Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 23 Ιουλίου ανακοινώνονται τα stress-tests στην Ευρώπη- Δεν έχουν ακόμη πλήρη ενημέρωση οι ελληνικές τράπεζες

Στις 23 Ιουλίου ανακοινώνονται τα stress-tests στην Ευρώπη- Δεν έχουν ακόμη πλήρη ενημέρωση οι ελληνικές τράπεζες
(upd)Ασαφές παραμένει ακόμη το τοπίο όσον αφορά τα stress tests στην Ευρώπη, τόσο για τον αριθμό των τραπεζών που θα συμμετάσχουν όσο και για το είδος των ερωτήσεων που θα κληθούν να απαντήσουν. Πηγές στις Ελληνικές τράπεζες αναφέρουν ότι μέχρι τώρα περιλαμβάνονται μόνο η Εθνική και η Eurobank αλλά είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουν και η Alpha Bank, η Πειραιώς και ενδεχομένως και άλλες τράπεζες. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές τα ερωτήματα που έχουν τεθεί είναι μόνο προκαταρκτικά, ενώ ο βασικός κορμός των ερωτημάτων που θα κληθούν να απαντήσουν οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ακόμη σε γνώση τους.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, διεθνή μέσα αναφέρουν  ότι τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των 25 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών καταγράφουνη Εθνική Τράπεζα, η Commerzbank, η Credit Agricole και η Dexia. Τα stress tests αυτά που αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης σχετίζονται με τα τεστ που διενεργούνται από Ανεξάρτητη Αρχή και όχι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με αυτά δεν αναμένεται να μην περάσουν τα Stress tests, αλλά οι “αντοχές” τους φαίνεται να είναι οι μικρότερες από τις υπόλοιπες 21 τράπεζες που συμμετέχουν στη διαδικασία.
Η υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Christine Lagarde δήλωσε χαρακτηριστικά ότι  "τα αποτελέσματα των stress tests θα δείξουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες υγιείς και συμπαγείς".
"Τα αποτελέσματα των stress tests είναι σχεδιασμένα να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση των τραπεζών", συνεχίζει η Lagarde, ενώ τονίζει ότι θα γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας στις 23 Ιουλίου.
Η υπουργός, δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη ανησυχίες για ορισμένες τράπεζες της Ευρώπης, όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εξαιτίας των ομολόγων τους που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους  με το πέρας της οικονομικής κρίσης. Η Lagarde, επισημαίνει ότι για πρώτη φορά μικρές τράπεζες όπως η γερμανική Landesbanken, κάποιες μικρότερες ισπανικές και ιρλανδικές, όχι μόνο θα υποβληθούν σε stress tests αλλά φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές και να επιφέρουν αστάθεια στην οικονομία. Ο αριθμός των τραπεζών που θα περάσουν από τα stress tests έχει αυξηθεί κατά 22 από τον προηγούμενο χρόνο, ενώ αναμένεται συμμετοχή άλλων 60 έως 120 τραπεζών. Η απόφαση να υποβληθούν περισσότερες τράπεζες σε stress tests «πιέζει» παραπάνω τις Ευρωπαϊκές τράπεζες για να βρεθεί μεγαλύτερο κεφάλαιο, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας πιο γρήγορα.  Τα αποτελέσματα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου και , σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά, φέτος θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα αλλά και οι παράμετροι των tests όλων των τραπεζών, όπως για παράδειγμα των Deutsche Bank και Commerzbank. Η Ισπανία θα παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έπειτα από μια σειρά συγχωνεύσεων των μικρών τραπεζών της και τη δημιουργία μιας τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας έπειτα από τις Banco Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοτική απόφαση θα σημάνει και τη συμμετοχή των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς.
Μέχρι στιγμής, παραμένουμε επιφυλακτικοί για την «υγεία» των τραπεζών της Ευρώπης και βρισκόμαστε εν αναμονή των stress tests.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης