Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ ανησυχεί για την εκτροπή του spread στην Ελλάδα και ετοιμάζει δυναμική παρέμβαση - Έληξε ρευστότητα 442 δις ευρώ ανανεώθηκαν 131,9 δισ ευρώ

 Η ΕΚΤ ανησυχεί για την εκτροπή του spread στην Ελλάδα και ετοιμάζει δυναμική  παρέμβαση - Έληξε ρευστότητα 442 δις ευρώ ανανεώθηκαν 131,9 δισ ευρώ
Δυναμική παρέμβαση στην ελληνική αγορά ομολόγων σχεδιάζει η ΕΚΤ με στόχο να αποκατασταθεί η στρέβλωση στα spreads και CDS.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ έχει ανησυχήσει για τον εκφυλισμό και την εκτροπή  του spread στα ελληνικά ομόλογα...
Το spread έχει αυξηθεί 250 μονάδες βάσης μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ η οποία εκτιμάται ότι σε σύνολο 55 δις ευρώ ευρωπαϊκών ομολόγων που αγόρασε τα 40 δις ευρώ αφορούσαν  ελληνικά ομόλογα.
Βέβαια οι παρεμβάσεις αυτές ουσιαστικά διευκόλυναν Γάλλους και Γερμανούς επενδυτές να ξεφορτωθούν ελληνικά ομόλογα γεγονός πάντως είναι ότι η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ εκτιμούσε ότι με τις παρεμβάσεις της θα μειωθεί το spread αρχικά ο στόχος επιτεύχθηκε υποχώρησε στις 520-550 μονάδες βάσης το spread, αλλά μετά την υποβάθμιση της Moody’s και των ανησυχιών ότι funds θα πωλήσουν ελληνικά ομόλογα καθώς χαρακτηρίζονται junks ξεκίνησε εκ νέου η άνοδος του spread που έφθασε στις 800 μονάδες βάσης και το CDS στις 1000 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ δεν πέτυχε τον στόχο της και όπως εκτιμούν πηγές σε τραπεζικά στελέχη η Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζει δυναμική παρέμβαση με στόχο να αποκαταστήσει την στρέβλωση στα ελληνικά ομόλογα και να επαναφέρει την τάξη.
Μέχρι τώρα πάντως η ΕΚΤ κατέχει το 11% του ελληνικού χρέους και αν αγοράσει επιπλέον 30 δις ευρώ θα φθάσει να ελέγχει το 20% του ελληνικού χρέους.

Λήγουν σήμερα 442 δισ ρευστότητας εκ των οποίων 24 δισ των ελληνικών τραπεζών


Έληξαν σήμερα  τυπικά τα 24 δις ευρώ των ελληνικών ή 442 δις ευρώ συνολικά για τις τράπεζες στην Ευρώπη που έλαβαν υπό την μορφή ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr τα 24 δις ευρώ που λήγουν οι ελληνικές τράπεζες θα τα ανανεώσουν κατά βάση σε 3μηνο διάστημα....
Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε και η ΕΚΤ για διάστημα 3 μηνών ανανέωσε 131,9 δις ευρώ ενώ έληγαν 442 δις ευρώ άρα οι τράπεζες χρειάσθηκαν λιγότερη ρευστότητα σε σχέση με το παρελθόν και αυτό εκλαμβάνεται θετικά.
Το www.bankingnews.gr νωρίτερα ανέφερε ότι
Πως προέκυψαν τα 24 δις ευρώ ή τα 442 δις ευρώ για όλες τις τράπεζες της Ευρώπης.
Στις 28 Ιουνίου του 2009 η ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες διενήργησε δημοπρασία ετήσιας διάρκειας η οποία έληξε στις 28 Ιουνίου του 2010.
Η αγορά δουλεύει με βαλέρ 3 ημερών και έτσι αύριο Τετάρτη τυπικά ολοκληρώνεται η διαδικασία.
Οι τράπεζες έχουν επιλογή ή να ανανεώσουν για εβδομάδα ή για 3μηνο την ρευστότητα που έχει λήξει.
Η ΕΚΤ δεν δανείζει για διάστημα μεγαλύτερο από 3μηνο πλέον με επιτόκιο 1%.

Έκαναν χρήση των εγγυήσεων 15 δις ευρώ

Το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει εδώ και 2 εβδομάδες,  ότι το δημόσιο θα χορηγήσει επιπλέον πακέτο 15 δις ευρώ στις τράπεζες υπό την μορφή εγγυήσεων.
Πέραν από τον νόμο Αλογοσκούφη των 28 δις ευρώ. Δηλαδή 28 συν 15 δις ευρώ δηλαδή συνολικά 43 δις ευρώ περίπου.
Το πακέτο αυτό έχει πλέον ήδη χρησιμοποιηθεί δηλαδή οι τράπεζες έχουν εκδώσει 7,5 δις ευρώ  από τις νέες εγγυήσεις μέσω κοινών ομολογιακών δανείων.
Το ποσό υπολογίζεται στα 7,5 δις ευρώ και οι τράπεζες τα έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ για να αντλήσουν ρευστότητα.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης