Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσπαθούν να ξαναζεστάνουν μετεκλογικά το σενάριο Εθνικής – Alpha - Ποιοι διακινούν αυτές τις φήμες και γιατί χρήζουν μεγάλης προσοχής τέτοιες διαρροές που κρύβουν παγίδες – Ωστόσο κάποιοι δηλώνουν «όλα είναι πιθανά όσο και απίθανα»

  Προσπαθούν να ξαναζεστάνουν μετεκλογικά το σενάριο Εθνικής – Alpha - Ποιοι διακινούν αυτές τις φήμες και γιατί χρήζουν μεγάλης προσοχής τέτοιες διαρροές που κρύβουν παγίδες – Ωστόσο κάποιοι δηλώνουν «όλα είναι πιθανά όσο και απίθανα»
Ξαναζέσταμα του σχεδίου συγχώνευσης Εθνικής με Alpha επιχειρούν ορισμένοι κύκλοι χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί πιθανότατα με στόχο να δημιουργήσουν ευφορία…πλασματική ευφορία στην αγορά και προσδοκίες.
Ωστόσο αυτού του τύπου οι διαρροές χρήζουν πολύ μεγάλης προσοχής γιατί μπορεί να κρύβουν μεγάλες παγίδες για τους επενδυτές.

Σε αυτή την φάση η Alpha bank είναι αδύνατο να σχεδιάζει deal για 3 πρακτικούς λόγους
1)Ακόμη δεν έχει επικυρωθεί από γενική συνέλευση το σχέδιο ακύρωσης της συγχώνευσης με την Eurobank.
Στις 26 Απριλίου έχει συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Alpha bank και αν δεν υπάρξει απαρτία οι επόμενες επαναληπτικές έχουν ορισθεί η 8η Μαΐου και η 22α Μαΐου.
Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατό πριν παρθούν αποφάσεις ακύρωσης του deal AlphaEurobank  η Alpha να συνομιλεί με την Εθνική τράπεζα. Δεν παίζει τέτοιο σενάριο…
Σημειώνεται ότι το βασικό επιχείρημα που θα επικαλεστεί η Alpha για να αιτιολογήσει γιατί ακυρώνει το deal με την Eurobank είναι «συνεπεία ολοκληρώσεως του PSI+ επέρχεται άμεση και οριστική
μείωση των βασικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (Common Core Tier I) και των δύο συγχωνευομένων τραπεζών. Είναι τέτοιο δε το μέγεθος της επιπρόσθετης ζημίας που το νέο, εκ συγχωνεύσεως, ενιαίο σχήμα επωμίζεται, ώστε να καθίσταται για τους Μετόχους της Τραπέζης μη συμφέρουσα η συμμετοχή σε αυτό, ακόμα και αν συνυπολογίζοντο οι εκ της συγχωνεύσεως ωφέλειες. Εν προκειμένω, συνεπεία του PSI+ και μόνον, το ενιαίο (εκ συγχωνεύσεως) σχήμα, θα υφίστατο επιπρόσθετη επιβάρυνση άνω των Ευρώ 9 δις. (προ φόρων) σε σχέση με τους
αρχικούς υπολογισμούς βάσει των οποίων το πλαίσιο συμφωνίας
συγχωνεύσεως είχε διαμορφωθεί. Η αναλογία των Μετόχων της
Τραπέζης στις επιπρόσθετες ζημίες είναι δυσανάλογη των εκ της
συγχωνεύσεως ωφελειών»
2)Η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και είναι επίσης ξεκάθαρο ότι σε τόσο θολό πολιτικό τοπίο καμία στρατηγικού χαρακτήρα απόφαση δεν θα ληφθεί στις τράπεζες.
3)Η λογική λέει ότι μετά από 3 απόπειρες για deal με την Εθνική ή την Eurobank η Alpha δεν μπορεί να αναζητά και 4η φορά στρατηγικό σύμμαχο ή να σχεδιάζει σχέδιο συγχώνευσης με άλλη τράπεζα τόσο άμεσα.
Το βασικό επιχείρημα για το ναυάγιο του deal Alpha – Eurobank είναι ότι οι ζημίες είναι τεράστιες.
Οι ζημίες που θα προέκυπταν και καλούνταν να καλύψουν οι 2 τράπεζες από ένα deal Εθνικής με Alpha bank θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Τα απίθανα και πιθανά

Τι θα μπορούσε να συμβεί μετεκλογικά;
Στέλεχος μιας εκ των δύο τραπεζών (Εθνικής- Alpha) αναφέρει «όλα είναι πιθανά όσο και απίθανα» γεννώντας ερωτηματικά για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε λίγους μήνες από τώρα.

Η άποψη του www.bankingnews.gr

Κατά την άποψη μας η Alpha δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται να υλοιποιήσει ένα deal.
Όταν καταλαγιάσει η σκόνη από την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δηλαδή αρχές Φθινοπώρου ίσως τότε οι τράπεζες να εξετάσουν πολλές παραμέτρους και μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο deals.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης