Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Που θα κλείσει το 2010, το ευρώ τι προβλέπουν 9 αναλυτές μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη;

tags :
Που θα κλείσει το 2010, το ευρώ τι προβλέπουν 9 αναλυτές μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη;
Σημάδια σταθεροποίησης στη ζώνη του 1,22-1,24 δείχνει το ευρώ έναντι του δολαρίου, παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Χθες μάλιστα έφτασε έως τα επίπεδα των 1,2490 δολ., υπό τη σκιά εντεινόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια ανάκαμψη και κυρίως εκείνη της αμερικανικής οικονομίας...

Οι αντιστάσεις που επέδειξε το ευρωπαϊκό νόμισμα στα επίπεδα του 1,20 αποδείχθηκαν ισχυρές, καταφέρνοντας να μην επιστρέψει στα χαμηλά τετραετίας που βρέθηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα, όταν και έφτασε μέχρι το 1,1876 δολ.
Όπως επισήμανε σε πρόσφατη έκθεση της η Goldman Sachs, ο μεγάλος «εχθρός» του ευρώ είναι «η πιθανότητα συνέχισης των ατυχών πολιτικών» βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, στη σταθεροποίηση του συμβάλλουν και τα απογοητευτικά μάκρο που ανακοινώνονται τόσο από την οικονομία των ΗΠΑ όσο και από την Κίνα, εξισορροπώντας τις πιέσεις στα νομίσματα.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι ακραία αρνητικές εκτιμήσεις για το ευρώ υποχωρούν, παραπέμποντας σε σταθεροποίηση της σχέσης των δύο νομισμάτων βραχυπρόθεσμα, καθώς περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός εκείνων που θεωρούν το ευρώ υπερτιμημένο μετά την πτώση του το τελευταίο έτος.
Στην τεχνική ανάλυση της Commerzbank αναμένεται περαιτέρω άνοδος για το ευρώ, ενώ τοποθετεί τα νέα σημεία στήριξης στα 1,2145 δολ. Ωστόσο, αν ξεπεράσει τα επίπεδα του 1,2445/1,2490 δολ. τότε να ετοιμαζόμαστε για νέο ράλι του ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναλυτές της Wells Fargo.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το κλίμα για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ξεκίνησε να αλλάζει από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, όταν ο μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers δήλωσε ότι όλοι είναι τόσο απαισιόδοξοι με το ευρώ που τώρα φαίνεται μία πολύ καλή εποχή να αρχίσει κανείς να το αγοράζει. «Όλοι είναι τρομαχτικά αρνητικοί με το ευρώ τώρα. Είναι απίστευτο και αυτό συνήθως σηματοδοτεί ένα ράλι», πρόσθεσε.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου ξεκίνησε τη χρονιά στο 1,4321, ενώ τώρα διαπραγματεύεται με απώλειες περίπου 15%, είναι ενδεικτικό της βραχυπρόθεσμης τουλάχιστον πορεία τους.
Οι τράπεζες UBS, Danske Bank A/S, Royal Bank of Scotland Group Plc και Bank of America Merrill Lynch, βλέπουν το ευρώ στα επίπεδα μεταξύ 1,15 και 1,26 δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ η BNP Paribas δηλώνει πως η ισοτιμία του μπορεί να πέσει κάτω από το 1 δολάρια στο Α' τρίμηνο του 2011.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ευρώ θα διολισθήσει περαιτέρω στα 1,15 δολάρια σε διάστημα τριών έως έξι μηνών, από 1,35 δολάρια προηγουμένως. Σε ορίζοντα δώδεκα μηνών, η Goldman Sachs «βλέπει» το ευρώ στα 1,25 δολάρια, έναντι 1,35 δολαρίων προηγουμένως.
Στην έκθεσή της η UBS σχολιάζει και τις εντεινόμενες φήμες για άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ευρώ, σημειώνοντας ότι μια τέτοια παρέμβαση δεν κρίνεται κατάλληλη, αν ληφθεί υπόψη ότι η διολίσθηση του ευρώ δεν είναι η αιτία των προβλημάτων της Ευρωζώνης, αλλά η αντανάκλασή τους, ενώ τοποθετεί στα 1,20 δολάρια την τιμή στόχο, υπονοώντας ωστόσο ότι η ισοτιμία ενδέχεται να βρεθεί και κάτω από αυτά τα επίπεδα.

Analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης