Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συγχωνεύουν η HSBC και η Eurobank τα δίκτυα τους στην Πολωνία - Τι σημαίνει αυτό το deal για τον όμιλο Λάτση

tags :
Συγχωνεύουν η HSBC και η Eurobank τα δίκτυα τους στην Πολωνία - Τι σημαίνει αυτό το deal για τον όμιλο Λάτση
(upd3)Μεγάλη στρατηγική συμμαχία επί Πολωνικού εδάφους φέρεται να έχει υλοποιήσει η Eurobank σε συνεργασία με την HSBC συγχωνεύοντας τα δίκτυα καταστημάτων τους επιβεβαιώνοντας πλήρως το www.bankingnews.gr το οποίο πρώτο αποκάλυψε το θέμα από την προηγούμενη Πέμπτη. Ωστόσο τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήσεις έχουν υπάρξει και με την Credit Agricole.
Η κίνηση αυτή δίνει ευελιξία στην Eurobank σε επίπεδο άδειας λειτουργίας, κεφαλαίων σε σχέση με τις εποπτικές αρχές ενώ δεν διαφαίνεται ότι σηματοδοτεί κάποιας μορφής στρατηγικής συνεργασία με την HSBC σε επίπεδο μητρικής αν τελικά επιλεγεί ως στρατηυγικός σύμμαχος η HSBC.  Ο όμιλος Λάτση επέλεξε ένα στρατηγικό εταίρο σε μια χώρα όπου ήθελε να αποκτήσει ιχυρότερη παρουσία και παράλληλα να αποκτήσει ισχυρό momentum. Στην Πολωνία η Eurobank  διαθέτει δίκτυο 328 καταστημάτων 5,5 δις ενεργητικό, δάνεια 4,9 δις ευρώ καταθέσεις 2,8 δις ευρώ ενώ στο α΄ τρίμηνο εμφάνισε ζημίες 4,1 εκατ ευρώ. Η HSBC διαθέτει δίκτυο 16 καταστημάτων...

Η HSBC βρίσκεται στην Πολωνία από το 1990 ενώ οι συνολικές τις δραστηριότητες συνολικά assets εκτιμώνται σε 21,5 δις ζλοτι.
Στην Πολωνία την μεγαλύτερη παρουσία διαθέτει η Bank Pekao της Unicredit με μερίδιο αγοράς 15%, ακολουθεί η PKO με 13%, η BRE Bank της Commerzbank, η ING, η Millennium bank 3,6% η Rabobank μέσω της BGZ κατέχει το 2,5% της πολωνικής τραπεζικής αγοράς. Το deal θεωρείται σημαντικής επιχειρηματικής σημασίας ωστόσο δεν  διαφαίνεται σε αυτή την φάση η HSBC να επιδιώκει να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στην Eurobank.
Το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει το θέμα ήδη από την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι πολωνικό πέπλο μυστηρίου έχει κυριεύσει την αγορά με επίκεντρο την Eurobank..
Το www.bankingnews.gr από την Πέμπτη είχε πληροφορία που ήθελε η  Eurobank να εξετάζει την εξαγορά δικτύου καταστημάτων τράπεζας στο εξωτερικό.
Ωστόσο πηγές στον όμιλο δήλωναν άγνοια τονίζοντας ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.
Μάλιστα το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι σε περιόδους όπως η τωρινή οι τράπεζες πρέπει να είναι συντηρητικές στις κινήσεις τους.
Η Eurobank διαθέτει ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια με μεγάλο δίκτυο καταστημάτων σε Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουκρανία.
Οι αναφορές αυτές γράφτηκαν το πρωί από το www.bankingnews.gr αλλά αργά το απόγευμα νέες πληροφορίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η Eurobank ετοιμάζει κίνηση στην Πολωνία.
Αξιόπιστη πηγή αναφέρει η Eurobank ετοιμάζει κάτι στην Πολωνία.
Στην Πολωνία η τράπεζα διαθέτει δίκτυο 328 καταστημάτων 5,5 δις ενεργητικό, δάνεια 4,9 δις ευρώ καταθέσεις 2,8 δις ευρώ ενώ στο α΄ τρίμηνο εμφάνισε ζημίες 4,1 εκατ ευρώ.
Με βάση ενδείξεις η Eurobank πιθανώς να ανακοινώσει ή μεγάλη συνεργασία δηλαδή κάποια μεγάλη συμμαχία στην Πολωνία π.χ. με άλλη τράπεζα  ή κάποια άλλη κίνηση μεγάλης επιχειρηματικής σημασίας.
Οι πληροφορίες για εξαγορά ή πώληση δικτύου δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης