Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ισπανία δεν μοιάζει με την Ελλάδα - Μοιάζει με την Ιρλανδία - Σοβαρή η πιθανότητα να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, παρασύροντας την οικονομία στον μηχανισμό

Η Ισπανία δεν μοιάζει με την Ελλάδα - Μοιάζει με την Ιρλανδία - Σοβαρή η πιθανότητα να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, παρασύροντας την οικονομία στον μηχανισμό
Η Ισπανία δεν έχει σταματήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των αγορών, με τους αναλυτές όμως να έχουν σταματήσει να την παρομοιάζουν με την Ελλάδα, αλλά να την συγκρίνουν πλέον με την Ιρλανδία, εξαιτίας του μεγάλου προβλήματος που έχει με τον τραπεζικό της κλάδο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, υπήρξαν τρία σημαντικά γεγονότα που κρούουν ακόμη περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
-Υποβάθμιση 11 ισπανικών τραπεζών και αρνητικές προοπτικές για πέντε ακόμη, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, μετά από την υποβάθμιση της χώρας την περασμένη εβδομάδα
-Η ισπανική οικονομία μπήκε επισήμως σε περίοδο ύφεσης, αφού το πρώτο τρίμηνο του έτους συρρικνώθηκε κατά 0,3%, από 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2011.
-Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ισπανία σχεδιάζει τη δημιουργία μίας ή περισσότερων «bad banks», όπου θα περάσουν τα προβληματικά δάνεια ακινήτων των ισπανικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια των ισπανικών τραπεζών έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τις ανάγκες του κλάδου σε νέα κεφάλαια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ισπανίας.
Τον Φεβρουάριο, το ποσοστό των επισφαλών δανείων στο σύνολο των τραπεζικών δανείων διαμορφώθηκε σε 8,16%, όταν το 2007 ήταν χαμηλότερο από 1%. Τον Ιανουάριο του 2012 ήταν 7,91%.
Σε απόλυτα μεγέθη, τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν σε 143,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 3,8 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μόλις μήνα.
Οι προβλέψεις για μείωση των τιμών των ακινήτων προκαλούν «πονοκέφαλο», καθώς σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Την ίδια ώρα γίνονται όλο και περισσότερες συζητήσεις για την χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) για τη διάσωση τραπεζών που έχουν φορτωθεί με τοξικά ομόλογα. Η Cinthia Alsidi και ο Daniel Gros από το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής εκτιμούν ότι το ποσό που σχετίζεται με την αγορά ακινήτων και τις οικοδομές ανέρχεται στα 380 δισ. κάτι που ισοδυναμεί με 35% του ΑΕΠ. Πολλοί προβλέπουν ένα σχέδιο διάσωσης από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. "Η Ισπανία είναι πιθανό να σπρωχτεί σε κάποιου είδους πρόγραμμα της τρόικας στη διάρκεια του 2012" συμπεραίνει η Citigroup.
Παράλληλα, η ανεργία είναι 24% και ανεβαίνει. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε οριακά φέτος πέφτοντας από το 9,3% στο 8,5% εξαιτίας των σπάταλων περιφερειακών κυβερνήσεων. Ο στόχος ήταν το 6%. Και η ανάπτυξη προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Η φετινή προσαρμογή ενδέχεται να μειώσει το ΑΕΠ για περισσότερο από 2%. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για τις περισσότερες χώρες για το 2012. Οχι όμως και για την Ισπανία όπου το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,8%. Και η ανάπτυξη του επόμενου χρόνου προβλέπεται αναιμική. Θα χρειαστούν περισσότερες περικοπές ενώ τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να συγκεντρωθούν από τη φορολογική αμνηστία φέτος θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης