Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ: Επιδεινώθηκε η πρόσβαση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κεφάλαια το β' 3μηνο

ΕΚΤ: Επιδεινώθηκε η πρόσβαση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κεφάλαια το β' 3μηνο
Ενώ οι συνθήκες πιστωτικής επέκτασης επιδεινώθηκαν ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο του έτους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η καθαρή ζήτηση για δάνεια το ίδιο διάστημα εμφανίστηκε ελαφρώς βελτιωμένη, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση για περισσότερα δάνεια βελτιώθηκε κατά 24% προς τα νοικοκυριά, αλλά προς τις επιχειρήσεις η ζήτηση συνέχισε την καθοδική πορεία κατά 2%, από -13% το πρώτο τρίμηνο του 2010. Αναφορικά με τα καταναλωτικά δάνεια η ζήτηση αυξήθηκε κατά 1%, από -13% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το δεύτερο τρίμηνο οι τράπεζες επλήγησαν από την κρίση χρέους που επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο, δυσκολεύοντας την πρόσβαση τους σε κεφάλαια. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ η δυσκολίες θα συνεχιστούν και το τρέχον τρίμηνο, ωστόσο όμως με μικρότερη ένταση.
«Στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, οι αρνητικές συνέπειες από την κρίση χρέους των χωρών φαίνεται να έχουν δυσχεράνει την ικανότητα των τραπεζών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση», επισημαίνεται στην έρευνα. «Ως εκ τούτου, οι τράπεζες δήλωσαν ότι η πρόσβαση στην χονδρική τραπεζική έχει καταστεί πιο δύσκολη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης