Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Φορτώνει αμφίβολης νομιμότητας κόστη στις επιχειρήσεις υπονομεύοντας την ανάπτυξη η ΤτΕ

tags :
Φορτώνει αμφίβολης νομιμότητας κόστη στις επιχειρήσεις υπονομεύοντας την ανάπτυξη η ΤτΕ
Η απίθανη πράξη διοικητή, η έλλειψη νομοθετικής εξουσιοδότησης, οι αντιδράσεις των εταιριών και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Έντονες αντιδράσεις από εταιρίες και φοροτεχνικούς αλλά και την κυβέρνηση προκαλεί η πράξη του διοικητή της ΤτΕ που δημοσιεύτηκε κατά την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου και βάση της οποίας όλες οι εταιρίες που δημοσιεύουν ισολογισμούς υποχρεούνται να τους υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος καθώς πλησιάζει η ώρα της εφαρμογής (εντός Νοεμβρίου).
Ουσιαστικά η ΤτΕ με την κίνηση αυτή έρχεται να δημιουργήσει ένα παράλληλο ΓΕΜΗ (χωρίς δημοσιότητα) και να προσθέσει κόστος στις επιχειρήσεις ειδικά τις μικρότερες δεδομένου ότι έχει και συγκεκριμένο τρόπο υποβολής των στοιχείων που πρέπει να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να μπορεί να επεξεργάζεται τα στοιχεία.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση που λειτουργεί και αντιαναπτυξιακά όταν η ίδια η ΤτΕ μιλά για ανάπτυξη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης θα υπάρξει επαφή με την ΤτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η συγκεκριμένη πράξη και να βρεθεί άλλη λύση άντλησης στοιχείων που χρειάζεται η ΤτΕ.
Ωστόσο το ΓΕΜΗ προς το παρόν δεν είναι ικανό να παρέχει ηλεκτρονικά στοιχεία σε τρίτους καθώς παρά τα υψηλά έσοδα που εισπράττει δεν έχει προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πράξη διοικητή γίνεται επίκληση ευρωπαϊκών οδηγιών και διατάξεων χωρίς ωστόσο να υπάρχει διάταξη στην ελληνική νομοθεσία που να προβλέπει την υποχρέωση των εταιριών να υποβάλλουν στοιχεία στην ΤτΕ.
Σύμφωνα δε με την Πράξη Διοικητή, η πρώτη υποβολή των στοιχείων θα αφορά στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των εταιρικών χρήσεων 2016, 2017 και 2018 και θα γίνει εντός του Νοεμβρίου 2019.
Μάλιστα όσοι δεν συμμορφωθούν απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα που φτάνουν τα 600.000 ευρώ (για την ακρίβεια 586.000) σε περίπτωση υποτροπής.
Το εξωφρενικό είναι ότι για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας του ΓΕΜΗ τέτοια πρόστιμα δεν υπάρχουν και παρά το γεγονός ότι η υποχρέωση δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της παροχής πληροφόρησης προς τους συναλλασσόμενους με επιχειρήσεις κάθε μορφής. Επίσης εξωφρενικό είναι ζητούνται στοιχεία από εταιρίες οι οποίες έχουν χρόνια να δημοσιεύσουν ισολογισμούς στο ΓΕΜΗ (κακώς και κατά παράβαση του νόμου) με συνέπεια να προκύπτει το οξύμωρο η ΤτΕ να ζητεί και στοιχεία που μπορεί πρακτικά να μην υπάρχουν.
Πάντως σε περίπτωση που η ΤτΕ επιμείνει να εφαρμόσει την πράξη αναμένεται να υπάρξει μαζική αντίδραση και εφ όσον επιβληθούν πρόστιμα μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης