Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η στρατηγική μετατόπιση της κυβέρνησης στην μεσαία αστική τάξη είναι ορθή αλλά το 2020 θα είναι πιο δύσκολη χρονιά από το 2019

tags :
Η στρατηγική μετατόπιση της κυβέρνησης στην μεσαία αστική τάξη είναι ορθή αλλά το 2020 θα είναι πιο δύσκολη χρονιά από το 2019
Υπό αυτό το πρίσμα το 2020 θα είναι πιο δύσκολη χρονιά έναντι του 2019 - Το 2019 στηρίχθηκε στην προσδοκία, το 2020 θα στηριχθεί στα αποτελέσματα...
Η μετατόπιση της κυβέρνησης της ΝΔ στην μεσαία αστική τάξη και στην επίλυση των προβλημάτων της χωρίς καμία αμφιβολία είναι πολιτικά ορθή στρατηγική.
Ο Κ. Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός εστιάζει τελευταία σε όλες του τις παρεμβάσεις στην μεσαία αστική τάξη, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Το δεύτερο 6μηνο του 2019 που ουσιαστικά διαχειρίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ εστίασε σε εμπροσθοαβρείς πρωτοβουλίες για οικονομία και ανάπτυξη καλλιεργώντας υψηλές προσδοκίες.
Το δεύτερο 6μηνο του 2019, το εξάμηνο εν μέρει της κυβέρνησης της ΝΔ χαρακτηρίστηκε από προσδοκίες ότι θα έρθει κάτι καλύτερο σε σχέση με τις παθογένειες που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το 2020 έρχεται και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να συνεχίσει με τις προσδοκίες.
Το 2020 θα είναι το έτος όπου η περίοδος χάριτος πολιτική και οικονομική της κοινωνίας θα τελειώσει και θα περιμένει από την κυβέρνηση της ΝΔ απτά αποτελέσματα.
Το 2020 θα είναι πιο δύσκολη χρονιά σε σχέση με το 2019 σε όλους τους τομείς.
Τα πράγματα δεν θα πάνε χειρότερα αλλά θα είναι πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα τα θετικά σε οικονομία και αγορά ειδικά το χρηματιστήριο.
Το 2020 θα είναι μια χρονιά όπου
-Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% επίπεδα ικανοποιητικά αλλά όχι ανατρεπτικά, το ΑΕΠ θα φθάσει στα 195 δισεκ. ευρώ.
-Το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί μέσα στο 2021 και υπό όρους.
Η μείωση από 3,5% σε 2,2% ισοδυναμεί με 2,5 δισεκ ευρώ όφελος το οποίο αντί να κατευθύνεται στο χρέος θα εστιάσει στην ανάπτυξη.
-Η προσδοκία ότι θα αλλάξει ριζικά η DSA για την βιωσιμότητα του χρέους το 2021 μάλλον δεν θα επιβεβαιωθεί.
Το χρέος στα 356 δισεκ. ακόμη δεν είναι βιώσιμο, ούτε βεβαίως μπορεί η Ελλάδα να στηριχθεί στα χειραγωγούμενα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ και στην τιμολόγηση των ομολόγων.
-Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2021 ή αρχές 2022 ή όποτε αποφασιστεί να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% σε 2,2%.
-Οι τράπεζες εξυγιαίνονται σταδιακά αλλά θα χρειαστούν έως το τέλος του 2021 για να ολοκληρώσουν το σχέδιο ανάκαμψης τους.
Άρα οι τράπεζες τουλάχιστον και το 2020 δεν θα συνεισφέρουν στην οικονομία.
-Η ζήτηση για τραπεζικά προϊόντα είναι πολύ χαμηλή αν και οι τράπεζες εστιάζουν εσχάτως στις νέες τεχνολογίες για καταθέσεις και άλλες τραπεζικές διευκολύνσεις.
Η νέα τεχνολογία αρχικά θα φέρει έξοδα λόγω κόστους δημιουργίας αλλά μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει τις τράπεζες.
Για το ορατό μέλλον χαμηλής ποιότητας κεφάλαια και ισχνά κέρδη θα συνεχίσουν μαζί με τα NPEs να αποτελούν τις 3 βασικές παθογένειες των ελληνικών τραπεζών.
-Το 2020 το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει μια αργή πλαγιοανοδική κίνηση δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι επιδόσεις και οι αποδόσεις του 2019.
-Το 2020 θα είναι το έτος κατά το οποίο ο ανοδικός οικονομικός κύκλος παγκοσμίως – ειδικά στις ΗΠΑ - θα φθάνει τα 11 χρόνια και καθίσταται ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ιστορία.
-To 2020 θα εκδηλωθούν και οι προθέσεις της Τουρκίας η οποία συνεχίζει να προκαλεί την Ελλάδα με στόχο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Η αντίστροφη μέτρηση της αλλαγής τάσης στον οικονομικό κύκλο έχει ξεκινήσει αλλά ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί λόγο ποσοτικής χαλάρωσης και χειραγώγησης από τις κεντρικές τράπεζες.

Υπό αυτό το πρίσμα το 2020 θα είναι πιο δύσκολη χρονιά έναντι του 2019.
Το 2019 στηρίχθηκε στην προσδοκία, το 2020 θα στηριχθεί στα αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης