Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η υπεροχή του φιλικού για τους επενδυτές Μητσοτάκη με όρους χρηματιστηρίου είναι μόλις 1% έναντι του εχθρικού Τσίπρα – Τι συμβαίνει;

tags :
Η υπεροχή του φιλικού για τους επενδυτές Μητσοτάκη με όρους χρηματιστηρίου είναι μόλις 1% έναντι του εχθρικού Τσίπρα  – Τι συμβαίνει;
Στις 29/1/2018 το ελληνικό χρηματιστήριο στις 889 μον. επί ανώριμου ΣΥΡΙΖΑ και στις 26/11/2019 στις 897 μον. επί σοβαρής ΝΔ...γιατί αυτή η πολύ μικρή διαφορά;
Πριν τις εκλογές στις αρχές Ιουλίου 2019 το bankingnews σε ανάλυση του είχε αναφέρει – και τότε είχε σχολιαστεί αρνητικά – ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα ακολουθήσει τις προσδοκίες που θα καλλιεργηθούν από την νίκη της ΝΔ ενώ τα σενάρια που κυκλοφορούσαν για 1200 μονάδες… ήταν απλά υπερφίαλες προσεγγίσεις.
Αν και σε επιμέρους μετοχές σημειώθηκε μεγάλη άνοδος ωστόσο με όρους γενικού δείκτη η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε.
Η καθολική πλειοψηφία των επενδυτών και όσων ασχολούνται με το χρηματιστήριο υποστηρίζουν – και ορθώς – ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν παρείχε σχεδόν καμία αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στους επενδυτές του χρηματιστηρίου.
Όμως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Ιανουαρίου 2018 το ελληνικό χρηματιστήριο έγραψε υψηλό 889 μονάδες με το 10ετές ομόλογο στο 3,60%.
Η καθολική πλειοψηφία των επενδυτών και όσων ασχολούνται με το χρηματιστήριο υποστηρίζουν – και ορθώς – ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ξεκάθαρα πιο φιλική στις αγορές, εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές του χρηματιστηρίου.
Όμως επί κυβέρνησης ΝΔ στις 26 Νοεμβρίου 2019 το ελληνικό χρηματιστήριο έγραψε υψηλό 897 μονάδες με το 10ετές ομόλογο στο 1,37%.
Δηλαδή η διαφορά με όρους χρηματιστηρίου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι μόλις 8 μονάδες ή 1%.
Δηλαδή θα μπορούσε κανείς να πει με όρους αγοράς ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι καλύτερη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά 1%.
Και ενώ υπάρχει τεράστια διαφορά στο ρίσκο χώρας όπως προκύπτει μέσω των αποδόσεων των ομολόγων… το χρηματιστήριο δεν ανακάμπτει και δεν μεταφράζει τα ιστορικά χαμηλά απόδοσης στα ομόλογα σε ράλι στο χρηματιστήριο.
Η ερώτηση είναι γιατί;
Το bankingnews πριν τις εκλογές είχε επιμείνει ότι δεν φθάνουν μόνο οι προσδοκίες που προφανώς είναι θετικότερες αλλά απαιτούνται σημαντικές αλλαγές ώστε το χρηματιστήριο που λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός να αρχίσει να παράγει μεγάλα κέρδη.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Γιατί η καλύτερη με επενδυτικούς όρους ΝΔ – με αντικειμενικά στοιχεία – δεν έχει καταφέρει να ενθουσιάσει το χρηματιστήριο και γιατί οι επιδόσεις της είναι παραπλήσιες με τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ιδεολογική και εμμονική αντιπάθεια με το χρηματιστήριο;
Η απάντηση σχετίζεται όχι με τις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και των στελεχών της αλλά με τον αφοπλισμό της Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι την τρέχουσα περίοδο, σχεδόν όλες οι χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, η Wall σπάει κάθε ρεκόρ και η φούσκα εκεί συνεχίζει να φουσκώνει ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Θα μπορούσε κανείς να πει σχεδόν ειδυλλιακές συνθήκες για επενδύσεις και το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολουθεί.
Στην ανάλυση μας δεν θα δώσουμε πολιτική χροιά γιατί όπως αποδεικνύεται δεν έχουν πολιτική χροιά οι αιτίες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφθασε το χρηματιστήριο στις 889 μονάδες αλλά και στις 592 μονάδες στις 20 Νοεμβρίου 2018 ακριβώς πριν ένα χρόνο.
Θα εστιάσουμε στο μέλλον όχι στο παρελθόν.
Οι βασικοί λόγοι με πολλές υποδιαιρέσεις είναι δύο που το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει ανακάμψει όπως θα ήθελε η κυβέρνηση ή θα προσδοκούσαν οι επενδυτές.
1)Η Ελλάδα ενώ διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι δεν μπορεί να δανειστεί με άνεση για να καταναλώνει.
Η κατανάλωση είναι η θεμέλια λίθος της ανάπτυξης μαζί με τις επενδύσεις.
Το ένα όπλο μιας οικονομίας είναι ανενεργό στην Ελλάδα.
Χρωστάμε 356 δισεκ. εκ των οποίων 270 δισεκ. σε επίσημους θεσμούς, η Ελλάδα έχει υποχρέωση να μειώσει όχι να αυξήσει το χρέος.
Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι εάν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κινηθεί στο +2,5% ξαφνικά θα έρθουν οι επενδυτές.
Λυπούμαστε αλλά κανείς επενδυτής δεν θα έρθει με κριτήριο το +2,5% ή το +2,8% στο ΑΕΠ.
2)Το δεύτερο βασικό όπλο μιας οικονομίας είναι οι τράπεζες.
Οι τράπεζες εξυγιαίνονται μεν αλλά ο ρυθμός εξυγίανσης τους είναι δυσανάλογα αργός σε σχέση με την ακατάπαυστη αδημονία των αγορών.
Οι τράπεζες σήμερα εάν είχαν 5% NPEs και πλεονάζον κεφάλαιο για να χορηγήσουν δάνεια θα είχαν διπλάσιες τιμές στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ρυθμός μείωσης των NPEs καθορίζεται από τις διοικήσεις που πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ αντικρουόμενων δυνάμεων.
Οι διοικήσεις προσβλέπουν στο 2022 και η κυβέρνηση θα ήθελε χθες να κλείσει το θέμα των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs των τραπεζών.

Υπάρχουν και υποκατηγορίες σε αυτούς τους δύο βασικούς λόγους
-Είναι τυχαίο ότι εδώ και πολλά χρόνια καμία IPO δεν έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα;
-Είναι τυχαίο ότι ενώ όντως η οικονομία αρχίζει να αναπτύσσεται αυτό δεν μεταφράζεται σε αύξηση τζίρου και κυρίως κερδών;
-Είναι τυχαίο ότι οι επενδυτές ειδικά οι ξένοι αγνοούν ακόμη ποιο είναι το τέλος της άσκησης που ονομάζεται ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
-Είναι τυχαίο ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί placement μεγάλης κλίμακας στο ελληνικό χρηματιστήριο πλην εάν αποφασιστεί να διατεθεί με μεγάλο discount;
-Είναι τυχαίο ότι οι προσδοκίες για υψηλές αποδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν μετριαστεί;

Οι μικροί επενδυτές πιστεύουν ότι εάν μια μετοχή πάει από την μια τιμή στην άλλη αυτό είναι η μετάφραση του χρηματιστηριακού παιχνιδιού.
Αυτό είναι αποτέλεσμα όχι ο μηχανισμός λειτουργίας μιας χρηματιστηριακής αγοράς.
Στην Wall π.χ. επειδή ο μηχανισμός λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς έχει απορυθμιστεί οι εταιρίες έχουν αναλάβει τα ηνία μαζί με την FED να συντηρήσουν την φούσκα σε μετοχές και δείκτες.
Οι επαναγορές ιδίων μετοχών το 2019 έχει φθάσει στο 1 τρισεκ. δολάρια ποσό πρωτοφανές για τα παγκόσμια χρονικά.
Οι εταιρίες συντηρούν την φούσκα και έτσι εξηγείται γιατί η Wall ακόμη δεν διορθώνει, η FED από κοντά συντηρεί την φούσκα.

Καταληκτικά είτε μας αρέσει είτε όχι για να μπορέσει το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι πυλώνας ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδυτών και δημιουργίας πλούτου θα πρέπει να απελευθερωθούν τα δύο ισχυρά όπλα που σήμερα είναι ανενεργά και απενεργοποιημένα στην Ελλάδα.
Δεν είναι λοιπόν Τσίπρας ή Μητσοτάκης, αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση και για όσους βλέπουν επιφανειακά τα δεδομένα.
Προφανώς και δεν θα υποτιμηθεί ποιος πρωθυπουργός έχει πιο στοχευμένη επενδυτική στρατηγική και σίγουρα ο Μητσοτάκης υπερέχει αλλά αυτή η υπεροχή με όρους χρηματιστηρίου είναι μόλις 1%.

Υποσημείωση

Το 2015 ήμασταν από τα ελάχιστα μέσα οικονομικής ενημέρωσης της Ελλάδος που είχαμε αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να πάρουν και τα 25 δισεκ. ευρώ κεφάλαια που προσφέρονταν από τους μηχανισμούς στήριξης (ESM) για τις τράπεζες.
Με 25 δισεκ. οι τράπεζες θα είχαν κρατικοποιηθεί αλλά σήμερα θα είχαν NPEs 3% με 4% ενώ τώρα θα πρέπει να περιμένουμε το 2022 για να πέσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κάτω από 10%.
Η προσωρινή κρατικοποίηση που θα οδηγούσε σε καθαρές τράπεζες θα είχε ως αποτέλεσμα σε ουσιώδεις ιδιωτικοποιήσεις.
Η Eurobank κρατικοποιήθηκε για όσους το ξέχασαν και σήμερα είναι η πιο ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα αλλά ακόμη παλεύει με τα NPEs.
Όμως αυτά είναι παρελθόν, το παρελθόν δεν το αλλάζουμε, σίγουρα μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον και εάν θέλουμε υψηλά κέρδη στο χρηματιστήριο θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα στην ουσία του.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης