Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι εκτιμούν ότι θα συμβεί στις αγορές σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Nomura, η Citigroup, η Morgan Stanley, η Societe Generale, η Goldman Sachs και η JPMorgan

Τι εκτιμούν ότι θα συμβεί στις αγορές σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Nomura, η Citigroup, η Morgan Stanley, η Societe Generale, η Goldman Sachs και η JPMorgan
Σοβαρές ανησυχίες για την πορεία των αγορών σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εκφράζουν έξι αναλυτές, προειδοποιώντας για την ευκολία με την οποία πολλοί πολιτικοί μιλούν για αυτό το ενδεχόμενο.
Nomura

Μία ελληνική έξοδος από το ευρώ "φαίνεται περισσότερο πιθανή παρά δυνατή" μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Με δεδομένες τις σημερινές πολιτικές τάσεις, η πιθανότητα να συμβεί είναι οριακά πάνω από το 50%.
Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων (έως πέντε έτη) θα μπορούσαν να κινηθούν ακόμη και σε αρνητικό έδαφος, εάν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειωθεί πολύ κάτω από το 1%.
Εάν η Ελλάδα αφήσει τη ζώνη του ευρώ μετά τις εκλογές, το ευρώ θα οδηγηθεί στα 1,15 δολάρια και 90 γιέν το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Το δολάριο και το γεν αναμένεται να ωφεληθούν από τις εντάσεις που θα προκληθούν στην αγορά. Το ελβετικό φράγκο θα φαίνεται ως το μοναδικό αξιόπιστο νόμισμα εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.

Citigroup

Οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ υπολογίζονται από 50% έως 75%. Αν και η έξοδος θα είναι διαχειρίσιμη, θα απαιτηθεί ισχυρή πολιτική και νομισματική δράση (π.χ. πιο φθηνά τριετή δάνεια από την ΕΚΤ, μείωση των επιτοκίων, χαλάρωση των απαιτήσεων λιτότητας, πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, χρηματοδοτήσεις τραπεζών από πανευρωπαϊκό μηχανισμό, νέα πακέτα διάσωσης, περισσότερες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, διευρυμένα κεφάλαια διάσωσης).
Οι μετοχές των Credit Agricole και Banco Popular αναμένεται να υποαποδώσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Οι επενδυτές μπορεί να ανησυχούν για ορισμένες μετοχές στις ΗΠΑ που παράγουν περισσότερο από το 15% των εσόδων τους από την Ευρώπη. Παραδοσιακά οι αμυντικές μετοχές σε σχέση με την Ευρώπη (π.χ. τροφίμων, ποτών και καπνού, φαρμακευτικά προϊόντα και βιοτεχνολογία) μπορεί να μην αποδειχθούν αμυντικές.

Morgan Stanley

Το βασικό σενάριο δείχνει πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης στο 35% μέσα στο επόμενο 5μηνο. Οι χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, θα υπάρξει μια πιθανότητα 40% να υπάρξει ισχυρή πολιτική απάντηση. Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε το Euribor-OIS κατά 100 μονάδες βάσης υψηλότερα, ενώ πιθανή πολιτική απάντηση θα περιόριζε το επιτόκιο κατά 30 μονάδες βάσης.
Το ευρώ θα υποχωρήσει αισθητά, πέφτοντας κάτω από το 1,10 δολ. όπου και θα παραμείνει κάτω από αυτό το επίπεδο "για χρόνια." Οι μετοχές θα υποχωρήσουν κατά 20%. Πιθανή ισχυρή πολιτική απάντηση και ενέργειες προς την τραπεζική και δημοσιονομική ένωση θα παρείχε κάποιο περιθώριο για ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

Societe Generale

Μια ελεγχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε τον δείκτη Euro Stoxx 600 χαμηλότερα κατά 10%. Αλλά μία άτακτη έξοδος θα οδηγούσε σε πτώση του πανευρωπαϊκού συνθετικού δείκτη κατά 50%. Επί δύο χρόνια η εταιρική κερδοφορία θα υποχωρεί, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα αυξάνονταν και η ύφεση θα εντεινόταν.

Goldman Sachs

Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει μονομερώς τη ζώνη του ευρώ, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ακόμη και αν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τις κυβερνήσεις.
Ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα μπορούσε να μειωθεί στις 225 μονάδες, ενώ το risk premium των μετοχών θα αυξανόταν στο 8,7%, πιέζοντας το δείκτη ακόμη και στις 215 μονάδες

JPMorgan

Επιστροφή στη δραχμή για την Ελλάδα θα οδηγούσε το ευρώ στο 1,10 δολ, και σημαντικές εκροές κεφαλαίων. Εάν η έξοδος είναι άτακτη, τότε σημαντικές προκλήσεις σε μετοχές και ομόλογα θα εμφανιστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης