Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενδιαφέρεται να εξαγοράσει το ΤΤ η Εθνική τράπεζα αν ιδιωτικοποιηθεί – Εξετάστηκε αλλά δεν προχωράει σε αμκ

  Ενδιαφέρεται να εξαγοράσει το ΤΤ η Εθνική τράπεζα αν ιδιωτικοποιηθεί – Εξετάστηκε αλλά δεν προχωράει σε αμκ
(upd2) Εφόσον τεθεί θέμα ιδιωτικοποίησης του ΤΤ η Εθνική τράπεζα θα εξετάσει πολύ σοβαρά να εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του Ταμιευτηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική κατέχει περίπου το 6% του ΤΤ ενώ ανάλογο ποσοστό κατέχει και η Eurobank....
Είναι κατανοητό ότι για το ΤΤ θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον πολλοί, ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, Marfin κ.α. αρκεί να αποφασίσει το δημόσιο να ιδιωτικοποιήσει το Ταμιευτήριο.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Εθνική τράπεζα με 120 δις ευρώ ενεργητικό στο α΄ 6μηνο του 2010 και με 8,2 δις ευρώ κεφάλαια είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε στοχευόμενες κινήσεις με στόχο να διατηρηθεί ο ηγετικός ρόλος της τράπεζας.
Όπως αναφέρεται η Εθνική είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και μετά τις ανακατατάξεις αν υπάρξουν τελικά στον τραπεζικό κλάδο στόχος είναι ο ρόλος ως ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο να διατηρηθεί και να αυξηθεί.
Τι σημαίνει για την Εθνική το ΤΤ;
Είναι προφανές ότι το ταμιευτήριο αποτελεί ένα ισχυρό συμπληρωματικό οργανισμό για την Εθνική τράπεζα.
Διαθέτει 17,5 δις ευρώ ενεργητικό, 5,3 δις ευρώ ομόλογα και 1 δις ευρώ κεφάλαια.
Για την Εθνική αυτό θα σημάνει 135 δις ευρώ ενεργητικό, περίπου 9,2 δις ευρώ κεφάλαια και περίπου 25 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα.
Τα δάνεια του νέου σχήματος θα διαμορφωθούν στα 81  δις ευρώ και οι καταθέσεις και 82 δις ευρώ καταθέσεις.
Για την Εθνική το ΤΤ θα αποτελέσει πρώτιστη προτεραιότητα αν και εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να το ιδιωτικοποιήσει.
Οι κινήσεις της Εθνικής τράπεζας όμως δεν περιορίζονται μόνο στο ΤΤ με βάση ενδείξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει και το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου.
Για να αποτυπωθεί πλήρως η πραγματικότητα, η αύξηση κεφαλαίου έχει εξετασθεί αλλά επί του παρόντος η απόφαση που έχει ληφθεί είναι ότι δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου. Στο μέλλον ουδείς γνωρίζει αλλά όχι σε αυτή την φάση.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν σχεδιάζει να πωλήσει μέρος της Finansbank, σε καμία περίπτωση μάλιστα, τουναντίον η θυγατρική στην Τουρκία αποτελεί το πιο υγιές κομμάτι του ισολογισμού και αυτό θα διασφαλιστεί αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Τα σενάρια που θέλουν η Εθνική να αναζητά μια διεθνή στρατηγική συμμαχία δεν φαίνεται ότι εδράζονται στην πραγματικότητα αποτελούν μια εικασία και τίποτε άλλο.
Η Εθνική υπό την διοίκηση Ταμβακάκη έχει θέσει ως προτεραιότητα την διασφάλιση του ομίλου ώστε μετά το επερχόμενο κύμα των αλλαγών στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα η Εθνική να παραμείνει η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα και στην περιφέρεια της ΝΑ. Ευρώπης.
Αυτός είναι ο βασικός στρατηγικός προσανατολισμός του ομίλου.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης