Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ελληνική αγορά είναι φιάσκο – Ρηχή, καιροσκοπική, έρμαιο των ορίων αυτοδυναμίας της ΝΔ και της φούσκας των τραπεζικών μετοχών

tags :
Η ελληνική αγορά είναι φιάσκο – Ρηχή, καιροσκοπική, έρμαιο των ορίων αυτοδυναμίας της ΝΔ και της φούσκας των τραπεζικών μετοχών
Η αποτίμηση των προσδοκιών έχει τιμολογηθεί και ολοκληρωθεί - Η αγορά θα περιμένει συγκεκριμένες πολιτικές από την κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να προσδιορίσει την νέα αξία της χρηματιστηριακής αγοράς.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι φιάσκο, τόσα χρόνια μαρασμού, σχεδόν 10 χρόνια απαξίωσης των τραπεζών, που χρεοκόπησαν αλλεπάλληλες φορές τους επενδυτές.
Η ίδια κατάσταση και στα ομόλογα μόλις 16-18 δισεκ. είναι τα ομόλογα που πραγματικά επηρεάζουν την συνολική αγορά των 39 δισεκ. ομολόγων σε κυκλοφορία.
Ως γνωστό το ελληνικό χρέος των 359 δισεκ. αποτελείται από 248 δισεκ. δάνεια ων μηχανισμών στήριξης και διακρατικά και τα υπόλοιπα, ομόλογα, έντοκα και repos.
Η σημερινή συνεδρίαση δεν είναι τίποτε λιγότερο από το αποτέλεσμα της ρηχής, καιροσκοπικής αγοράς που άγεται και φέρεται με βάση τις αναφορές εάν η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές και βεβαίως από την φούσκα των τραπεζών.
Με πολιτικούς όρους είναι λάθος η προσέγγιση ότι η αγορά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ένα ή άλλο κόμμα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν μήνες όταν τα επιτόκια στα ομόλογα υποχωρούσαν και σημείωναν ιστορικά χαμηλά διατυμπάνιζε ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην σταθερότητα της οικονομίας που η ίδια επέφερε.
Εσχάτως μετά το μετεκλογικό ράλι στο χρηματιστήριο, στις τράπεζες και στα ομόλογα στελέχη της ΝΔ αναφέρουν ότι αποτελούν όλα αυτά ψήφο εμπιστοσύνης στην επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Την ίδια ώρα Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία σημειώνουν ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών στα ομόλογα τους.
Η Πορτογαλία έχει επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο 0,72% όταν η Ελλάδα έχει 2,95%.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα βγει στις αγορές και θα δανειστεί με επιτόκια φθηνότερα από τα επιτόκια που δανείστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο σωστός τρόπος σύγκρισης είναι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ της Ελλάδος και άλλων χωρών.
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα ήταν άθροισμα παραγόντων, μεγάλη βελτίωση του ρίσκου χώρας σε όλη την Νότια Ευρώπη, της πολιτικής της ΕΚΤ με τα TLTROs την φθηνή ρευστότητα, τις αναφορές ότι η FED θα μειώσει τα επιτόκια – αντί να τα αυξήσει – και βεβαίως της νίκης της ΝΔ στην Ελλάδα που θεωρείται πιο φιλικό κόμμα προς τις αγορές.
Όμως όλο αυτό το ράλι στα ελληνικά ομόλογα προσέκρουε σε ένα εμπόδιο.
Δεν μπορεί η Ιταλία να έχει επιτόκια στα 10ετή ομόλογα στο 2,52% και η Ελλάδα σχεδόν να έχει μηδενίσει την διαφορά – spread – και ταυτόχρονα η Ιταλία να είναι investment grade και η Ελλάδα junk bond ομόλογα σκουπίδια.
Οι δύο χώρες έχουν 3 βαθμίδες διαφορά στην πιστοληπτική ικανότητα.

Αυτοδυναμία, συνεργασίες καθορίζουν την πορεία του χρηματιστηρίου

Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι ένα.
Η ΝΔ ως ο νικητής των εθνικών εκλογών θα έχει καθαρή ή οριακή αυτοδυναμία;
Θα έχει αυτοδυναμία 151 με 153 έδρες ή αυτοδυναμία με 156 έδρες;
Η ΝΔ θα είναι στο 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24% με 25% αλλά εάν είναι 7κομματική η βουλή η αυτουδναμία της ΝΔ αδυνατίζει.
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι θέλει αυτοδυναμία με 156 έδρες, αυτός είναι ο βασικός στόχος που έχει θέσει για τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.
Το επόμενο ερώτημα της αγοράς είναι εάν η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι οριακή με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί η ΝΔ ώστε να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση;
Προεκλογικά το Κίνημα Αλλαγής το παλαιό ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο βασικός κυβερνητικός εταίρος της κυβέρνησης της ΝΔ.
Μετά όμως την αποπομπή Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ φάνηκε ότι ακόμη και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα επιχειρούν να ελέγξουν τις πολιτικές ισορροπίες και να ανακόψουν την πιθανότητα για ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ.
Είναι προφανές ότι η ΝΔ δυνητικά μπορεί να συνεργαστεί με 3-4 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ εάν αποφασίσουν να φύγουν από το κόμμα, ενώ συνεργασία με το Κόμμα Βελόπουλου ο Μητσοτάκης την απέκλεισε.
Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι απόρροια αυτού του καταλύτη που ονομάζεται εύρος αυτοδυναμίας.
Εάν η αυτοδυναμία είναι οριακή και δεν είναι καθαρό το τοπίο ως προς την μετεκλογική συνεργασία τότε η αγορά θα διορθώσει βίαια.
Εάν η ΝΔ καταφέρει καθαρή αυτοδυναμία, το χρηματιστήριο θα κάνει επίσης ένα ράλι εκτόνωσης … μέχρι να ξεφουσκώσει και αυτό.
Το bankingnews δεν δέχεται το επιχείρημα ότι εισερχόμαστε σε μια μακράς διάρκειας ανοδική πορεία γιατί κανείς δεν βλέπει ότι υπάρχει ακραίος ετεροχρονισμός μεταξύ της Ελλάδος και των διεθνών αγορών.
Όταν η ελληνική οικονομία και αγορά θα ανοίγει τον ανοδικό της κύκλο, στο εξωτερικό ο ανοδικός κύκλος θα έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια και θα πλησιάζει το τέλος.
Αυτό ονομάζεται ετεροχρονισμός φάσης.
Όταν οι άλλοι έκαναν ράλι το ελληνικό χρηματιστήριο… βυθιζόταν στην καταστροφή.
Τώρα μπορεί να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα, οπότε η δυναμική του ελληνικού ανοδικού σεναρίου θα είναι πολύ – πολύ μέτρια αφενός λόγω ετεροχρονισμού φάσης, αφετέρου λόγω εσωτερικών παθογενειών της οικονομίας.
Η ψευδαίσθηση ότι η ΝΔ θα έρθει με ένα μαγικό ραβδί και θα λύσει τα προβλήματα είναι ένα ωραίο παραμύθι και όχι η ωμή πραγματικότητα των προβλημάτων που δεν έλυσε ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ.
Άφησαν οι αριστεροί σύνθετα προβλήματα, τα οποία κάλυψαν πίσω από φαινομενικές λύσεις αλλά η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα αναλάβει πολλά ανοικτά ζητήματα.
Το μόνο που άφησαν οι αριστεροί – επειδή ήταν οι δανειστές προφανώς – είναι τα 30 δισεκ. κεφαλαιακού μαξιλαριού.

Φούσκα οι ελληνικές τράπεζες – Είναι υπερτιμημένες

Όλα αυτά όμως παραβλέπουν ορισμένες αλήθειες, πικρές αλήθειες για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες είναι οι εξής
1)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενσώματα ίδια κεφάλαια 24,5 δισεκ. και το DTAs ο αναβαλλόμενος φόρος είναι 21,2 δισεκ. και το DTC δηλαδή οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 16 δισεκ.
Τι σημαίνει αυτό ότι οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια.
2)Καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι με τις συλλογικές λύσεις που προτείνονται για τις τράπεζες, π.χ. ιταλικό μοντέλο APS ή λύσεις τύπου Eurobank και Πειραιώς με αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών που αναλαμβάνουν την διαχείριση των NPEs… ότι λύθηκε το πρόβλημα.
3)Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για εξυγίανση και για ανάπτυξη, οπότε οι μέτοχοι θα πρέπει να ξαναβάλουν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Ακόμη και εάν αυξάνονται οι τιμές, οι μελλοντικές αυξήσεις θα υλοποιηθούν με discount ίσως όχι 70% όπως στο παρελθόν αλλά με 35% έως 45% από τις τότε τρέχουσες τιμές.
4)Τα κέρδη των τραπεζών όπως έδειξε το α΄ τρίμηνο του 2019 είναι περισσότερο κατασκευασμένα, λογιστικά ωραιοποιημένα αποτελέσματα.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε πραγματικούς όρους στο μηδέν.
Ένας κλάδος που βγάζει π.χ. 300 εκατ κέρδη στο καλό σενάριο για το 2019 έχει αποτίμηση 9,5 δισεκ. δηλαδή P/E περίπου 31 για το 2019.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές.
Όμως η προσδοκία ότι θα πάνε καλύτερα το 2020, καλύτερα το 2021 φουσκώνει τις αποτιμήσεις.
Μπορεί κανείς να πει ναι είναι ακριβές τώρα αλλά η αγοράς λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός.
Προεξοφλεί τις καλύτερες ημέρες του μέλλοντος και με κυβέρνηση ΝΔ θα έρθουν επενδυτές, κεφάλαια και επενδύσεις.
5)Εάν δει κανείς την δομή της κερδοφορίας των τραπεζών το εξωτερικό πάει καλά και στο εσωτερικό κυριαρχεί η νωχελικότητα.
6)Μετοχές όπως η Attica bank αναίτια έφθασε στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου επειδή θα υλοποιήσει την 3η κατά σειρά τιτλοποίηση NPEs ή επειδή θα βγάλει κέρδη;
Πραγματικά χωρίς αιτία η άνοδος της μετοχής της Attica bank.

Συμπέρασμα

Για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όντως οι προοπτικές είναι ανοδικές.
Για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, μετά τις εκλογές αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση.
Η χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να τρέχει μόνο στηριζόμενη σε προσδοκίες.
Η αποτίμηση των προσδοκιών έχει τιμολογηθεί και ολοκληρωθεί.
Η αγορά θα περιμένει συγκεκριμένες πολιτικές από την κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να προσδιορίσει την νέα αξία της χρηματιστηριακής αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης