Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι απαντήσεις σε 6 κρίσιμα ερωτήματα για την πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ - Τι θα συμβεί μετά την έξοδο και πως θα αντιδράσουν οι αγορές...

Οι απαντήσεις σε 6 κρίσιμα ερωτήματα για την πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ - Τι θα συμβεί μετά την έξοδο και πως θα αντιδράσουν οι αγορές...
Έξι απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δίνουν οι Financial Times, με τους αναλυτές τους μάλιστα να θεωρούν πλέον ρεαλιστικό ένα τέτοιο σενάριο.
Σύμφωνα με τους FT υπάρχουν έξι κρίσιμα ερωτήματα για το αν τελικά η Ελλάδα βγει από το ευρώ και τι θα επακολουθήσει:

1. Μπορεί η Ελλάδα να πραγματοποιήσει την απειλή αποχώρησης από την ευρωζώνη;
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 80% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Οι εκλογές όμως έδειξαν το αντίθετο. Οι Ευρωπαίοι την ίδια ώρα διαμηνύουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος περνά μέσα από τη λιτότητα, αλλά οι Έλληνες ακούν το ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής εντός της ευρωζώνης και ότι θα διαπραγματευτούν τους όρους του σκληρού προγράμματος.

2. Είναι έτοιμη η ευρωζώνη για διάσπαση;

Όπως έχει αποκαλυφθεί οι Ευρωπαίοι έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα, οι ανησυχίες στρέφονται στα κράτη που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης: την Πορτογαλία και την Ιρλανδια.
Οι Ευρωπαίοι ωστόσο, έχουν αυξήσει τους πόρους του Ταμείου Στήριξης στα 500 δισ. ευρώ με πολλούς αναλυτές να πιστεύουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί.
Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πόσο θα επηρεαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

3. Τι υπάρχει μετά την έξοδο από την ευρωζώνη;
Κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την έξοδο της χώρας. Θα υπάρξει μετά πόλεμος αλληλοκατηγοριών. Ε.Ε. και ΔΝΤ θα ρίξουν το βάρος της απόφασης στην ελληνική κυβέρνηση, αν απορρίψει τις απαιτήσεις λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της συμφωνίας.
Η αποχώρηση θα αποφασιστεί μετά την διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία θα αναγκαστεί να τυπώσει χρήματα για να καλύψει τις αναγκες της. Η Αθήνα θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην ψήφιση της απαραιτήτης νομοθεσίας για την υιοθέτηση του νέου νομίσματος.
Μετά την έξοδό της από το ευρώ, η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι ακόμη πιο δύσκολη εάν οι ελληνικές αρχές κηρύξουν στάση πληρωμών.

4. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα;
Η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί άμεσα. Με την υποτίμηση θα ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά δεν θα λυθούν και τα προβλήματα.
Ακόμη και εάν σταματήσουν όλες οι πληρωμές, η Ελλάδα και πάλι θα πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα λιτότητας για κάποιο χρονικό διάστημα γιατί τα έσοδα από φορολογία θα υπολείπονται των δημοσίων δαπανών.

5. Είναι έτοιμες οι ελληνικές επιχειρήσεις για έξοδο από το ευρώ;
Η προειδοποίηση του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου αποτελεί ένδειξη των συζητήσεων που γίνονται στις ελληνικές εταιρείες. Ορισμένες μάλιστα, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε έκτακτο σχεδιασμό για την περίπτωση Grexit.

6. Μπορεί η ευρωζώνη να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης;
Αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί. Εάν οι επενδυτές πειστούν ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, τότε ο αντίκτυπος της εξόδου θα είναι περιορισμένος. Εάν όχι, μπορεί να έχει γίνει η αρχή για μία άτακτη διάσπαση της ευρωζώνης. Τα βλέμματα θα στραφούν αμέσως στην Πορτογαλία, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις πορτογαλικών ομολόγων και εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες της χώρας, υπό τον φόβο εξόδου και υποτίμησης.
Εάν υπάρξει η πολιτική βούληση να κρατηθεί ενωμένη η ευρωζώνη, τότε οι Αρχές θα κινητοποιήσουν την ΕΚΤ. Αν και η Γερμανία μπορεί να αντιδράσει, αλλά ο άλλος δρόμος θα είναι ακόμη χειρότερος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης