Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κοντά στο 1 τρισ. δολάρια ή στο 5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ – Όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να συνεχίσει χωρίς προβλήματα ή δεν ξέρουν για τι μιλούν ή έχουν κάποιο συμφέρον

Κοντά στο 1 τρισ. δολάρια ή στο 5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ – Όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να συνεχίσει χωρίς προβλήματα ή δεν ξέρουν για τι μιλούν ή έχουν κάποιο συμφέρον
Κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζει το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η βρετανική εφημερίδα The Guardian, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δύο χρόνια τώρα έχουν περιορίσει τις συνέπειες μίας τέτοιας κίνησης.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, ότι η Ευρώπη «κατασπαράσσει τον εαυτό της».
Ακόμη και στις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς σε περίπτωση κατάρρευσης το ωστικό κύμα που θα σηκωθεί θα μπορούσε να απειλήσει την εύθραυστη αμερικανική ανάκαμψη.
Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι αξιωματούχοι από την Τράπεζα της Αγγλίας, το Υπουργείο Οικονομικών και την Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών καταρτίζουν σχέδια με την πιθανότητα ότι η ελληνική αποχώρηση από τη ευρωπαϊκή νομισματική ένωση θα είναι επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία, όπως και η κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Ο αναλυτής Doug McWilliams, του Centre for Economic and Business Research (CEBR), εκτιμά από τη μεριά του ότι πιθανή διάσπαση της ευρωζώνης θα μπορούσε να κοστίσει 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης ή 300 δις. δολάρια, αλλά σε περίπτωση άτακτης κατάρρευσης το κόστος μπορεί να φτάσει το 1 τρισ. δολάρια ή το 5% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Το τέλος του ευρώ με την παρούσα του μορφή θα είναι σχεδόν σίγουρο, ανέφερε ο McWilliams.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόλις τώρα αρχίζει η ευρωζώνη να παίρνει την «κάτω βόλτα». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προσπαθήσει ηρωικά να κερδίσει χρόνο, αλλά ο χρόνος δεν έχει χρησιμοποιηθεί για να υπάρξουν θεμελιώδεις λύσεις για τα προβλήματα της ευρωζώνης.
«Τι έρχεται μετά την Ελλάδα; Οι πολίτες κάνουν επιδρομές στους λογαριασμούς τους, η Ιταλία προτίθεται να χρησιμοποιήσει στρατό κατά των πολιτών και οι επενδυτές φοβούνται για τα χρήματά τους. Στην Ευρώπη, κυριαρχεί η αβεβαιότητα» γράφει η εφημερίδα. Και καταλήγει με τις δηλώσεις του Sony Kapoor, του think tank Re-Define. «Όσοι λένε ότι μία ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη δεν θα είναι καταστροφική, δεν ξέρουν για τι μιλούν ή έχουν κάποιο συμφέρον. Η κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζημία για την ΕΕ θα είναι δυνητικά ανυπολόγιστη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης