίσκονται στα 16 δισεκ.
Δηλαδή ενώ οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών κινούνται κοντά στο 17% κατά μέσο όρο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εμφανίζουν κεφαλαιακό απόθεμα – διαφορά μεταξύ του ελάχιστου συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας SREP και του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας – περίπου 5,5 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο όλα αυτά είναι θεωρητικά κεφάλαια.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 5,5 δισεκ. ευρώ θα εξανεμιστεί λόγω της σχεδιαζόμενης εξυγίανσης των τραπεζών στους επόμενους 15-20 μήνες.
Ας υποθέσουμε ότι οι τράπεζες αποφασίζουν να μην προσθέσουν ούτε ένα νέο ευρώ σε κεφάλια έως το τέλος του 2020.
Οι τράπεζες θα μειώσουν τα κεφάλαια τους κατά 4-5 δισεκ. για να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους οπότε τα tangible book κεφάλαια θα υποχωρήσουν στα 21 δισεκ.
Ο αναβαλλόμενος φόρος δεν θα έχει μειωθεί και ενώ θα μιλάμε για κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών το σύνολο των καθαρών κεφαλαίων των τραπεζών θα είναι ίσο με το ύψος των αναβαλλόμενων φόρων που είναι λογιστικά κεφάλαια και συνδέονται με συμψηφισμό μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων.
Θα έρθει η στιγμή που τα κεφάλαια των τραπεζών θα είναι λιγότερα από τον αναβαλλόμενο φόρο και αυτό θα αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη.
Πρακτικά λοιπόν οι τράπεζες θα δαπανήσουν όλο το κεφαλαιακό τους μαξιλάρι για εξυγίανση θα καταστούν πιο αδύναμες κεφαλαιακά αν και θα έχουν μειώσει τα NPEs.
Θα είναι πιο αδύναμες κεφαλαιακά επειδή θα έχουν μειωθεί και σε απόλυτο μέγεθος αλλά και με όρους ποιότητας κεφαλαίων.
Το ελληνικό παράδοξο είναι ότι οι τράπεζες κατά μια έννοια έχουν τα πιο υποβαθμισμένα κεφάλαια μεταξύ των τραπεζών όλης της ευρωζώνης.
Κάποια στιγμή που η εξυγίανση θα συντελείται η ποιότητα των κεφαλαίων και η επάρκεια των κεφαλαίων θα επανέλθουν στο προσκήνιο.
Νέοι εμπροσθοβαρείς στόχοι μείωσης των NPEs

Νέοι εμπροσθοβαρείς στόχοι μείωσης των NPEs τέλη Μαρτίου 2019

Σε ακόμη πιο εμπροσθοβαρείς στόχους μείωσης των προβληματικών τους ανοιγμάτων έχουν επικεντρωθεί οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών οι οποίες τέλη Μαρτίου 2019 αποστέλλουν στον SSM τους νέους αναθεωρημένους στόχους σε επίπεδο ομίλου.
Οι τράπεζες με βάση το πλαίσιο που είχαν ανακοινώσει θα μείωναν τα NPEs τους το 2019 στα 72 δισεκ. από 83 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Όμως λόγω της Eurobank αλλά και των νέων αναθεωρημένων στόχων που σχεδιάζουν να καταθέσουν στον SSM οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν τα NPEs τους μέσα στο 2019 κατά 25 δισεκ. ευρώ και θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στην ιστορία του κλάδου.
Στην Eurobank η μείωση θα είναι 10 δισεκ. στα NPEs μέσα στο 2019, στην Alpha bank 6 δισεκ. η Πειραιώς 5 δισεκ. και η Εθνική 4 δισεκ. συνολικά 25 δισεκ. μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Ακόμη και εάν εξαιρεθεί η Eurobank που ακολουθεί ένα άκρως επιθετικό σχέδιο μείωσης των NPEs η μείωση των υπολοίπων τραπεζών θα φθάσει στα 15 δισεκ.
Εκτιμάται ότι για τα 25 δισεκ. ευρώ μείωσης στα προβληματικά δάνεια θα δαπανήσουν οι τράπεζες περί τα 3 δισεκ. κεφάλαια από το κεφαλαιακό μαξιλάρι τους εκ των οποίων έως 1,3 δισεκ. η Eurobank.
Και ενώ οι τράπεζες σχεδιάζουν πιο επιθετικά εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων οι συλλογικές λύσεις που έχουν καταθέσει Κυβέρνηση και ΤΧΣ δηλαδή το APS ή Ιταλικό μοντέλο και η ΤτΕ με το DTC θα καθυστερήσουν.
Εκτιμάται ότι ακόμη και εάν λάβει το πράσινο φως το APS που περιλαμβάνει έως 20 δισεκ. τιτλοποίηση NPEs με παράλληλη έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα φέρουν κρατική εγγύηση τέλη Απριλίου 2019 με αρχές Μαΐου 2019 από την DGComp…δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί νωρίτερα από τον Νοέμβριο 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ που αξιολογεί αυτές τις προτάσεις για το εάν εμπίπτουν στα περί κρατικής βοήθειας – state aid – δεν θα προλάβει να αξιολογήσει την πρόταση της ΤτΕ νωρίτερα από το Φθινόπωρο 2019 γιατί έχει πολλά κενά.
Οι ελληνικές τράπεζες το 2019 προβαίνουν στην πιο επιθετική μείωση των προβληματικών τους δανείων στην ιστορία τους ενώ εξίσου μεγάλη μείωση θα σημειωθεί και το 2020 εφόσον εφαρμοστεί το Ιταλικό μοντέλο.
Οι τράπεζες στα αρχικά τους πλάνα είχαν προβλέψει ότι το 2021 θα έχουν 30-31 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και ο στόχος αυτός είναι βέβαιο ότι θα αναθεωρηθεί πολύ χαμηλότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης