Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 36 δισ. δολ έφτασαν οι short θέσεις στο ευρώ έναντι 11,8 δισ. δολ long – Οι αναλυτές προειδοποιούν για πιθανή κίνηση των Ευρωπαίων για στήριξη του ευρώ αλλά μεσοπρόθεσμα βλέπουν περαιτέρω πτώση

Στα 36 δισ. δολ έφτασαν οι short θέσεις στο ευρώ έναντι 11,8 δισ. δολ long  – Οι αναλυτές προειδοποιούν για πιθανή κίνηση των Ευρωπαίων για στήριξη του ευρώ αλλά μεσοπρόθεσμα βλέπουν περαιτέρω πτώση
Ολοένα και αυξάνονται στα στοιχήματα των hedge funds έναντι του ευρώ, την ώρα που η κρίση στην περιοχή συνεχίζει και κλιμακώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής Commodities Future Trading, τα σορταρίσματα των hedge fund διαρκώς αυξάνονται, ενώ την εβδομάδα που έληξε στις 29 Μαΐου έφτασαν κοντά στα 36 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα, μόλις 11,8 δις. δολάρια στοιχηματίστηκαν για ένα ισχυρότερο ευρώ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ευρώ έχει χάσει το 7% της αξίας του από τον Απρίλιο, ενώ πολλοί αναλυτές αναμένουν να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, χωρίς όμως να υπάρξει βίαιη πτώση. Σύμφωνα με τον Douglas Borthwick της Faros Trading θα δούμε το ευρώ χαμηλότερα, αλλά η πτώση δεν θα είναι εν μία νυκτί.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν τους επενδυτές να μην σορτάρουν συνεχώς το ευρώ, καθώς οποιαδήποτε απόφαση των Ευρωπαίων ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βελτιώσει το κλίμα, μπορεί να ωθήσει το ευρώ υψηλότερα, τινάσσοντας στο αέρα όλα τα αρνητικά στοιχήματα. Σήμερα, αναμένεται ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi να παρέμβει υπέρ της οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου, ώστε να ενισχύοντας τις δράσεις στήριξης τους.  
Οι επενδυτές αναμένουν επομένως το κρίσιμο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου και αναμένεται να αναληφθεί νέα δράση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. Είτε μέσω της μείωσης των επιτοκίων είτε μέσω ενός νέο γύρου LTROs, δηλαδή φθηνών τριετών δανείων προς τις τράπεζες, θα εκδηλωθούν πιέσεις προς το ενιαίο νόμισμα, ανακόπτοντας έτσι την όποια επενδυτική διάθεση και αν υπάρχει για τοποθέτηση.
Επιπλέον, από τη μία μεριά το ζοφερό μέλλον που εκτιμάται για την Ελλάδα και η προοπτική ένταξης στο μηχανισμό για την Ισπανία, είναι ακόμη αρνητικοί παράγοντες που επιδρούν στο ενιαίο νόμισμα, αν και η συγκράτηση του δολαρίου το έχει διασώσει ελαφρώς από την μεγαλύτερη πτώση.
Ποιες όμως είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών;
JP Morgan: Το ευρώ θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,22 δολ στη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2012, προτού ανακάμψει στα επίπεδα των 1,24 δολ στα τέλη του έτους.
Morgan Stanley: Προβλέπεται βραχυπρόθεσμα άνοδος του ευρώ στα 1,2639 δολάρια και εν συνεχεία στα 1,2780 δολάρια για να επιστρέψει στην συνέχεια στα 1,25 δολάρια.
Bank of New York Mellon: Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους επιδεινώνεται. Το κοινό νόμισμα της ευρωζώνης θα υποχωρήσει στα 1,17 δολάρια.
Lloyds: Κάτω των 1,20 δολαρίων θα υποχωρήσει το ευρώ, οδεύοντας προς τις ελληνικές εκλογές.
HSBC: Στο τέλος του 2012 το ευρώ θα βρίσκεται στα 1,35 δολάρια
Barclays: Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα, το ευρώ θα χάσει περίπου 25 cents φτάνοντας στο 0,98 – 1,11 δολάρια.
BNP Paribas: Πιθανή άτακτη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ πιθανόν να ρίξει το ενιαίο νόμισμα στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο. Στο 1:1 δηλαδή. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αυτή της ελεγχόμενης εξόδου, το ευρώ θα υποχωρήσει λίγο ακόμη, ήτοι στο 1,20 δολάρια.
Westpac Bank: Το πιθανότερο σενάριο είναι η πτώση των 10 cents στο ευρώ σε περίπτωση αποχώρησης από την Ευρωζώνη της Ελλάδας.
Commerzbank: Εάν το ευρώ χάσει τα επίπεδα των 1,2495 δολαρίων, τότε ανοίγει ο δρόμος για το χαμηλό των 1,2067 δολαρίων.
Credit Agricole: Το ευρώ θα ανατιμηθεί έως τα 1,28 δολάρια με βάση ένα καλό σενάριο για να υποχωρήσει στην συνέχεια προς την ζώνη των 1,23 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης