Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eπιστολή - παρέμβαση της Citigroup προς τους Ευρωπαίους ηγέτες - Αναλάβετε δράση για τη σωτηρία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, πριν να είναι πολύ αργά - Oι αγορές απαιτούν πράξεις και όχι λόγια

Eπιστολή - παρέμβαση της Citigroup προς τους Ευρωπαίους ηγέτες - Αναλάβετε δράση για τη σωτηρία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, πριν να είναι πολύ αργά - Oι αγορές απαιτούν πράξεις και όχι λόγια
Mια... ιδιόμορφη έκθεση για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, με επίκεντρο την Ελλάδα, συνέταξαν οι αναλυτές της Citigroup.
Γιατί η έκθεση αυτή είναι ιδιόμορφη; Γιατί πρόκειται για μια επιστολή των αναλυτών της Citi προς τους Ευρωπαίους ηγέτες! Τίτλος της: "Dear Angela, Dear Francois, Dear Mario" - From Citi, With No Love At All" (Αγαπητή Angela, αγαπητέ Francois, αγαπητέ Mario -Από τη Citi... χωρίς καθόλου αγάπη).
Η επιστολή αυτή, όπως γίνεται αντιληπτό, έχει αποδέκτες τη Γερμανίδα Καγκελάριο, το Γάλλο πρόεδρο και το διοικητή της ΕΚΤ.

Η επιστολή της Citi προς τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει ως εξής:

Αγαπητοί,

Είναι αλήθεια πως η οικονομία βρίσκεται εκ νέου σε κρίσιμη καμπή. Κρίνοντας από τις κινήσεις στις αγορές, μια αλυσίδα γεγονότων μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην απόλυτη έκρηξη. Εκτός, αν εσείς αναλάβετε δράση.
Το 2012 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Τα LTROs καταλάγιασαν το φόβο των αγορών για τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών και έδωσαν νέα ώθηση στη ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας στο πρώτο τρίμηνο.
Ωστόσο, αναγνωρίζουμε πως τώρα ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε το εξής γεγονός: Οι αγορές δεν πιστεύουν τις προσπάθειές σας για το ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας. Πιο επείγον ζήτημα είναι όμως οι φόβοι των αγορών για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γεγονός που αν συμβεί θα πυροδοτήσει ένα καταστροφικό bank run.
Υποβαθμίζοντας τη σημασία των συνεπειών μιας ελληνικής εξόδου δεν έχει πλέον νόημα.
Οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις 17 Ιουνίου μπορεί να μην τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Και μετά τι; Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, τότε το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας πρέπει να ενισχυθεί, τουλάχιστον με τον εξής τρόπο: Τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων.
Και μέσα σε όλα αυτά, ας αναλογιστούμε και τα απανωτά - το τελευταίο διάστημα - χτυπήματα (υποβαθμίσεις) του οίκου Moody's προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Η αβεβαιότητα σκοτώνει κάθε πρωτοβουλία για ανάληψη ρίσκου.
Οι αγορές πρέπει να ξέρουν για το τι είσαστε διατεθειμένοι να κάνετε εσείς οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Οι αγορές απαιτούν δεσμεύσεις και στη συνέχεια σοβαρή τήρηση των δεσμεύσεων αυτών. Η μη ανάληψη δράσης από εσάς σημαίνει αυτόματα πως οι επενδυτές περιμένουν νέα επιδείνωση της κατάστασης.

Με εκτίμηση
Citi

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης