Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

O Ηρακλής μειώνει 33 δισ. τα NPEs το 2020 αλλά το δεύτερο κύμα εξυγίανσης απαιτεί 6 δισ κεφάλαια – Η κυβέρνηση σχεδιάζει plan B χωρίς DTC

O Ηρακλής μειώνει 33 δισ. τα NPEs το 2020 αλλά το δεύτερο κύμα εξυγίανσης απαιτεί 6 δισ κεφάλαια – Η κυβέρνηση σχεδιάζει plan B χωρίς DTC
Στο πρώτο κύμα που αφορά τον Ηρακλή οι τράπεζες θα δαπανήσουν περίπου 5 δισεκ. ευρώ και στο δεύτερο κύμα εξυγίανσης οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 6 δισεκ. κεγφάλαια.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2020 θα σημειωθεί μια μεγάλης κλίμακας μείωση των προβληματικών δανείων κατά 33 δισεκ. και αυτό αποδίδεται αποκλειστικά στο νόμο με τις τιτλοποιήσεις και παροχή εγγυήσεων ή σχέδιο Ηρακλής.
Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις 32,5 με 33 δισεκ. που δομούνται ως εξής
Eurobank 9,5 δισεκ. ευρώ με το Cairo 7,5 δισεκ. τιτλοποίηση NPEs
Εθνική 8 δισεκ.
Πειραιώς 4-6 δισεκ. ευρώ NPEs
Alpha bank 12 δισεκ. ευρώ NPEs
Οι τράπεζες θα εκδώσουν περίπου 10-11 δισεκ. senior ομόλογα στα οποία θα παρέχει εγγυήσεις το ελληνικό δημόσιο.
Παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι θα απαιτηθούν εγγυήσεις μετρητά… για τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου στα κύρια ομόλογα των τραπεζών φαίνεται ότι ΕΚΤ, SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών και η EBA η Ανεξάρτητη Τραπεζική Αρχή συγκλίνουν στην άποψη να βρεθεί μια νομική φόρμουλα ώστε οι κρατικές εγγυήσεις να μην χρειάζονται… πρόσθετες εγγυήσεις.
Η εγγύηση ενός κράτους ακόμη και όταν δεν υπάρχει επενδυτική βαθμίδα στα ομόλογα έχει νομική ισχύ οπότε δεν μπορεί να υπάρξει διπλή εγγύηση όταν εμπλέκεται το κράτος.
Και ενώ το 2020 έως το Καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα εξυγίανσης που αφορά σχεδόν 33 δισεκ. NPEs προβληματικά ανοίγματα η κυβέρνηση σχεδιάζει το επόμενο βήμα και επόμενο κύμα εξυγίανσης των τραπεζών.
Ήδη επεξεργάζεται νέα λύση που δεν θα περιλαμβάνει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που φθάνει στα 16 δισεκ. σε σύνολο 25 δισεκ. κεφαλαίων.
Το DTC αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες υποβαθμίζει σοβαρά τα κεφάλαια, ενέχει κινδύνους dilution – αραίωσης των ιδιωτών μετόχων και αποτελεί υποχρέωση των τραπεζών προς το κράτος.
Ο Ηρακλής ενώ έχει διαδραματίσει ξεκάθαρα θετικό ρόλο στην εξυγίανση των τραπεζών δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα που αφορά 28 δισεκ. NPEs και τα οποία είναι η χειρότερη ποιότητα, κακής ποιότητας εξασφαλίσεις, λιγότερες προβλέψεις χαμηλό coverage ratio δηλαδή δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.
Ο Ηρακλής έχει δημιουργηθεί βασιζόμενος ότι οι τιτλοποιήσεις θα αξιολογούνται με ΒΒ- και υψηλότερα.
Τα 28 δισεκ. NPEs ο πυρήνας του προβλήματος στις ελληνικές τράπεζες είναι αμφίβολο εάν φθάνει στο Β-
Οπότε για να μπορέσει ο Ηρακλής να σημειώσει ένα ακόμη άθλο ή θα πρέπει να τροποποιηθεί καθώς ως έχει θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια η στήριξη του ή θα πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική φόρμουλα.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εξετάζει και νέα φόρμουλα, νέο σχήμα που δεν αγγίζει συλλογικά το DTC καθώς συλλογική αντιμετώπιση αμέσως θα ενεργοποιήσει DGComp Επιτροπή Ανταγωνισμού περί κρατικής βοήθειας state aid.
Ωστόσο το νέο σχέδιο ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί και με βάση ορισμένες διαρροές ενέχει ορισμένα ρίσκα ειδικά για τα κεφάλαια των τραπεζών.
Θα αποδειχθεί αναποτελεσματική η προσπάθεια εάν αναζητηθεί λύση που δεν θα περιλαμβάνει και κεφαλαιακή δαπάνη.
Χωρίς να δαπανηθούν επιπλέον 6 δισεκ. κεφάλαια δεν μπορεί να υπάρξει νέο κύμα εξυγίανσης στα προβληματικά ανοίγματα.
Στο πρώτο κύμα που αφορά τον Ηρακλή οι τράπεζες θα δαπανήσουν περίπου 5 δισεκ. ευρώ και στο δεύτερο κύμα εξυγίανσης οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 6 δισεκ. κεγφάλαια.
Τα κεφάλαια είναι απαραίτητα για εξυγίανση, δημιουργία νέων κεφαλαιακών μαξιλαριών που έχουν μηδενιστεί, προετοιμασία για τα stress tests και την Βασιλεία ΙΙΙ
Η πρόταση της ΤτΕ που αφορούσε SPV και μεταφορά 7,2 δισεκ. DTC έχει απορριφθεί από την ΕΕ και την DGcmp.
Έγιναν και άλλες προσπάθειες από την ΤτΕ οι οποίες επίσης δεν ευόδωσαν, οπότε η κυβέρνηση εξετάζει νέα εναλλακτική λύση που θα χρησιμοποιήσει στοιχεία του Ηρακλή αλλά με ουσιώδεις αλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης