Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η μάχη των τριών για Εθνική Ασφαλιστική είναι αγώνας δρόμου ενός – Κάνουν πίσω Fairfax και Fosun λόγω SSM και DGComp, ενδιαφέρον από CVC

tags :
Η μάχη των τριών για Εθνική Ασφαλιστική είναι αγώνας δρόμου ενός – Κάνουν πίσω Fairfax και Fosun λόγω SSM και DGComp, ενδιαφέρον από CVC
Ουσιαστικά μόνο το CVC Capital έχει πλεονέκτημα στην κούρσα διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά όπως έχει αποδείξει η εμπειρία… όταν υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμενος… ο πωλητής η Εθνική τράπεζα δεν μπορεί να ενθουσιάζεται.
H πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής συνεχίζει να αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση καθώς δεν εξηγείται διαφορετικά, πως ενώ χαρακτηρίζεται και είναι μια από τις καλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα… στο τέλος το ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές μειώνεται.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα και η διοίκηση Μυλωνά δεν θα ήθελε να πουλήσει την θυγατρική της ασφαλιστική η οποία και στα κέρδη συμμετέχει και θετική πορεία ακολουθεί.
Ωστόσο αποτελεί υποχρέωση της τράπεζας απέναντι στην DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και στον SSM και παρ΄ ότι είχε ζητηθεί να επανεξεταστεί στο παρελθόν η απόφαση πώλησης… η DGComp είναι υπερβολικά τυπολάτρης.
Η Εθνική τράπεζα επιχείρησε δύο φορές να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική με τίμημα στα 670 εκατ ευρώ αρχικά στο σχήμα που συμμετείχε η Calamos Investment που αποδείχθηκε φιάσκο λόγω της ασυνέπειας του υποψηφίου αγοραστή και ακολούθως με το κινεζικό ενδιαφέρον… που επίσης δεν κατέληξε σε deal.
To bankingnews εδώ και πολύ καιρό είχε αναφερθεί στο ενδιαφέρον του αμερικανικού fund CVC, του καναδικού επενδυτικού ομίλου Fairfax και της Κινεζικής Fosun.
Μάλιστα είχαν παρουσιαστεί πολύ αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε ενδιαφερομένου.
Το CVC ήδη δραστηριοποιείται στον κλάδο Υγείας έχει αγοράσει το θεραπευτήριο Υγεία, Metropolitan και θα ήθελε να επεκταθεί στο σκέλος των ασφαλειών.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του CVC ανέρχονται σε 129 δισεκ.
Το Fairfax είναι στρατηγικός επενδυτής στην Eurobank με ποσοστό 31,71% και στην Eurolife με ποσοστό 80%.
Με συνολικό ενεργητικό κοντά στα 40 δισεκ. και σχεδόν 10 δισεκ. κεφάλαια το Fairfax έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο των ασφαλειών.
Η Fosun είναι κινεζικός όμιλος με σημαντικές δραστηριότητες στην Κίνα, είχε δείξει σοβαρό ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική.
Ενώ όλα αυτά αποτελούσαν εναλλακτικά σενάρια στο παρελθόν, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μόνος πραγματικός ενδιαφερόμενος για την Εθνική Ασφαλιστική είναι το CVC Capital.
Το Fairfax φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ενώ ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική επί της ουσίας, πηγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGcomp αναφέρουν ότι… εγείρεται θέμα ανταγωνισμού.
Το Fairfax ήδη ελέγχει την Eurolife μια πολύ αξιόλογη ασφαλιστική εταιρία στην οποία συμμετέχει η Eurobank με ποσοστό 20% άπαξ και στο παρελθόν ήταν θυγατρική της.
Η Eurolife ήδη χρησιμοποιεί το δίκτυο της Eurobank για να διακινήσει τα ασφαλιστικά της προϊόντα.
Εάν το Fairfax εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική θα βρεθεί να ελέγχει το 80% της Eurolife και να χρησιμοποιεί το δίκτυο της Eurobank και το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής χρησιμοποιώντας το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας.
Σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται θέμα ανταγωνισμού, συγκέντρωσης στον ασφαλιστικό κλάδο κ.α. που άπτονται της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η DGComp δεν διάκειται θετικά σε τέτοιας κλίμακας συγκέντρωση στο ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα.
Η κινεζική Fosun μπορεί να μην έχει θέματα ανταγωνισμού τύπου Fairfax αλλά έχει θέματα ανταγωνισμού τύπου…. ΕΕ.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει καλή συνεργασία με τους Κινέζους αλλά ένα deal τύπου Εθνικής Ασφαλιστικής που αγγίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία θα χρειαστεί εγκρίσεις από την ΕΕ… και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ενθουσιαστούν.
Ουσιαστικά μόνο το CVC Capital έχει πλεονέκτημα στην κούρσα διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά όπως έχει αποδείξει η εμπειρία… όταν υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμενος… ο πωλητής η Εθνική τράπεζα δεν μπορεί να ενθουσιάζεται.
Ο στόχος για 800 εκατ από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ίσως είναι μη ρεαλιστικό τίμημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης