Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα αλλάξουν οι στόχοι σε Εθνική και ΑΤΕ με τις νέες διοικήσεις ;

 Θα αλλάξουν οι στόχοι σε  Εθνική και  ΑΤΕ με τις νέες διοικήσεις ;
Ξεκινώντας με την παραδοχή ότι οι κρατικές τράπεζες του 2004 διαφέρουν παρασάγγας από τις κρατικές τράπεζες του 2009 καθώς σε όλες καταγράφεται μεγάλη ανάπτυξη ενεργητικού , αύξηση κερδοφορίας , κεφαλαίων ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου οι νέοι διοικητές σε Εθνική και  ΑΤΕ δεν έχουν να λάβουν μεγάλα ρίσκα.
Τουναντίον οι απαιτήσεις της αγοράς είναι μεγάλες καθώς δεν θα μπορούν να επικαλεστούν προβλήματα πέραν βεβαίως της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τι δείχνουν όμως οι πρώτες ενδείξεις , τι μηνύματα έστειλε η διοίκηση Ράπανου και Ταμβακάκη στην Εθνική και τι σχεδιάζει ο Θ Πανταλάκης στην ΑΤΕ Bank;
Στο διοικητικό συμβούλιο , στις συναντήσεις που υπήρξαν  χθες με την διοικητική ομάδα της Εθνικής και ειδικά τους γενικούς διευθυντές προέκυψε ότι το νέο management θέλει να χτίσει πάνω στις ισχυρές βάσεις που έχουν τεθεί στην Εθνική.
Ο στρατηγικός προσανατολισμός της Εθνικής δεν θα αλλάξει και παραμένει η στόχευση για την διατήρηση της ηγετικής θέσης στην Ελληνική και περιφερειακή αγορά.
Δεν θα αλλάξει ο σχεδιασμός και για εξαγορές στο εξωτερικό που υποστήριξε ο Αράπογλου και θα συνεχίσει ο Ταμβακάκης.
Επίσης δεν θα αλλάξει και η επιχειρηματική προσέγγιση της Εθνικής τράπεζας στην λογική μιας κρατικίστικης αντίληψης.
Τα σχέδια για την Εθνική είναι να διατηρηθεί το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης και στρατηγικής και δεν είναι τυχαίο ότι βασικά στελέχη του management δηλαδή τους γενικούς Διευθυντές θα τους κρατήσει η νέα διοίκηση της Εθνικής.
Όσον αφορά την ΑΤΕ οι βάσεις εξυγίανσης έχουν τεθεί και ο Θ Πανταλάκης ως γνώστης οικονομικών και ομογενοποιήσεων θα επιδιώξει να καταστήσει την ΑΤΕ πιο εύρωστη οικονομικά ενώ φαίνεται ότι θα παρθούν οριστικές αποφάσεις για τις μη χρηματοοικονομικές συμμετοχές και ειδικά την ΕΒΖ για την οποία τόσο η προηγούμενη διοίκηση Μηλιάκου όσο και η τωρινή θεωρούν ότι λύση αποτελεί η κρατικοποίηση.
Τα σχέδια συγχώνευσης μεταξύ ΑΤΕ και ΤΤ ακόμη αποτελούν θεωρητικές προσεγγίσεις και μόνο. Μέσα στο 2010 θα καταφανεί αν μπορεί να προχωρήσει ένας τέτοιος σχεδιασμός.

Πέτρος  Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης