Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η Ελλάδα - Είτε εντός είτε εκτός του ευρώ δεν αποφεύγει τη λιτότητα - Στο χέρι της αν θα παραμείνει στην Ευρώπη ή αν θα επιστρέψει στα Βαλκάνια...

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η Ελλάδα - Είτε εντός είτε εκτός του ευρώ δεν αποφεύγει τη λιτότητα - Στο χέρι της αν θα παραμείνει στην Ευρώπη ή αν θα επιστρέψει στα Βαλκάνια...
Ανάμεσα στη Σκύλλα, τη λιτότητα, και τη Χάρυβδη, το χάος της εξόδου της από το ευρώ, πορεύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση των Financial Times, στην οποία και επισημαίνεται ότι ακόμη και αν οι Έλληνες απέρριψαν τη λιτότητα δεν μπορούν να την αποφύγουν.
Οι Έλληνες βρίσκονται σε μία τρομερή αντίφαση. Αν και αποκήρυξαν τη λιτότητα επιθυμούν να βρίσκονται εντός της ευρωζώνης. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Έλληνες που απέρριψαν την εντυπωσιακά σκληρή συνταγή που τους έγραψαν οι πιστωτές. Πλησιάζει όμως η στιγμή, που οι πολιτικοί στην Αθήνα δεν θα μπορούν πλέον να παίρνουν αποφάσεις. Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών και η επαναπροκήρυξη τους δείχνει σε μεγάλο βαθμό ότι η Ελλάδα οδεύει ταχύτατα στη δίνη άτακτης χρεοκοπίας.
Οι μεγάλοι ηττημένοι των εκλογών ήταν τα κόμματα που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες: η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Οι χρεοκοπημένοι πολιτικοί ακολούθησαν την χρεοκοπημένη οικονομία. Τα μικρά κόμματα είδαν τα ποσοστά τους να εκτοξεύονται, αλλά ο μεγάλος νικητής ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αν και ορισμένοι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας, και ότι οι Έλληνες θα δουν πιο ψύχραιμα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το αποτέλεσμα μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης θα είναι διαφορετική.
Η Ελλάδα μπορεί να πει όχι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τον τελικό λογαριασμό. Είτε εντός είτε εκτός ευρώ, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τη βίαιη προσαρμογή που χρειάζεται για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της. Μόνο με την απλή διαγραφή χρεών και την επιστροφή της δραχμής θα υπάρξει οικονομική καταστροφή.
Οι Έλληνες πολιτικοί μπορεί να βασίζονται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Παρά το γεγονός ότι οι τριγμοί της κρίσης έχουν φτάσει στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα, ακόμη και αν το Βερολίνο αναγνωρίζει τώρα ότι οι χώρες του πυρήνα θα πρέπει να συνεισφέρουν στην ανάκτηση της ανάπτυξης, παρ' όλα αυτά η Ελλάδα αυταπατάται εάν νομίζει ότι θα μπορεί να παρακάμψει τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η υπόλοιπη Ευρώπη έχει χάσει την υπομονή της.
Όλοι οι δρόμοι για την Ελλάδα οδηγούν στη λιτότητα. Και είναι στο χέρι της αν θα παραμείνει στην Ευρώπη ή αν θα επιστρέψει στα Βαλκάνια...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης