Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κοφινάκος: Βασικό εργαλείο στη μείωση των ελληνικών NPLs οι τιτλοποιήσεις

tags :
Κοφινάκος: Βασικό εργαλείο στη μείωση των ελληνικών NPLs οι τιτλοποιήσεις
Το πιθανότερο σχέδιο είναι να συνδυαστούν οι προτάσεις της ΤτΕ και του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση των NPLs στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κοφινάκο
Οι τιτλοποιήσεις θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον Γ. Κοφινάκο της StormHarbour, ο οποίος είναι και επικεφαλής της EuPraxis, που έλαβε πρόσφατα τη σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαχείριση NPL και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ελληνικές αρχές έχουν χορηγήσει άδεια στην EuPraxis, την κοινοπραξία μεταξύ της ιταλικής υπηρεσίας Fire και της StormHarbour, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες ανάκτησης και παροχής συμβουλών σε όλους τους τύπους των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα.
Με την ονομασία EuPraxis FSI, η κοινοπραξία θα έχει την έδρα της στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κοφινάκο "η Fire και η StormHarbour αποφάσισαν να συνδυάσουν την τεχνογνωσία τους και να την εφαρμόσουν στην ελληνική αγορά.
Η Fire είναι ο μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης NPLs στην Ιταλία, με περισσότερα από 26 χρόνια επιτυχίας στην αγορά.
Η StormHarbour συμπληρώνει την κοινοπραξία με την δοκιμασμένη εμπειρία της στη συγκέντρωση χρεών και μετοχών για χαρτοφυλάκια ή μεγάλες εταιρικές αναδιαρθρώσεις.
Επιπλέον, ο CEO Ηλίας Κυριακόπουλος φέρει την εμπειρία στη διαχείριση των REO και στην εταιρική αναδιάρθρωση.
«Η άδεια μας δίνει το δικαίωμα να εξυπηρετούμε δάνεια σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, από πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια, ΜΜΕ και μεγάλες επιχειρήσεις.
Και η EuPraxis είναι η μόνη ανεξάρτητη εταιρεία που μπορεί να προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση NPL μέσω ανεξάρτητων υπηρεσιών ανάκτησης και παροχής συμβουλών», ανέφερε  Κοφινάκος.
«Οι τιτλοποιήσεις θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο στον τομέα.
Οι οριστικές πωλήσεις NPL αποτελούν την προτιμώμενη επιλογή για τις ελληνικές τράπεζες μέχρι τώρα.
Ωστόσο, καθώς η αγορά ωριμάζει, αναμένουμε μεγαλύτερο ρόλο για τις τιτλοποιήσεις των NPL τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Κοφινάκος.
Πράγματι, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν την έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε λιγότερο από 20% τα επόμενα τρία χρόνια και τα προγράμματα τιτλοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος θα αποδειχθούν κρίσιμα από την άποψη αυτή.
Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει τη μεταφορά 40 δισ. ευρώ NPEs και 8 δισ. ευρώ DTC, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση χαρτοφυλακίου για την τιτλοποίηση των δανείων.
Η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι συγκρίσιμη με την GACS της Ιταλίας, δεδομένης της χρησιμοποίησης της κρατικής εγγύησης. Παρόλο που και οι δύο είναι θετικές εξελίξεις, ο Κοφινάκος σημειώνει μερικά μειονεκτήματα όσον αφορά την πρόταση του ΤΧΣ.
"Το μειονέκτημα είναι το γιγαντιαίο ελληνικό χρέος και οι περιορισμοί στην παροχή τέτοιας εγγύησης.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι μια σύνθεση των δύο προτάσεων.
Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων", εξηγεί ο ίδιος.
Ωστόσο, η προσέγγιση των τιτλοποιήσεων δεν θα διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιείται στις οριστικές πωλήσεις.
Όπως σχολιάζει ο κ. Κοφινάκος "ο στόχος είναι να μεγιστοποιηθούν οι ανακτήσεις για τον δικαιούχο, είτε πρόκειται για SPV είτε για άλλους συμβαλλόμενους.
Αυτό που διαφέρει είναι ότι η EuPraxis είναι σε θέση να καλύψει το πλήρες φάσμα των υπηρεσιών, χάρη στις δυνατότητες των συνεργατών της κοινοπραξίας - Fire και StormHarbour.
Η τεχνογνωσία της StormHarbour στον τομέα της τιτλοποίησης προσδίδει ιδιαίτερη αξία, στηρίζοντας τους επενδυτές σε τέτοιες δομές και εξασφαλίζοντας ότι τα δομικά χαρακτηριστικά τους επιτρέπουν μια πραγματική επένδυση όταν χτίζεται παράλληλα με το σχέδιο εξυπηρέτησης.
"Η EuPraxis εργάζεται ήδη σε project πώλησης και τιτλοποίησης NPL που θα ανακοινωθούν εγκαίρως", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης