Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η απομόχλευση των ισολογισμών των τραπεζών το πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί για το APS - Οι τιτλοποιήσεις θα κοστίσουν 4-4,5 δισ σε κεφάλαια

tags :
Η απομόχλευση των ισολογισμών των τραπεζών το πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί για το APS - Οι τιτλοποιήσεις θα κοστίσουν 4-4,5 δισ σε κεφάλαια
Επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα κατά πόσον μετά τη χρησιμοποίηση της κρατικής εγγύησης τα κόκκινα δάνεια που θα έχουν εισέλθει στο APS θα έχουν μηδενική στάθμιση στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Το κατά πόσον θα επιτευχθεί η απομόχλευση των ισολογισμών των τραπεζών μέσα από το APS, αποτέλεσε το σημαντικότερο θέμα συζήτησης μεταξύ του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης των CEOs των τραπεζών αλλά και του γραφείου του πρωθυπουργού που συναντήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών σήμερα 3 Οκτωβρίου 2019.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 20:00 το βράδυ και σ' αυτήν συμμετείχαν οι τέσσερις CEOs των συστημικών τραπεζών, Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) Βασίλης Ψάλτης (Alpha bank) αλλά και ο Θεόδωρος Πανταλάκης (Attica Bank).
Eπίσης εκτός από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, μετείχαν ο Υφυπουργός Οικονομικών  Γιώργος Ζαββός  ο προϊστάμενος του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Επίσης συμμετείχε ο νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Ιωάννης Μούργελας.
Το πρόβλημα που έχει εγερθεί είναι πως η εφαρμογή του ιταλικού μοντέλου στη χώρα μας χωλαίνει σε ένα και μόνον θέμα:
Επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα κατά πόσον μετά τη χρησιμοποίηση της κρατικής εγγύησης τα κόκκινα δάνεια που θα έχουν εισέλθει στο APS θα έχουν μηδενική στάθμιση στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Στην Ιταλία τούτο έλαβε χώρα επειδή η χώρα διέθετε  επενδυτική βαθμίδα.
H ταχύτητα με την οποία πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το project Ηρακλής που αφορά το σχήμα που θα φιλοξενήσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών (APS- Asset Protection Scheme) αποτέλεσε θέμα βασικό στο διάλογο μεταξύ των CEOs των τραπεζών και του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.
Το σχέδιο πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς αφού άλλωστε θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στον Οκτώβριο και ήδη καταγράφεται από έγκριτους νομικούς το θεσμικό πλαίσιο.
 
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Στις 20:00 το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με επίκεντρο το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.
Στην συνάντηση οι τραπεζίτες παρουσίασαν τις θέσεις τους - που δεν ήταν κοινές σε όλα τα θέματα - για το τι θεωρούν ότι πρέπει να περιλαμβάνει το APS.
Ήταν μια επικοδομητική συζήτηση αναφέρουν τραπεζικές πηγές αλλά και από το υπουργείο οικονομικών.
Το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα ο Χ. Σταικούρας ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο Γ. Ζαββός υφυπουργός οικονομικών υπέυθυνος για τις τράπεζες που ήταν στην συνάντηση θα συνθέσουν τις προτάσεις των τραπεζιτών, χωρίς όμως να αποκλείνουν από το βασικό πλαίσιο που έχει προσυμφωνηθεί με την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού και προσεχώς θα καταθέσουν τον νέο νόμο.
Να σημειωθεί ότι οι νομικές υπηρεσίες των τραπεζών θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην προπαρασκευή της σύνταξης του νόμου για το APS.

Το πλαίσιο

Συνεχείς είναι οι επαφές και οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες για την τελική μορφοποίηση του πλαισίου νόμου που θα διέπει το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια.

Κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 3 Οκτωβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 20.00 μμ μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών και των τραπεζιτών θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο που θα διέπει τον νόμο.
Η κυβέρνηση έχει ονομάσει το σχέδιο APS σχέδιο Ηρακλής και περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους
-Θα αφορά 30 δισεκ. NPEs
-Θα τιτλοποιηθούν πρακτικά έως 30 δισεκ NPEs
-Θα εκδοθούν 3 είδη ομολόγων – senior, mezzanine και junior – όπου το κράτος θα εγγυάται στα senior bond των τραπεζών
-Τα senior bond θα είναι 9 με 10 δισεκ. συνολικού ύψους
-Το επιτόκιο θα καθορίζεται από το 5ετές CDS δηλαδή περίπου 2%
Όμως το βασικό θέμα του APS που έχει πολλά κοινά στοιχεία με το Ιταλικό μοντέλο είναι η τιτλοποίηση που σημαίνει έξοδος από τον ισολογισμό των προβληματικών ανοιγμάτων των τραπεζών.
Τιτλοποίηση υπό αυτή την έννοια έχει νόημα, ωστόσο ορισμένες τράπεζες υποχρεωτικά για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να διενεργήσουν νέες προβλέψεις που σημαίνει κεφαλαιακό κόστος.
Για τα 30 δισεκ. NPEs εκτιμάται ότι το κεφαλαιακό κόστος θα ανέλθει στα 4 δισεκ. με 4,5 δισεκ. μαζί με τα 1,3 δισεκ. της Eurobank.
Εν τω μεταξύ και παρά τις αδυναμίες του APS είναι μακράν καλύτερο από την πρόταση της ΤτΕ που αφενός δεν μπορεί να υλοποιηθεί αφετέρου θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες στα κεφάλαια και στην χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών.

Πρώτη ενημέρωση 2019-10-03 02:44:55

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης