Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Άνετη νίκη του Ολάντ με 51,9% στη Γαλλία - Τέλος εποχής για τον Σαρκοζί, που συγκέντρωσε 48,1%... Ολάντ: Δεν είναι μονόδρομος η λιτότητα - Τηλεφωνική επικοινωνία με Μερκελ και πρόσκλησή του στο Βερολίνο...

Άνετη νίκη του Ολάντ με 51,9% στη Γαλλία - Τέλος εποχής για τον Σαρκοζί, που συγκέντρωσε 48,1%... Ολάντ: Δεν είναι μονόδρομος η λιτότητα - Τηλεφωνική επικοινωνία με Μερκελ και πρόσκλησή του στο Βερολίνο...
(upd5)Με ποσοστό 51,9% ο Γάλλος Σοσιαλιστής Φρ. Ολάντ είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, σύμφωνα με τα επίσημα exit polls, που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 21:00 ώρα Ελλάδος. Τέλος εποχής για τον Ν. Σαρκοζί, με ποσοστό 48,1%.
"Απόψε υπάρχει μία και μόνη Γαλλία, μια Γαλλία ενωμένη", δήλωσε στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή του ο Ολάντ, τονίζοντας παράλληλα πως "η λιτότητα στην Ευρώπη δεν αποτελεί μονόδρομο".
Ο Ολάντ πρόσθεσε πως προτεραιότητά του είναι η διατήρηση του γαλλικού κοινωνικού μοντέλου, ώστε να παρέχεται ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στα δημόσια αγαθά. "Προτεραιότητές μου θα είναι επίσης η μετάβαση σε ένα πιο οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης, η ισότητα ανάμεσα σε όλες τις επαρχίες, μητροπολιτικές και υπερπόντιες, της Γαλλίας, ο αναπροσανατολισμός της Ευρώπης", τόνισε στη συνέχεια.
"Ο Ολάντ είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας και χρήζει σεβασμού", δήλωσε ο Σαρκοζί, αποδεχόμενος παράλληλα την ήττα του.

Τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ - Ολάντ και πρόσκλησή του στο Βερολίνο

Τα συγχαρητήριά της για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας μετέφερε στον Ολάντ, με τηλεφωνική επικοιωνία που είχε μαζί του, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Μερκελ, ενώ του απηύθυνε και πρόσκληση να επισκεφθεί το Βερολίνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μπαρόζο: Η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κοινός μας στόχος με τον Ολάντ


"Με τον Ολάντ μας συνδέει ένας κοινός στόχος: Αυτός είναι η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας".
Τα ανωτέρω δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο, συγχαίροντας τον Ολάντ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.
"Γνωρίζω ότι μπορώ να βασιστώ στις πεποιθήσεις και στην προσωπική του αφοσίωση στο στόχο της προαγωγής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", σημείωσε ο Μπαρόζο και συμπλήρωσε πως "είναι σαφές πως έχουμε ταύτιση σε κάτι βασικό: στο στόχο μας για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ώστε να πετύχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει να κάνουμε αυτές τις προσδοκίες πράξη".

Τι έδειχναν τα exit polls στη Γαλλία πριν το κλείσιμο της κάλπης
:

Νίκη του Σοσιαλιστή Φρ. Ολάντ με ποσοστό κοντά στο 53% δείχνουν τα πρώτα exit polls στη Γαλλία, σηματοδοτώντας παράλληλα το τέλος εποχής για τον Ν. Σαρκοζί, που συγκεντρώνει  ποσοστό κοντά στο 47-48%.
Ειδικότερα, η βελγική εφημερίδα Le Soir μεταδίδει στην ηλεκτρονική της έκδοση πως τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν νίκη του Ολάντ με ποσοστό 53% έναντι 47% του Σαρκοζί. Η εφημερίδα επικαλείται καλή πληροφορημένη πηγή προσκείμενη στο κόμμα των Γάλλων Σοσιαλιστών.
Δημοσκοπήσεις των ινστιτούτων Harris Interactive και Sofres δίνουν αμφότερες στον Ολάντ ποσοστό 53% έναντι 47% του Σαρκοζί, ενώ δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinion Way δίνει στον Σοσιαλιστή υποψήφιο 52,5% και στον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας 47,5%.
Μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδος, η συμμετοχή των Γάλλων στις κάλπες ανέρχονταν στο 71,96%.
Oι κάλπες στη Γαλλία κλείνουν στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Με διλήμματα προσέρχονται οι Γάλλοι σήμερα στις κάλπες, έτοιμοι να κατακρίνουν μεν την πολιτική Σαρκοζί, αλλά και να μην χάσουν το όχημα της Ευρώπης. Οι σημερινές γαλλικές εκλογές προφανώς και έχασαν τη δυναμική των τελευταίων εβδομάδων, με τους ψηφοφόρους να έχουν διχαστεί ανάμεσα στο αίτημα για ανάπτυξη του Ολάντ και στην απαιτούμενη λιτότητα για να προσαρμοστεί η οικονομία του Σαρκοζί.
Η ψαλίδα έχει κλείσει, έπειτα από μήνες κονταροχτυπημάτων. Το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφώσουν όπως όλα δείχνουν οι ψηφοφόροι των Μαρίν Λεπέν και Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Στόχος, εκτός της πορείας της Γαλλίας και η Ευρώπη. Και η κρίση χρέους που έχει φτάσει έξω από τα Ηλύσια Πεδία και απειλεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη. 
Ο Ολάντ επανέφερε στα χείλη των Ευρωπαίων τα αιτήματα για ανάπτυξη και όχι μόνο την άκρατη λιτότητα, τάραξε τα νερά λέγοντας πως θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Ο Σαρκοζί από τη μεριά του, υπερασπιζόμενος τη θέση του ότι δεν ήταν στο χέρι του να ρυθμίσει το τι γινόταν σε άλλες χώρες, προσπάθησε να δώσει έναν μακροπρόθεσμο στόχο στην πολιτική του. Ότι η λιτότητα και η πειθαρχία θα είναι αυτές που θα βγάλουν την ευρωζώνη από την κρίση ισχυρότερη.
Τα δύο στρατόπεδα έχουν ήδη ετοιμάσει μεγάλες συγκεντρώσεις, παρά την αβεβαιότητα του αποτελέσματος, με τον Νικολά Σαρκοζί να προτιμά την Concorde, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να κάνει επίσημη δήλωση στις 20.00 ώρα Γαλλίας από τον Καθεδρικό Ναό της Τουλ και έπειτα θα μεταβεί στο Παρίσι, για να βρεθεί στη συγκέντρωσή του στην πλατεία της Βαστίλης, το χώρο που είχε επιλέξει και ο Φρανσουά Μιτεράν το 1981
Νωρίς το πρωί ο ίδιος ο Σαρκοζί μίλησε για «ασυνέπεια», «πράξη ενός πολιτικού», συμπλήρωσε ειρωνικά, «που μέσα σε μία πενταετία κατάφερε να χάσει τους μισούς ψηφοφόρους του χωρίς να έχει κυβερνήσει», είπε αναφερόμενος στο 18% του Κέντρου το 2007. Ο ίδιος εκτιμά ότι το σημερινό αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η διαφαινόμενη νίκη Ολάντ στη Γαλλία δε φαίνεται να προκαλεί πλέον ανησυχία στη γερμανική κυβέρνηση. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Α. Μέρκελ θα προτιμούσε να κερδίσει τις εκλογές ο Ν. Σαρκοζί. Ωστόσο, όπως εκτιμάται στην καγκελαρία, εάν κερδίσει ο Ολάντ, θα καλλιεργηθεί πολύ σύντομα ένα καλό κλίμα συνεργασίας. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών άλλωστε έχει προαναγγείλει ότι θα επισκεφτεί το Βερολίνο αμέσως μετά τις εκλογές και αυτό παρότι δεν έγινε δεκτός από την γερμανίδα καγκελάριο κατά τη διάρκεια του γαλλικού προεκλογικού αγώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης