Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρασκηνιακές επαφές Eurobank και Alpha bank – Tα αντικίνητρα του deal - Επαφές Eurobank και με ξένη τράπεζα

 Παρασκηνιακές επαφές Eurobank και Alpha bank – Tα αντικίνητρα του deal - Επαφές Eurobank και με ξένη τράπεζα
Διερευνητικές επαφές με στόχο να διαπιστωθεί αν μπορούν να συμπλεύσουν φέρεται να έχουν πραγματοποιήσει η Alpha bank και η Eurobank ενώ ταυτόχρονα ο βασικός μέτοχος φέρεται να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με μεγάλη ξένη τράπεζα για στρατηγική συνεργασία.
Σύμφωνα με εκατέρωθεν πληροφορίες Eurobank και Alpha bank φέρονται να έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο μεταξύ τους συγχώνευσης. Για προφανείς λόγους αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν επισήμως...
H μεγάλη άνοδος των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων σε αυτό συνηγορεί αν και κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει και σενάρια για deals μεταξύ της Eurobank και μεγάλης ξένης τράπεζας.
Ορισμένοι αποδίδουν τις συστηματοποιημένες αγορές ξένων σε Alpha bank και Eurobank πέραν του αμιγώς επενδυτικού ενδιαφέροντος και στο γεγονός ότι κάποιοι επενδυτές ποντάρουν σε deals μεταξύ των δύο τραπεζών ή προβλέπουν ότι θα σημειωθούν σημαντικές μεταβολές στον τραπεζικό χάρτη.
Θεωρητικά αν αυτό συνέβαινε θα δημιουργούσε μια τράπεζα με ενεργητικό 155 δις ευρώ την μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με κεφάλαια 11 δις ευρώ, 107 δις ευρώ δάνεια, 85 δις ευρώ καταθέσεις και δίκτυο κοντά στα 800 καταστήματα στην Ελλάδα.
Βέβαια όπως έχει αποδείξει η παρελθούσα εμπειρία ένα deal μεταξύ Alpha bank και Eurobank που διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία, αλληλοεπικάλυψη δικτύων σε ποσοστό 35% με 40%, λειτουργικά κόστη και βεβαίως μια συγχώνευση είναι πολύ περίπλοκη διαδικασία και δεν σημαίνει ότι εκ προοιμίου θα είναι επιτυχής.
Όμως με βάση ορισμένες πηγές τα βασικά αντικίνητρα είναι πέντε
1)Στο νέο σχήμα η οικογένεια Λάτση με ποσοστό 44% θα έχει τον πρώτο λόγο στο νέο σχήμα και η οικογένεια Κωστόπουλου τον δεύτερο. Η οικογένεια Κωστόπουλου κατέχει το 9% της Alpha bank.
H διοίκηση και ο βασικός μέτοχος της Alpha bank θα αποδέχονταν να προχωρήσουν σε μια συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών και να διαδραματίζουν ρόλο δευτεραγωνιστή;
Είναι προφανές ότι η Alpha bank που διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αγορά, διαθέτει ισχυρό και υγιή ισολογισμό όπως αποδείχθηκε περίτρανα στα stress tests να ενταθεί σε ένα νέο σχήμα και να χάσει τον έλεγχο;
Βασικό αντικίνητρο η οικογένεια Κωστόπουλου θέλει να έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο στις εξελίξεις.
2)Η Alpha bank παρ΄ ότι 18 δις ευρώ μικρότερη σε ενεργητικό απέχει σε κεφαλαιοποίηση περίπου 350 με 400 εκατ ευρώ σε σχέση με την Eurobank.
Είναι προφανές ότι οι αποτιμήσεις θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο σε μια περίοδο που το μόνο υπαρκτό ενδεχόμενο είναι η ανταλλαγή μετοχών καθώς είναι αδύνατη η καταβολή μετρητών.
Οι αποτιμήσεις κομβικό σημείο κομβικό αντικίνητρο.
3)Οι συγχωνεύσεις είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουν τον πλούτου και την αξία των δύο τραπεζών το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό αλλά πρακτικό.
4)H Eurobank κατά ορισμένους έχει εξετάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο συνεργασίας στρατηγικού χαρακτήρα με ξένη τράπεζα.
Όμως το ερώτημα είναι σε ένα τέτοιο deal ο ρόλος της οικογένειας Λάτση είναι πρωταγωνιστικός ή περιθωριοποιείται;
Άρα είναι προφανές ότι συζητήσεις μπορεί να υπάρχουν αλλά για να καταλήξουν απαιτούν χρόνο και εκατέρωθεν υπαναχωρήσεις.
Το κεφάλαιο ξένος σύμμαχος είναι ανοικτό ζήτημα για την Eurobank.
5)Η Eurobank διαθέτει και το 6% του ΤΤ το οποίο προφανώς και την ενδιαφέρει ειδάλλως δεν θα διακρατούσε το 6%.

Ο ρόλος των stress tests

Οι δύο τράπεζες βγήκαν ενδυναμωμένες από τα stress tests επέδειξαν παραπλήσια κεφαλαιακή δύναμη πυρός και η μεταξύ τους άτυπη μάχη κατέληξε σε ισοπαλία αν και η Alpha πέρασε με βραχεία κεφαλή την Eurobank στο tier 1 αλλά η Eurobank εμφανίζει μεγαλύτερες προοπτικές κερδοφορίας στα 2,76 δις ευρώ στην 2ετία σε προ προβλέψεων βάση έναντι 2,021 δις ευρώ η Alpha bank.
Με όρους ενεργητικού η Alpha bank 68,5 δις ευρώ σε σχέση με τα 86 δις ευρώ της Eurobank επιδεικνύει πολύ καλή συμπεριφορά αλλά η Eurobank θα αρχίσει σταδιακά να αποδίδει περισσότερο από πλευράς κερδοφορίας.
Το πλεονέκτημα επίσης της Alpha είναι ή πιο λελογισμένη πολιτική προβλέψεων σε σχέση με την επιθετικότερη πολιτική της Eurobank.
Και οι δύο τράπεζες διαθέτουν ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια, μεγάλη οργάνωση, μεγάλα πελατολόγια και καλές διοικητικές δομές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης