Μια σημαντική νομοθετική ρύθμιση φέρνει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση με επίκεντρο την προστασία των τραπεζών και των τραπεζιτών από καταχρηστικές ποινικές διώξεις.
Μέχρι τώρα στον ποινικό κώδικα αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας μετά από καταγγελία του οιουδήποτε μπορούσε να παρέμβει και να ασκήσει ποινικές διώξεις εάν συντρέχουν λόγοι και εάν στοιχειοθετείται κατηγορία.
Όμως ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις το βασικό νομικό έλλειμμα της ελληνικής νομολογίας είναι ότι δεν υπάρχει η ρήτρα του έννομου συμφέροντος.
Ας δούμε ως παράδειγμα την Alpha bank.
Μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της διοίκησης έχουν παραπεφθεί σε δίκη επειδή ο εισαγγελέας που εξέτασε την δανειοδότηση του ΔΟΛ έτσι έκρινε.
Όμως ένα δικαστήριο για να μπορέσει να καταδικάσει τα στελέχη της Alpha bank θα πρέπει η ίδια η τράπεζα ως νομικό πρόσωπο, η ΤτΕ ως εποπτική αρχή και οι βασικοί μέτοχοι να επικαλεστούν το έννομο συμφέρον και να καταθέσουν με στοιχεία ότι από τις πράξεις της διοίκησης ζημιώθηκε η τράπεζα.
Εάν λοιπόν το νομικό πρόσωπο η Alpha bank εν προκειμένω στηρίξει – όπως ορθά πράττει – τα στελέχη και το διοικητικό συμβούλιο δεν υφίσταται η έννοια της ζημίας οπότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα αθωωθούν.
Όμως το πρόβλημα είναι ότι θα έχουν ταλαιπωρηθεί 4-5 χρόνια σε δικαστήρια και σε αναβολές, πέραν των νομικών εξόδων κ.α. και βεβαίως πλήγμα στην φήμη.
Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο όχι μόνο δεν προστατεύει τις τράπεζες και ειδικά τις διοικήσεις αλλά τις καθιστά έρμαια του οιουδήποτε.
Η κυβέρνηση – και το αξιοπερίεργο είναι ότι αριστερή κυβέρνηση θέλει να φέρει νόμο που ουσιαστικά λέει το εξής: μόνο όταν υπάρχει έννομο συμφέρον από νομικό πρόσωπο, εποπτική αρχή ή βασικούς μετόχους θα μπορεί να παρεμβαίνει ο εισαγγελέας και ανάλογα με την έρευνα που θα διεξάγει να ασκεί ή όχι ποινικές διώξεις.
Μέχρι τώρα άπαξ και μια υπόθεση καταλήγει σε ένα εισαγγελέα είναι βέβαιο ότι κανείς δικαστικός δεν θα την πάει στο αρχείο αλλά θα την παραπέμψει σε δικάσιμο γιατί θέλει να βγάλει από πάνω του την ευθύνη.
Όμως με αυτό τον τρόπο οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν επωμιστεί δεκάδες μηνυτήριες αναφορές και παραπομπές χωρίς να υπάρχει τεκμηριωμένη ενοχή.
Όλα τα κόμματα πρέπει να αντιμετωπίσουν την σχεδιαζόμενη αλλαγή του ποινικού κώδικα με την δέουσα προσοχή…όχι με την λογική να προστατευθούν οι τραπεζίτες για να μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.
Να προστατευθούν τράπεζες και τραπεζίτες από τις δεκάδες μηνύσεις και παραπομπές που τις καθιστούν ανενεργές καθώς μια διοίκηση αντί να διοικεί ασχολείται με τις δικαστικές εκκρεμότητες.
Προφανώς και όπου υπάρχουν αποδεδειγμένα απάτες ή επιβεβαιωμένες παρανομίες ο πέλεκυς της δικαιοσύνης πρέπει να είναι αμείλικτος.
Όμως μέχρι τώρα πλην της περίπτωσης Κοσκωτά που υπήρχε αδίκημα, δεκάδες τραπεζίτες έχουν παραπεμφθεί χωρίς να τεκμηριώνεται η ενοχή τους.
Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση των ευθυνών και να αποτραπεί η ποινικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
www.bankingnews.gr
Η κυβέρνηση φέρνει νόμο που προστατεύει τις τράπεζες από τις ποινικές διώξεις – Γιατί όλα τα κόμματα πρέπει να τον στηρίξουν
Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση των ευθυνών και να αποτραπεί η ποινικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Σχόλια αναγνωστών