Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι μάγοι της κυβέρνησης Κατρούγκαλος - Πετρόπουλος εξαφάνισαν 1,2 δισ. από τις συντάξεις των εργαζομένων της Εμπορικής

tags :
Οι μάγοι της κυβέρνησης Κατρούγκαλος - Πετρόπουλος εξαφάνισαν 1,2 δισ. από τις συντάξεις των εργαζομένων της Εμπορικής
Τα μαγικά κόλπα του επανϋπολογισμού και της υπεξαίρεσης έξτρα εισφορών εργαζομένων και τραπεζών των πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ και ΕΤΑΤ
Κι όμως η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος δεν έκαναν «θαύματα» μόνο στην υπόθεση ΛΕΠΕΤΕ καθώς έκανε το πρωτοφανές να υπάρχουν συντάξεις των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής που είχαν καλυφθεί αναλογιστικά και να προβαίνει σε μειώσεις που ουσιαστικά συνιστούν υπεξαίρεση εισφορών και παραβίαση νόμων και συμφωνιών.
Ειδικότερα οι συντάξεις των πρώην εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας επανυπολογίστηκαν μετά  το  ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και το ποσοστό μείωσης στις επικουρικές συντάξεις ΤΕΑΠΕΤΕ που καταβάλλονται από το ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΕΠ) αλλά και  στις επικουρικές συντάξεις τ. ΕΤΑΤ (διαφορές ποσών επικουρικής σύνταξης ΤΕΑΠΕΤΕ) φτάνει το 82%, συμπεριλαμβανομένων των παλαιότερων μνημονιακών περικοπών.
Ταυτόχρονα το ποσοστό μείωσης στις συνταξιοδοτικές παροχές του τ. ΕΤΑΤ ανέρχεται σε 52%, συμπεριλαμβανομένων των μνημονιακών περικοπών.
Ταυτόχρονα με την εφαρμοστική εγκύκλιο  για το ΕΤΑΤ που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2016 το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε στον επανυπολογισμό για το σύνολο των παροχών κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισφορά επικούρησης στο ΤΕΑΠΕΤΕ καταβαλλόταν επί του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών και από το 1965 έως  1993, το συνολικό ασφάλιστρο ΤΕΑΠΕΤΕ ασφαλισμένου και εργοδότη διαμορφωνόταν σε 11,50%. Από 1.1.1993 - 1.1.2002  το ασφάλιστρο αυξήθηκε σταδιακά και διαμορφώθηκε 14,75%, ενώ την ίδια το ασφάλιστρο για το ΕΤΕΑΜ ανερχόταν σε μόλις 6% με ποσά εισφορών  υπολογιζόμενα  επί αποδοχών έως το πλαφόν της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης ΙΚΑ.
Παρ όλα αυτά για τις  επικουρικές συντάξεις ΕΤΕΑ λήφθηκε αυθαίρετα υπόψη το ποσοστό αναπλήρωσης  0,45 που αντιστοιχεί στην  εισφορά 6% που ίσχυε στο ΕΤΕΑΜ. Οι συνταξιοδοτικές παροχές τ. ΕΤΑΤ και οι επικουρικές συντάξεις  τ. ΕΤΑΤ  επανυπολογίστηκαν και με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης και χωρίς να υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων καταβλήθηκαν οι εισφορές με το  ασφάλιστρο ΤΕΑΠΕΤΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση της νομοθεσία μεταφοράς του ΤΕΑΠΕΤΕ σε ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑΜ καταβλήθηκαν από την Εμπορική Τράπεζα και τη διάδοχό της Alpha το ποσό των 377,32 εκ ευρώ 778,6 εκ ευρώ αντίστοιχα δηλαδή σύνολο 1,155 δις ευρώ και από την Τράπεζα Πειραιώς ποσό 59,6 εκ ευρώ. Δηλαδή οι εισφορές και των δύο τραπεζών προκειμένου να διατηρηθούν οι συντάξεις σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που ήταν πριν φτάσουν στον ΕΦΚΑ και τους Κατρούγκαλο Πετρόπουλο ξεπέρασαν τα 1,2 δις ευρώ χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι εισφορές που είχαν καταβληθεί νωρίτερα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης