Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 15 προκλήσεις για τον Μητσοτάκη – Θα έχει αυτοδυναμία; - Θα μετατρέψει την ψήφο τιμωρίας στον Τσίπρα σε ψήφο εμπιστοσύνης στην ΝΔ;

tags :
Οι 15 προκλήσεις για τον Μητσοτάκη – Θα έχει αυτοδυναμία; - Θα μετατρέψει την ψήφο τιμωρίας στον Τσίπρα σε ψήφο εμπιστοσύνης στην ΝΔ;
Υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος, να εκτονώθηκε μεγάλο μέρος της διάθεσης για τιμωρία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές οι πολίτες να αντιδράσουν με μικρότερη ορμή.
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι μεγάλοι νικητές των ευρωεκλογών αυτό πιστοποιεί η νίκη με 9,5% ή 33,14% για την ΝΔ έναντι 23,80% για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ με 1,76 εκατ ψήφους ή 460 χιλιάδες περισσότερους από το 2014 είναι ο μεγάλος νικητής αλλά το νέο στοίχημα είναι η αυτοδυναμία για τις εθνικές εκλογές.
Για την ΝΔ το σύνθημα της αυτοδυναμίας θα είναι ισχυρό αλλά θα πρέπει να πείσει εάν θα συνεργαστεί ή όχι με το ΚΙΝΑΛ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η ΝΔ του Μητσοτάκη να επιδιώξει συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ ώστε να σχηματιστεί μια ισχυρή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση.
Το βασικό ζήτημα για την ΝΔ είναι πως θα πετύχει αυτοδυναμία.
Στις ευρωεκλογές έλαβε ισχυρή εντολή για να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.
Η μεγάλη άνοδος της ΝΔ στηρίχθηκε στην ψήφο τιμωρίας κατά του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ άρα βασικός στόχος είναι να μετατρέψει την ψήφο τιμωρίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ούτε η αυτοδυναμία είναι δεδομένη – δεν είναι όμως ανέφικτος στόχος – ούτε η αύξηση των ποσοστών της ΝΔ εάν δεν μετατραπεί η τιμωριτική ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σε ψήφο εμπιστοσύνης στην ΝΔ.
Επίσης υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος, να εκτονώθηκε μεγάλο μέρος της διάθεσης για τιμωρία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές οι πολίτες να αντιδράσουν με μικρότερη ορμή.
Η ΝΔ λογικά θα επιχειρήσει να κινηθεί ήπια ποντάροντας ότι θα πάρει ψήφους από το κέντρο και από τα δεξιά της.
Ήδη το φαινόμενο κατεγράφη στις ευρωεκλογές ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να διασφαλίσει την αυτοδυναμία – δεν είναι ανέφικτος στόχος – αλλά δεν είναι και εύκολος.

Ποιες οι 15 προκλήσεις για την κυβέρνηση της ΝΔ;

Προφανώς μια κυβέρνηση της ΝΔ είναι πιο φιλική προς τις αγορές, οπότε εύλογα το χρηματιστήριο θα αναμένει
-Την αυτοδυναμία της ΝΔ
-Το οικονομικό της πρόγραμμα που θα παρουσιάσει προεκλογικώς και μετεκλογικώς.

Ποια είναι τα προβλήματα;

1)Η μεσαία αστική τάξη και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί φορολογική αφαίμαξη.
Οι κινήσεις μείωσης των φορολογικών συντελεστών είναι περιορισμένες.
2)Οι δανειστές δεν θα κάνουν καμία παραχώρηση στην κυβέρνηση της ΝΔ ειδικά για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα πιέσουν για αύξηση του δημοσιονομικού χώρου.
3)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε βασικές συμφωνίες – έτσι μειώθηκε ο δημοσιονομικός χώρος – οπότε ειδικά για τις συντάξεις η κυβέρνηση της ΝΔ θα το αποσύρει για να το επαναφέρει με άλλη μορφή αργότερα.
4)Οι τράπεζες δεν έχουν επιλύσει τα βασικά τους προβλήματα και κινήσεις όπως της Πειραιώς με την Intrum ή Eurobank με την διάθεση έως 26 δισεκ. NPEs τελούν υπό την αίρεση ότι θα αποδώσουν.
5)Οι συλλογικές λύσεις για τα NPEs βρίσκονται στον αέρα ενώ το ιταλικό μοντέλο θα έχει επιτόκια πέριξ του 3% που ουσιαστικά αποδυναμώνουν τις τράπεζες.
Η λύση της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να υλοποιηθεί ελλείψει κεφαλαίων.
6)Η ανάγκη για νέα κεφάλαια στις τράπεζες θα καθίσταται όλο και πιο επιτακτική τους επόμενους μήνες και η ΝΔ που θα θέλει υγιείς και ενεργητικές τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσει ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
7)Ο στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν φαντάζει άμεσα ρεαλιστικός, περισσότερο αποτελεί προσδοκία.
8)Η ΔΕΗ και η συνολικά η πολιτική ενέργειας αποτελούν βασικά προβλήματα.
Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, υψηλό χρέος και με περιουσιακά στοιχεία π.χ. λιγνιτικές – που δεν προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η ΔΕΗ θα χρειαστεί να πουλήσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να μπορέσει να ξεφορτωθεί τις λιγνιτικές.
9)Το θέμα του χρέους επίσης είναι ζωτικό καθώς μπορεί έως το 2032 να είναι εξασφαλισμένο και βιώσιμο ωστόσο αποτελεί σημαντικό βάρος για την οικονομία.
10)Η οικονομία, οι επιχειρήσεις αναμένουν πολλά από την ΝΔ ως πιο φιλική στον επιχειρηματικό κόσμο.
Από τα πολλά θα γίνουν λίγα τα οποία είναι περισσότερα από αυτά που έκανε και κυρίως δεν έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
11)Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να βρ3ει απέναντι της το παλαιό ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ των αναρχικών, των απεργιών, τον ΣΥΡΙΖΑ των μπαχαλάκηδων, τον ΣΥΡΙΖΑ που έκαιγε την Αθήνα στο παρελθόν.
Η Αριστερά έχει επιδείξει πολιτική υποκρισία και εύκολα μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας, οι οβιδιακές μεταμορφώσεις των αριστερών είναι γνωστές.
12)Η ΝΔ έχει ένα ισχυρό ηγέτη αλλά με έντονη την οικογενοικορατία να τον περιβάλλει.
Μητσοτάκης, Μπακογιάννης, Μπακογιάννη η μισή οικογένεια Μητσοτάκη βρίσκεται στην ΝΔ.
13)Η ΝΔ απαρτίζεται από στελέχη δύο ταχυτήτων.
Μια ομάδα ικανών στελεχών που έχουν θετικές ιδέες για την χώρα και μια μεγαλύτερη ομάδα κομματικών στελεχών που θα σκεφθούν με κομματικά και όχι εθνικά κριτήρια.
14) Ο κίνδυνος γρήγορης φθοράς της ΝΔ όταν η κοινωνία διαπιστώσει ότι αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά που θα κάνει ο Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί ότι οι δανειστές δεν θα κάνουν χάρες στην κυβέρνηση της ΝΔ.
15)Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί την ανάκαμψη στην Ελλάδα και προσπαθεί να δώσει αναπτυξιακή νότα, διεθνώς μπορεί να ξεκινήσει η επιβράδυνση καθώς ο ανοδικός οικονομικός κύκλος παγκοσμίως συντηρείται ανορθόδοξα, ήδη έχει φθάσει τα 10 χρόνια η άνοδος.
Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει τις θετικές επιδράσεις των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία.
Εάν δεν υπήρχαν οι επαναγορές ιδίων μετοχών 1 τρισεκ. δολαρίων στις ΗΠΑ και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, η παγκόσμια φούσκα ήδη θα είχε ξεφουσκώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης