Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ: Από το 2014 επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα - Οι οικονομικές συνθήκες στην Ισπανία και την Ιταλία μοιάζουν όλο και περισσότερο με εκείνες της Ελλάδας - Δεν μπορεί να αποκλειστεί η διάσπαση της ευρωζώνης

ΔΝΤ: Από το 2014 επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα - Οι οικονομικές συνθήκες στην Ισπανία και την Ιταλία μοιάζουν όλο και περισσότερο με εκείνες της Ελλάδας - Δεν μπορεί να αποκλειστεί η διάσπαση της ευρωζώνης
(upd 3) Από το 2013 θα υπάρξει η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη της χώρας μας, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, και στην οποία προβλέπεται ανάπτυξη από το 2014 και μετά. Επιπλέον, σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η διάσπαση της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η ύφεση στη χώρα μας το 2011 άγγιξε το 6,9%, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4,7%. Ο πληθωρισμός θα είναι αρνητικός στο -0,5% και -0,3% το 2013, ενώ το έλλειμμα θα συρρικνωθεί από το 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,6% του ΑΕΠ το 2013.
Η ανεργία στη χώρα μας θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, φτάνοντας το 19,4% φέτος, επίπεδα που θα διατηρηθούν και το 2013. Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ το 2012, και εν συνεχεία θα παραμείνει στο 4,4% του ΑΕΠ για την περίοδο 2014-2017. Το χρέος θα φτάσει στο 160,9% του ΑΕΠ το 2013 (από 153,2% φέτος) και σταδιακά θα αποκλιμακωθεί έως και στο 136,8% του ΑΕΠ το 2017 (158,1% το 2014, 150,9% του ΑΕΠ το 2015 και 143,7% του ΑΕΠ το 2016).
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, την οικονομική συρρίκνωση που βιώνουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ακολουθούν και η Ισπανία και η Ιταλία παρά τις δημοσιονομικές προσπάθειες. Μάλιστα, αυτή η τάση αποτυπώνεται στο κόστος δανεισμού, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά. Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία παραμένουν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, "η εντατικοποίηση της οποίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 επηρέασε έντονα την Ιταλία και, σε μικρότερο βαθμό, την Ισπανία". Μετά τον περασμένο Ιανουάριο υπάρχει μία γενικότερη τάση σταθεροποίησης απέναντι στην κρίση, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει από το 4% του 2011, στο περίπου 3,5% το 2012. Για το 2013 η ανάπτυξη εκτιμάται στο 4,1% από 4% προηγουμένως. Αν και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση, οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης παραμένουν αυξημένοι. Παράλληλα, η καθίζηση στην ευρωπαϊκή οικονομία εντάθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 οπότε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες συρρικνώθηκαν. Σε αυτό συνετέλεσε μεταξύ άλλων και η απομείωση της κεφαλαιακής επάρκειας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος η αποσταθεροποίηση του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Το ΔΝΤ εντοπίζει σοβαρές ανισορροπίες και αστοχίες στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, εξαιτίας εξωτερικών εξελίξεων που εκτροχίασαν τα αρχικά προγράμματα.
Παράλληλα, η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από το προβλεπόμενο ενώ σημαντικά βάρη προσέδωσαν και οι στηρίξεις του τραπεζικού κλάδου. Έτσι ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι το 60% της προσαρμογής θα ερχόταν από την συμπίεση των δαπανών, σταδιακά το ποσοστό της προσαρμογής από τα έσοδα, έπεσε στο 22%, κυρίως λόγο της χαμηλότερης απόδοσης των φορολογικών μέτρων.
Παράλληλα, αναφορικά με την αμερικανική οικονομία,  θα επιτευχθεί το 2012 ρυθμός ανάπτυξης 2,1% με μία σταδιακή πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 8,2% το 2012 από το 9% που είχε σκαρφαλώσει το 2011.  Για την Κίνα το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται στο 4-4,5% από 7%, προηγουμένως, ενώ για την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα υπάρξει οριακή ανάπτυξη κατά μέσο όρο μόλις στο 0,2% για το 2012 σε σχέση με το 2% το 2011. Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί το 2013 με ανάπτυξη στο 1,4%. Στην Ιρλανδία για το 2012 προβλέπεται οριακή ανάπτυξη στο 0,5% ενώ στην Πορτογαλία η ύφεση προβλέπεται να βαθύνει περαιτέρω από το (-)0,5% το 2011 στο (-)3,3% φέτος. Πορτογαλία και Ιρλανδία εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στην ανάπτυξη το 2013 με ρυθμούς 0,3% και 2% αντίστοιχα.  Το ΔΝΤ αυξάνει την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της Ρωσίας το 2012 στο 4% από 3,3% και για το 2013 στο 3,9% από 3,5%. Τέλος, για την ΕΚΤ τονίζεται ότι έχει περιθώρια να μειώσει περαιτέρω το βασικό της επιτόκιο.
Σχολιάζοντας την έκθεση ο Οl. Blanchard τόνισε ότι το Ταμείο κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει την διάλυση της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει PLAN B για το ενδεχόμενο αυτό. Τέλος σημείωσε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις αγορές για τα ευρωομόλογα.
Στο μεταξύ, το Ταμείο κάλεσε σήμερα τις χώρες που έχουν ευελιξία στις αγορές να ελαφρύνουν τις βραχυπρόθεσμες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους ώστε να προστατεύσουν την ανάπτυξη και τις αγορές εργασίας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τους κινδύνους από την εμμονή στη λιτότητα.
Σε σχετική έκθεση για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor) επισημαίνεται ότι το εξασθενημένο παγκόσμιο outlook βάζει σε δύσκολη θέση τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Για ορισμένες χώρες που έχουν ήδη βρεθεί στο επίκεντρο των πιέσεων δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να διατηρήσουν την υφιστάμενη πορεία μειώνοντας τις δαπάνες για να τιθασεύσουν τα ελλείμματα, αναφέρει το Ταμείο.
Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου. Σήμερα θα παρουσιαστεί και η έκθεση για το Δημοσιονομικό Έλεγχο, από το Διευθυντή Φορολογικών Θεμάτων του ΔΝΤ Carlo Cottarelli. Την Πέμπτη, θα μιλήσουν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.

Χωρίς ελληνική συμμετοχή το Συνέδριο του ΔΝΤ

Χωρίς υπουργική εκπροσώπηση θα είναι στη φετινή εαρινή Σύνοδο του Ταμείου η χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης προτίμησε να παραμείνει στην Ελλάδα για να προωθήσει την προεκλογική του εκστρατεία στη Λάρισα.
Εκπρόσωπος της χώρας είναι συνεπώς ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θανάσης Κατσάμπας.

Νέα μέτρα ζητά, με έγγραφό της, από την Ελλάδα η Κομισιόν - Εγείρει ανησυχίες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων - Δεν χρειάζεται νέο πακέτο διάσωσης
Νέα μέτρα ζητά εμμέσως πλην σαφώς από την Ελλάδα η Κομισιόν.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο που διέρρευσε από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί για την Ελλάδα, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους, ήτοι απαιτεί και νέα μέτρα.
Οι προσπάθειες αυτές αφορούν μετά βεβαιότητας στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Κατά το συγκεκριμένο έγγραφο της ΕΕ, αν και δεν απαιτούνται νέα κεφάλαια για την Ελλάδα, ήτοι η χώρα δεν χρειάζεται και νέο πακέτο διάσωσης, ωστόσο, η δημοσιονομική προσαρμογή που χρειάζεται είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί.
Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει αυτόματα, νέα μέτρα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης